Home Κώστας Μαυρίδης Αλήθειες, φαντασιώσεις και εμμονές για τις εγγυήσεις. Του Κώστα Μαυρίδη

Αλήθειες, φαντασιώσεις και εμμονές για τις εγγυήσεις. Του Κώστα Μαυρίδη

mavrideseggiis

 


Η ορθή στάση της Κυβέρνησης για το φυσικό αέριο (παρά κάποιες αμφιταλαντεύσεις), προκάλεσε τις έξαλλες τουρκικές αντιδράσεις, αλλά και την μουρμούρα από φανερούς και κρυφούς ερντολάγνους στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου.

Μετά τον επιτυχή Γ’ γύρο αδειοδoτήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ, η Τουρκία ξεκαθάρισε ότι εννοεί «λύση» για να έχει κυρίαρχο ρόλο εφ΄ όλης της Κύπρου, όχι μόνο στα κατεχόμενα. Ο τουρκικός παραλογισμός θεωρεί την Κυπριακή Δημοκρατία (ΚΔ) ανύπαρκτη, ενώ η Τουρκία έχει επεμβατικά/εγγυητικά δικαιώματα εφ’ όλης της Κύπρου με προέκταση και επίκεντρο το οικόπεδο “6” που «ανήκει στην τουρκική ΑΟΖ»! Τις προάλλες, ο γνωστός ερντογανιστής στο ΔΗΣΥ υιοθέτησε δημόσια τον τουρκικό παραλογισμό πως «η Τουρκία έχει εγγυητικά δικαιώματα στην Κύπρο», ενώ οι πιο πονηροί κρύφτηκαν.

Το μέγα θέμα της ασφάλειας είναι δικαίως πρωταρχικό για την κυπριακή κοινή γνώμη. Το 2004, η απόρριψη επεμβατικών δικαιωμάτων στην Τουρκία, που της παρέχονταν μέσω Σχ. Ανάν, προκάλεσε την αντίδραση του Ν. Αναστασιάδη ο οποίος προέβαλε για πρώτη φορά ότι η Τουρκία είχε επεμβατικά δικαιώματα. Η πάγια θέση της Ε/κ πλευράς με διεθνή αποδοχή, ήταν ότι η Τουρκία απώλεσε οριστικά τυχόν επεμβατικά δικαιώματα λόγω της εισβολής το 1974 και αφού έκτοτε δεν εκπληρώνει ελάχιστες υποχρεώσεις βάσει των συμφωνιών του 1960. Πέρσι (2015), στο συνέδριο των αποδήμων, ο Πρόεδρος πρόσθεσε με βεβαιότητα ότι αποκήρυξη των επεμβατικών δικαιωμάτων, θα καταλήξει αυτόματα σε κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας! Ομολογουμένως, θα είναι ο πρώτος Πρόεδρος κράτους που υπέστη παράνομη εισβολή και κατοχή και αναγνωρίζει δικαιώματα στον παράνομο επιδρομέα. Αλλά, στις 4 Σεπτ. 2015, ο ΥΠΕΞ της Κύπρου δήλωσε (στο «Σπούτνικ») ότι «το σύστημα των εγγυήσεων στην Κύπρο έχει καταρρεύσει εδώ και δεκαετίες». Συνεπώς, όσοι ειδικά εντός ΔΗΣΥ επιμένουν σε φαντασιώσεις για δήθεν τουρκικά επεμβατικά δικαιώματα, ας στραφούν στον Υπ. Εξ. για εξηγήσεις.

Παρεμπιπτόντως, τον Φεβρ 2010, η Κυπριακή Βουλή σε ομόφωνο ψήφισμά της (με τον ΔΗΣΥ) αποφάσιζε ότι «η αυθαίρετη ερμηνεία της Συνθήκης Εγγυήσεως από την Τουρκία, για να δικαιολογήσει την παράνομη τουρκική εισβολή … συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου» και κατάγγελλε την «αυθαίρετη ερμηνεία της Συνθήκης Εγγυήσεως από την Τουρκία». Το κυριότερο, Οκτώβριο 2011, η ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης αποφάνθηκε, με συντριπτική πλειοψηφία, για το θέμα των λεγόμενων τουρκικών εγγυήσεων που κρίθηκαν άκυρες και ανύπαρκτες. Στο ψήφισμα καταπέλτη, αναφέρεται ότι, οι εγγυήσεις χρησιμοποιήθηκαν στην περίπτωση της Κύπρου ως πρόφαση για μονομερή στρατιωτική επέμβαση, κατά παράβαση του Άρθρου 2 (4) του Καταστατικού των Ηνωμένων Εθνών και των σχετικών προνοιών του διεθνούς δικαίου, που απαγορεύει τη χρήση βίας και ότι τίθεται υπό αμφισβήτηση η Συνθήκη Εγγυήσεων επειδή υπήρξε σοβαρή παραβίαση από συμβαλλόμενο μέρος, την Τουρκία, λόγω της στρατιωτικής επέμβασής της.

Δυστυχώς, πέραν από τους Τούρκους, δικοί μας αριστεροδέξιοι επιμένουν με μανία να αναμιγνύουν την Συνθήκη Εγγυήσεων ως προϋπόθεση ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Τουρκία έκανε τα πάντα για να συντρίψει την ΚΔ, με αφετηρία την αποχώρηση των Τ/κ από το δικοινοτικό ενιαίο κράτος το 1963 και απέτυχε. Το ομόφωνο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας/ΟΗΕ (Μάρτιο 1964) αναγνώρισε τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας παρά την παράλυση επιμέρους προνοιών/συμφωνιών στη λειτουργία του κράτους όπως εγκαθιδρύθηκε αρχικώς. Καθώς λοιπόν αλλεπάλληλες επιβεβαιώσεις, προκαλούσαν την οργίλη αντίδραση των Τούρκων, τώρα έχουμε και τέτοια μυαλά εντός Κύπρου. Ωστόσο, είναι ανώφελο να αλλάξουμε μυαλά πολιτικών που παρά τα όσα φριχτά έγιναν στην Τουρκία, ιδιαίτερα τις τελευταίες βδομάδες, επιμένουν στις εμμονές και φαντασιώσεις τους με τον γνωστό αμανέ: – «Κατηγορείτε τον Ερντογάν επειδή δεν θέλετε λύση», αλλά αρνούνται να αντιληφθούν ότι με τέτοια μυαλά οδηγούμαστε στη διάλυση. Ευτυχώς, οι σκεπτόμενοι πολίτες αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα.

Γράφει: Κώστας Μαυρίδης