Ευρώπη, η ήπειρος της αλληλεγγύης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του πολιτισμού, της ελευθερίας.
Όλα αυτά αποτελούσαν τα συστατικά στοιχεία της ηπείρου που όλοι γνωρίζαμε πριν από την έναρξη του ασύμμετρου πολέμου που κήρυξε το Ισλαμικό Κράτος.
Οι επιθέσεις των τζιχαντιστών πολλές. Ο βίαιος εξτρεμισμός και η τρομοκρατία έχουν σκορπίσει το θάνατο παντού. Άνθρωποι νεκροί, πανικός στη ψυχή, δάκρυα, φόβος, περιορισμός. Αυτό είναι το σκηνικό που συνθέτει την Ευρώπη του σήμερα. Μια Ευρώπη που μετρά τις πληγές της και κηδεύει τα θύματα της ακρότητας.
Μετά βεβαιότητας, αυτή δεν είναι η ήπειρος που θέλουμε να ζούμε αλλά η ήπειρος που κάποιοι αποφάσισαν να καταστρέψουν.
Η τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών, κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 34 άνθρωποι και εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν, αποτελεί την τελευταία από μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων που σημειώθηκαν σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, αλλά και στην Τουρκία και τη Μόσχα.
Για «επίθεση στην ανοιχτή δημοκρατική κοινωνία» της Ευρώπης κάνουν λόγο οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊής Ένωσης και διαβεβαιώνουν ότι θα παραμείνουν ενωμένοι και αμετακίνητοι στη μάχη κατά του μίσους.
Οι δηλώσεις αυτές μοιάζουν εξαιρετικά αδύναμες μπροστά στο «θράσος» των τζιχαντιστών. Το ισλαμικό κράτος αναλαμβάνει την ευθύνη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Οι ηθικοί αυτουργοί των επιθέσων προβάλλουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την αποφασιστικότητα τους να συνεχίσουν τον αγώνα εναντίον της συμμαχίας «των σταυροφόρων που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος».
Στο όνομα του Αλλάχ, τον Ιανουάριο του 2015, ένοπλοι Ισλαμιστές εισβάλλουν στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού “Charlie Hebdo” στην καρδιά του Παρισιού. Ανάμεσα στους νεκρούς, οι σκιτσογράφοι του σατιρικού περιοδικού, που συγκαταλέγονταν στους καλύτερους της Γαλλίας.
Στόχος των τζιχαντιστών, να μετατρέψουν την Ευρώπη σε μια ήπειρο βουβή, χωρίς λόγο, χωρίς έκφραση.
Λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2015, ταυτόχρονες ένοπλες και βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στο Παρίσι. Επιθέσεις αυτοκτονίας σημειώθηκαν έξω απο το στάδιο ‘’Stade de France’’κατα τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα. Ακολούθησαν ένοπλες εισβολές σε μπάρ και στο συναυλιακό χώρο Μπατακλάν. Οι τζιχαντιστές κατάφεραν για άλλη μια φορά να «πανικοβάλουν» και να «σοκάρουν» την Ευρώπη.
Οι χώροι που καταφεύγουν οι πολίτες για να ψυχαγωγηθούν, μετατράπηκαν σε στόχους των αρρωστημένων και διαστροφικών τρομοκρατών. Η μελωδία από τα τραγούδια του συγκροτήματος “Eagles of Death Metal” στο Μπατακλάν το βράδυ της 13ης Νοεμβρίου 2015, διακόπηκε από τα τρομοκρατικά πυρρά και τη νεκρική σιγή.
Η Ευρώπη αυτή, δεν μας εμπνέει. Δεν μας δίνει κίνητρα να ονειρευτούμε και να δημιουργήσουμε. Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας πρέπει να αποτελεί την προτεραιότητα των Ευρωπαίων ηγετών. Δεν αρκεί η αστυνόμευση και η έρευνα. Χρειάζεται αλλαγή γενικότερης πολιτικής. Οι πολιτικές αποφάσεις των ηγετών θα πρέπει να λαμβάνονται με γνώμονα το μακροπρόθεσμο συμφέρον των Ευρωπαίων πολιτών.
Το να μετατραπεί η Ευρώπη σε μια ήπειρο ανασφαλή και φοβισμένη δεν είναι στόχος, είναι παραίτηση. Η συνεργασία μεταξύ των χωρών, η ανταλλαγή πληροφοριών και η αλλαγή συνειδήσεων είναι κάποια από τα απαραίτητα συστατικά για να αρχίσει ξανά η ήπειρος μας, να γίνεται η Ευρώπη της ελευθερίας των ονείρων.
Γράφει: Κωνσταντίνος Χρυσοδόντας