Σε κάθε χώρα και σε κάθε κοινωνία υπάρχουν οι δυνάμεις της συντήρησης και οι δυνάμεις της προόδου.
Οι δυνάμεις της συντήρησης εκπροσωπούν αυτούς που είναι βολεμένοι με την υφιστάμενη κατάσταση, αυτούς που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα και αυτούς που θέλουν να ενισχύσουν τη δεσπόζουσα θέση που ήδη κατέχουν. Οι δυνάμεις της προόδου εκπροσωπούν αυτούς που ασφυκτιούν στην υφιστάμενη κατάσταση, αυτούς που μπορούν και αξίζουν περισσότερα, αυτούς που αγανακτούν με ένα σύστημα που φτιάχτηκε για να εξυπηρετεί τους λίγους αντί να υπηρετεί τους πολλούς. Στο σύγχρονο και ρευστό πολιτικό περιβάλλον που αποτελεί σταυροδρόμι μεταξύ εκσυγχρονισμού και πισωγυρίσματος, ο καθένας οφείλει να αποφασίσει ξεκάθαρα πού τοποθετείται και τι εκπροσωπεί. Και η θέση του κάθε πολίτη που οραματίζεται μια καλύτερη χώρα και μια καλύτερη κοινωνία, είναι απέναντι από τις δυνάμεις της συντήρησης.
Οι δυνάμεις της συντήρησης εκπροσωπούν το οικονομικό κατεστημένο, τους οικονομικά ισχυρούς και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, ντόπια και ξένα. Οι δυνάμεις της συντήρησης εκπροσωπούν το κοινωνικό κατεστημένο, τους έχοντες προνομιακή σχέση με την εξουσία, και αυτούς που εθίστηκαν στις εύκολες και έτοιμες λύσεις. Οι δυνάμεις της συντήρησης εκπροσωπούν αυτούς που αισθάνονται ανασφάλεια, επειδή γνωρίζουν ότι έχουν ξεγελάσει την αλήθεια επιτυγχάνοντας να συγκεντρώσουν ισχύ που είναι μεγαλύτερη από την πραγματική τους αξία. Έτσι, οι δυνάμεις της συντήρησης φοβούνται την αλλαγή των δεδομένων, ανησυχούν όποτε συναντούν το καινούριο και τρέμουν την ανατροπή. Οι δυνάμεις της συντήρησης είναι δεκτικές μόνο στις αλλαγές που επανατροφοδοτούν την ισχύ τους και διευκολύνουν το έργο τους, αποτελώντας επιστροφή στο παρελθόν, σε τομείς όπως η λειτουργία της δημοκρατίας, οι εργασιακές σχέσεις και η οικονομική πολιτική. Οι δυνάμεις της συντήρησης μεταφέρουν τους φόβους και τις ανησυχίες τους στην κοινωνία, προσπαθώντας να καταστήσουν τους πολίτες φοβικούς σε ο,τιδήποτε νέο, σε ο,τιδήποτε ριζοσπαστικό, σε ο,τιδήποτε ανατρεπτικό. Οι δυνάμεις της συντήρησης επιδιώκουν την περιθωριοποίηση και την απαξίωση όσων κομίζουν νέες ιδέες και όσων εκφράζουν νέες προτάσεις. Οι δυνάμεις της συντήρησης επιθυμούν την υποταγή όσων μπορούν να αποτελέσουν δυνητική απειλή για την υφιστάμενη τάξη πραγμάτων και εφευρίσκουν μορφές ελέγχου και επιβολής, ώστε να μην προκύπτουν προοπτικές ουσιαστικής αλλαγής στην προγραμματισμένη ροή της ιστορίας.
Οι δυνάμεις της συντήρησης δεν βρίσκονται συγκεντρωμένες σε ένα αποκλειστικό πολιτικό χώρο και δεν είναι τοποθετημένες σε ένα και μοναδικό πολιτικό κόμμα. Οι δυνάμεις της συντήρησης είναι διάσπαρτες σε όλο το πολιτικό φάσμα και ενδύονται διάφορες μεταμφιέσεις για να ξεγελάσουν και για να παρασύρουν. Η κυπριακή κοινωνία και οι Κύπριοι πολίτες πρέπει να απελευθερωθούν από τις δυνάμεις της συντήρησης, ώστε να μπορέσουν να δημιουργήσουν μια σύγχρονη χώρα, με σύγχρονες δομές, με σύγχρονους θεσμούς και με σύγχρονες αντιλήψεις. Απέναντι από τις δυνάμεις της συντήρησης βρίσκονται οι δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας που δεν είναι πρόθυμες να συμβιβαστούν και να υποταχθούν στους ολίγους. Επειδή, ενώ δυστυχώς οι δυνάμεις της συντήρησης αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία στις κορυφές των διαφόρων κέντρων εξουσίας, ευτυχώς αποτελούν τη μικρή μειοψηφία στην πραγματική κοινωνία. Και οι λίγοι δεν μπορούν να κρατούν για πάντα υπόδουλους τους πολλούς, ως υπηρέτες των συμφερόντων τους.
Γράφει: Γιάννης Παναγιώτου