Home Δημήτρης Δημητρίου Τι είναι Σωκράτη, ο καλός ‘Λευκωσιάτης’; του Δημήτρη Δημητρίου

Τι είναι Σωκράτη, ο καλός ‘Λευκωσιάτης’; του Δημήτρη Δημητρίου

Έλεγα ότι δεν θα χρειαστεί να γράψω επιστρέφοντας από την τριήμερη αποστολή στο Στρασβούργο που διοργάνωσε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της Κύπρου.


Ακριβώς γιατί θεωρούσα ότι ένιωσα, ίσως για πρώτη φορά, πως με είχαν καλύψει πλήρως οι επίσημες τοποθετήσεις και δηλώσεις. Δηλώσεις από όλους τους φορείς.

Ο Πρόεδρος και η ομάδα του έβλεπα ότι έκαναν φοβερή δουλειά και η ομιλία του στην ολομέλεια ήταν ίσως η καλύτερη του ομιλία στην τελευταία 5ετία. Οι ευρωβουλευτές μας, και οι έξι, έκαναν άριστες τοποθετήσεις και το κλίμα στους διαδρόμους ήταν εξαιρετικό.
Ιδιαίτερα μετά την πληρωμένη απάντηση του Ιωάννη Κασουλίδη στον Βρετανό ευρωβουλευτή, Watson, αναφώνησα μέσα μου, “Επιτέλους! Πάμε καλά και ενωμένοι!”.
Το ίδιο ακριβώς έπραξε και η Ελένη Θεοχάρους, ο Κυριάκος Μαυρονικόλας, η Αντιγόνη Παπαδοπούλου και ο Τάκης Χατζηγεωργίου, ο οποίος μάλιστα τόνισε ότι η μικρή μας Κύπρος δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχει μέγεθος περίπου όσο το ένα τέταρτο του Βερολίνου ή το ένα δέκατο του Λονδίνου σε πληθυσμό. Παρόλα αυτά αναλαμβάνουμε επί ίσοις όροις την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης ως ισότιμο μέλος με τα υπόλοιπα 26 ευρωπαϊκά κράτη.

Σκέφτηκα οτι ίσως έτσι να ήθελα να ήταν η κατάσταση γι΄αυτό και τα έβλεπα όλα “Κυπριακά”, θετικά και ρόδινα.

Αμέσως μετά ήρθαν οι δηλώσεις Σουλτς που εκθείαζαν το έργο προετοιμασίας της Προεδρίας μας αλλά και την όλη παρουσία στο Ευρωκοινοβούλιο και άρχισα να πείθομαι ακόμα περισσότερο…

Ακολούθως βρίσκω τυχαία την ανταποκρίτρια ενός διεθνούς ΜΜΕ με έδρα το Παρίσι στους διαδρόμους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εδώ είμαστε λέω, δεν γίνεται, κάτι αρνητικό θα έχει να μας πει. Την ρώτησα λοιπόν πως της φάνηκε η όλη παρουσία…

“Ξέρεις”, μου λέει, “εμείς ερχόμενοι σε καθημερινή επαφή με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους Ευρωβουλευτές έχουμε συνηθίσει σε μια τελείως διαφορετική γλώσσα… Για πρώτη φορά εδώ και καιρό ακούσαμε ένα λόγο Προεδρίας άμεσο, χωρίς ξύλινη γλώσσα με συγκεκριμένους στόχους και προτεραιότητες. Με εντυπωσίασε πόσο ενωμένοι είσαστε σαν γροθιά! Ακούγοντας τους Ευρωβουλευτές σας, από άλλες κομματικές ομάδες να υποστηρίζουν τόσο θερμά τον Πρόεδρο τους, το χαρήκαμε! Πολιτικός πολιτισμός οι Κύπριοι, μου είπαν και φίλοι ανταποκριτές από άλλα ευρωπαϊκά μέσα”.

Και ύστερα άνοιξα το Facebook.

Ένιωσα να ζω σε παράλληλο σύμπαν, όπου η Κυπριακή αποστολή πήγε στο Στρασβούργο και όχι μόνο τα έκανε θάλασσα αλλά η ντροπή ήταν τόσο μεγάλη ώστε θα πρέπει οικειοθελώς να αποχωρήσουμε από την Ένωση. Ίσως να τους παραχωρήσουμε και τον Protaras μιας και τους υποσχεθήκαμε θάλασσα και ήλιο…

Σχόλια και δηλώσεις “ανώνυμων” και “επώνυμων” με όλες τις έννοιες που κατακεραύνωναν την παρουσία της Κυπριακής αποστολής σε τόνους που πραγματικά με έκανε να νιώθω πως ίσως να έπρεπε να κάνω ακουογράφημα Δευτέρα πρωί-πρωί. Μια μεμψιμοιρία χωρις προηγούμενο!

Δεν τίθεται θέμα αριστεράς, δεξιάς και κεντρώου χώρου. Αυτό που απέδειξαν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του Κυπριακού λαού είναι ότι άμα θέλουν μπορούν. Και μπορούν πολύ καλά μάλιστα! Αυτό όμως που σίγουρα δεν έχουν καταφέρει είναι να μεταφέρουν αυτόν τον πολιτικό πολιτισμό, που λένε οι φίλοι μας στα διεθνή μέσα, και παίρνουν μαζί τους στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο, αλλά δεν τον μεταλαμπαδεύουν πίσω στην Λευκωσία. Στον βωμό τον σκοπιμοτήτων κάποιοι επώνυμοι και ανώνυμοι σπέρνουν την διχόνοια και χύνουν δηλητήριο, γιατί ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ… ε όχι, δεν πρέπει! Διότι σε μια από τις σημαντικότερες στιγμές τις Κυπριακής Ιστορίας, φαίνεται να ξεκινάμε άριστα! Το σημαντικότερο, φαίνεται ότι ξεκινάμε άριστα και ενωμένοι, όλοι μαζί ας το απολαύσουμε για 6 μήνες τουλάχιστον. Η Κυπριακή παρουσία στο Στρασβούργο έδειξε οτι μπορούμε να είμαστε μέλος της Ευρώπης χωρις να χρειάζεται να ζητιανεύουμε την Ευρωπαϊκή αύρα. Στην τοποθέτηση της, η Κυπριακή Προεδρία δεν έκανε καμία αναφορά -και καλά έκανε- στην Τουρκία. Αυτό και μόνο προκάλεσε θετική αίσθηση διότι αποδείξαμε οτι δεν είμαστε εκεί για να λύσουμε μόνο τα δικά μας προβλήματα, αλλά όλης της Ευρώπης και παρ’όλα αυτά έδωσε το έναυσμα για να αρχίσουν οι ξένοι φίλοι μας να μιλάνε για το Κυπριακό Πρόβλημα και τις Τουρκικές προκλήσεις.

Ας ακολουθήσουμε την Πολιτεία του Πλάτωνα και τον Σωκράτη και ας γίνουμε καλοί “Αθηναίοι”, “Λευκωσιάτες” και “Ευρωπαίοι” όπως μας θύμισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ας μην αφήσουμε τις δυνάμεις του “Διαίρει και Βασίλευε”, όπως είπε και ο ευρωβουλευτής μας, Ιωάννης Κασουλίδης, να μας αποτρέψουν από μια πετυχημένη Προεδρία που θα μας βάλει πιο βαθιά στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.

Γράφει: Δημήτρης Δημητρίου