Όλα όσα θετικά ακούγονται για την Κυπριακή Προεδρία είναι πραγματικότητα. Όντως πέτυχε η Κυπριακή Προεδρία. Και συγκεριμένα πέτυχε κυρίως δυο πράγματα…
•Να μην αποτύχει, γεγονός το οποίο δεν είναι καθόλου εύκολο για μια Προεδρεύουσα χώρα.
•Απέδειξε οτι ο δημόσιος τομέας, εάν θέλει, μπορεί να λειτουργήσει πάρα πολύ καλά και αποδοτικά και μάλιστα από τις Βρυξέλλες.
Αριθμούνται αρκετές συμφωνίες και επιτεύγματα κατά την διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας που αν και δεν έγιναν ιδιαίτερα αντιληπτά από τους πολίτες στην Κύπρο τους επηρεάζουν άμεσα. Εδώ είναι νομίζω το “ζουμί” της όλης Προεδρίας. Όσο και αν κάποιοι βλέπουν με αρνητικό μάτι την Ευρώπη δεν παύουμε να είμαστε μέλος της και τα όργανα και οι θεσμοί της να επηρεάζουν την καθημερινότητα μας.
Αυτό που μας έμαθε αυτό το 6μηνό είναι οτι οι αποφάσεις παίρνονται κυρίως στις Βρυξέλλες και οι προσωπικές σχέσεις είναι πολύ σημαντικές. Η ομάδα της Προεδρίας κατάφερε να χτίσει σχέσεις που βοήθησαν να προχωρήσουν και να κλείσουν θέματα στην ατζέντα. Αλλά τώρα πλέον τι; Με την λήξη της Προεδρίας τι θα γίνει όλος αυτός ο μηχανισμός που στήθηκε και λειτούργησε πολύ καλά;
Υπάρχει ενας μεγάλος προβληματισμός στην ομάδα της Κυπριακής Προεδρίας αυτές τις μέρες στο Στρασβούργο, οτι η επόμενη μέρα θα βρεί όλη αυτή την προσπάθεια να οδηγείται στον μαρασμό και στη διάλυση. Αυτό που θα πρέπει να γίνει, όπως λένε μέλη της Προεδρίας, είναι να μην πάει χαμένη όλη αυτή η συσσωρευμένη εμπειρία και η γνώση γύρω απο τον ευρωπαικό μηχανισμό. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα πράξει η επόμενη κυβέρνηση ως προς την ευρωπαική παρουσία μας στα κέντρα αποφάσεων της Ευρώπης.
Τέλος αυτή η Προεδρία ανέδειξε έναν πολλά υποσχόμενο και υγιή δημόσιο τομέα. Ο δημόσιος τομέας στην Κύπρο το τελευταίο διάστημα και λόγω μνημονίου έχει δεχθεί επιθέσεις ως προς την αξιοπιστία του και τις δυνατοτητές του από πολλές πλευρές. Αυτό το 6μήνο Προεδρίας απέδειξε οτι ο δημόσιος τομέας δεν αποτελείται μόνο από “αργόσχολους υψηλόμισθους“, αλλά από άτομα νεαρά σε ηλικία με ιδεές και όρεξη για δουλειά, εξειδίκευση στο αντικείμενο τους, που αν τους δωθούν τα κίνητρα και τα εργαλεία μπορούν να αποδώσουν τα μεγιστά.
Η Προεδρία που φεύγει θα πρέπει να δώσει στην Κύπρο μαθήματα για το μέλλον της ευρωπαικής της παρουσίας και εμπλοκής με τα ευρωπαικά κοινά, που είτε το θέλουμε είτε οχι μας αφορά όλους, αλλά και να γίνει διάχυση όλης αυτής της εμπειρίας στον τοπικό δημόσιο τομέα ώστε να φέρουμε την «Ευρώπη» σπίτι μας.
Στρασβούργο, 15.1.2013
Γράφει: Δημήτρης Δημητρίου