Home Γιώργος Πήττας Ζώα. Του Γιώργου Πήττα

Ζώα. Του Γιώργου Πήττα

anastasiadis cyprus-thumb-medium

 


Είναι θαρρώ γνωστό πως σε τούτη την κατά τα λοιπά μακάρια  νήσο  μόλις εσχάτως αρχίσαμε οι πολλοί  να νιώθουμε-άγρια κι’ άτσαλα  είναι η αλήθεια- πως κάτι δεν πάει  καθόλου μα καθόλου καλά. 

Οι τρόποι με τους οποίους διάφοροι αυθαιρετούν επί παντός είναι κυριολεκτικά αμέτρητοι αλλά και οι τρόποι με τους οποίους αυτές οι αυθαιρεσίες βρίσκουν κάλυψη, συγκάλυψη και δικαιολογίες ακόμα περισσότεροι.

Τα ιδιαιτέρως χονδροειδή ζητήματα βέβαια βρίσκονται κυρίως στον μοναδικά αδιαφανή Τραπεζικό τομέα ο οποίος συχνά μπορεί να σε κάνει να νιώθεις ακόμα κι… ευγνωμοσύνη που σε «έβγαλε από το αδιέξοδο» που αντιμετωπίζεις,  χωρίς εσύ να καταλαβαίνεις πως σε έσπρωξε ακόμα πιο βαθιά μέσα στο χάος.

Αλλά, αυτό είναι θέμα αφενός ειδικών συντακτών που είναι σε θέση να αναλύσουν τέτοια ζητήματα που απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις αλλά και αφετέρου  της τρόικας που εν προκειμένω αποτελεί ευλογία για την κοινωνία εφόσον πιέζει για  την υπέρ των απλών πολιτών τραπεζική διαφάνεια.

Αφορμή για το σημερινό άρθρο, τα Ζώα.

Όχι, δεν εννοώ τους πάσης φύσεως «λειτουργούς» που συχνά αποκαλούμε έτσι αδικώντας και προσβάλλοντας το ζωικό βασίλειο αλλά, αυτά καθ’ αυτά τα ζώα της φύσης, που αποτελούν όχι μέρος της διακόσμησης μας, αλλά της ίδιας της ζωής που θεωρητικά τελείως παριστάνουμε πως σεβόμαστε.

Στις 26 Οκτωβρίου του 2013 ξεφυλλίζοντας την εφημερίδα Φιλελεύθερος, στη 19η σελίδα είδα κατάπληκτος διαφήμιση της εταιρίας «Melios Pet Center» να πληροφορεί το κοινό πως διαθέτει προς πώληση γεράκια, αγρινά, φραγκολίνες, λάμα, καγκουρό, ελάφια, αετούς, γύπες, αλπακά και «πολλά άλλα» όπως γράφει χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας μάλιστα πως συνοδεύονται με τα… έγγραφα που απαιτούν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες για τα κατοικίδια!!!

Στη συνέχεια, η διαφήμιση του «Melios Pet Center» μας δηλώνει πως διαθέτει και «αδειούχο» ζωολογικό κήπο στον οποίο κολέγια προσκοπεία  και άλλες ομάδες είναι ευπρόσδεκτες.

Χωρίς να είμαι νομικός, χωρίς να γνωρίζω λεπτομέρειες, πιστεύω πως και μόνο η διαφήμιση αυτή συνιστά τεκμήριο μεγαλοπρεπούς παρανομίας και έχω την αίσθηση πως οι αρχές θα έπρεπε να είχαν ήδη παρέμβει.

Μια πρόχειρη βόλτα σε λεξικά, με πληροφορεί πως «κατοικίδια ζώα» ορίζονται αυτά που «ζουν κοντά ή με τον άνθρωπο».

Έχω την ελαφρά εντύπωση λοιπόν, πως γεράκια, γύπες, αγρινά , αετοί , καγκουρό και άλλα που διαθέτει το μαγαζάκι Melios δεν έχουν καμία διάθεση να ζουν κοντά μας και βέβαια πολύ καλά κάνουν αφού οι άνθρωποι αποδεδειγμένα πια, ήμαστε η κατάρα του πλανήτη και το λάθος της δημιουργίας-τουλάχιστον από ένα σημείο και πέρα.

Επίσης, τα αγρινά αν δεν απατώμαι ήταν μέχρι πρότινος  προστατευόμενο είδος  και τώρα έχει επιτραπεί το «υπό έλεγχο κυνήγι τους», αποφεύγουν τους ανθρώπους και σίγουρα δεν έχουν καμία θέση είτε στον κήπο είτε στο σαλόνι ή ακόμα χειρότερα, στην κατσαρόλα κάποιου ηλίθιου ανθρώπου που θα θελήσει να τα αγοράσει.

Εντύπωση μεγάλη επίσης μου έκανε και το εξής. Όταν είδα την διαφήμιση, σάρωσα τη σελίδα στον υπολογιστή και την ανέβασα με σχετικό σχόλιο στο Facebook. Μάλιστα, για να είμαι ορθός δεοντολογικά, κοινοποίησα τη δημοσίευσή μου και στην σελίδα του Melios Pets.

Δεν ίδρωσε το αυτί τους. Ούτε ένα σχόλιο, ούτε ένα μήνυμα, τίποτα. Προφανώς, για λόγους που μόνο εκείνοι γνωρίζουν, νιώθουν απόλυτα ασφαλείς πωλώντας ως κατοικίδια σε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2013 του 21ου αιώνα, αετούς, γύπες, γεράκια λάμα και καγκουρό.

Ωστόσο, κοινοποίησα την δημοσίευση και στην σελίδα της Επιτρόπου Διοικήσεως (www.facebook.com/cyprus.ombudsman )  από όπου  γρήγορα, είχα μήνυμα που μου άφησε την ευχάριστη εντύπωση πως στην Κύπρο υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν για να σπρώξουν την χώρα μπροστά.  Ελπίζω σύντομα η υπόθεση αυτή να βρει τον δρόμο της στη δικαιοσύνη.

Ελπίζω γρήγορα όχι μόνο να απαγορευθεί επισήμως και δια ροπάλου η διαφήμιση πώλησης  ζώων που ανήκουν στη φύση από αδίστακτους εμπόρους, ελπίζω να υπάρξουν και ελεγκτικοί μηχανισμοί που θα επιβλέπουν αυστηρά την τήρηση του νόμου.

Υπάρχει ήδη το άθλιο προηγούμενο με τα αμπελοπούλια στο οποίο η κυνηγετική μαφία κάνει ό,τι θέλει.

Υπάρχει ήδη ένας τεράστιος και βαρύτατος φάκελος με τις πάμπολλες παραβιάσεις που κάνει η Κύπρος σε βάρος του Περιβάλλοντος, παραβιάσεις για τις οποίες πληρώνει σημαντικότατα πρόστιμα σε καθημερινή βάση.

Ο πρώην Επίτροπος Περιβάλλοντος ο κος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, είχε κάνει για οχτώ συνεχή χρόνια πρωτοφανή εργασία, τίμησε την Κύπρο σε όλη την Ευρώπη με το επίπεδο των υπηρεσιών του προσέφερε τα μέγιστα στη χώρα του με ελάχιστα μέσα και ανταμείφτηκε με απομάκρυνση από τη θέση του λόγω ευτελέστατων μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. 

Μόλις προχθές, με αφορμή μία δημόσια κριτική που άσκησα σε ένα δημοσίευμα που θεώρησα επιεικώς άστοχο, φίλος μου έστειλε σε προσωπικό μήνυμα την εξής χαρακτηριστική συμβουλή: «Τέτοιου είδους κριτικές είναι απαγορευμένες εκ των πραγμάτων στην Κύπρο. Πάνω απ’ όλα μετρούν οι διαπροσωπικές σχέσεις» .

Καιρός είναι λοιπόν να μετρήσει-επιτέλους- το καλό της χώρας. Οι διαπροσωπικές σχέσεις ας διαφυλαχτούν για προσωπικά ζητήματα. Η κοινωνία μας, η λιλιπούτεια Κυπριακή κοινωνία μας, αν δεν ξεπεράσει τώρα τα σύνδρομα που επιβάλλει το μέγεθος, θα βυθιστεί οριστικά στην παρακμή. Γιατί χωριό, δεν μας κάνουν τα λίγα τετραγωνικά χιλιόμετρα και οι  μερικές εκατοντάδες χιλιάδων πληθυσμού αλλά οι νοοτροπίες που με χίλια ζόρια επιμένουν να κανοναρχούν την καθημερινότητα μας και το επίπεδο του κοινωνικού και πολιτικού μας βίου.  

twitter@pittasgeorge

anastasiadis cyprus-thumb-medium

Γράφει: Γιώργος Πήττας