Η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ΛΟΑTI ατόμων και η καταπολέμηση της ομοφοβίας αποτελούν ένα ζήτημα που θα έπρεπε να είχε ήδη λυθεί από την κυπριακή Πολιτεία, όπως έγινε και γίνεται διεθνώς αλλά και από τη συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατών.
Ο Σταύρος Μαλάς οραματίζεται την κοινωνία της Κύπρου ως μια ανοιχτή, δημοκρατική και πλουραλιστική κοινωνία ισότητας, αλληλεγγύης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για αυτό, το πρόγραμμα διακυβέρνησης του Σταύρου Μαλά έχει 6 σαφείς προτεραιότητες:
Πρώτη. Η διακυβέρνηση του Σταύρου Μαλά θα προχωρήσει στη δημιουργία Εθνικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση των Διακρίσεων σε βάρος των ΛΟΑTI, η οποία θα καταρτίσει ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης που θα περιλαμβάνει όλες τις απαιτούμενες θεσμικές και νομοθετικές δράσεις, μέτρα, εκπαιδευτικές παρεμβάσεις, σύστημα συλλογής δεδομένων για τις διακρίσεις κατά των ΛΟΑTI.
Δεύτερη. Η ομοφοβική και τρανσφοβική ρητορική μίσους πρέπει να αντιμετωπίζεται από το νόμο και την πολιτεία κατά τον ίδιο τρόπο όπως η ρατσιστική, φυλετική ή άλλης μορφής ρητορική μίσους, σύμφωνα και με τις συστάσεις του Γραφείου Επιτρόπου Διοικήσεως. Η δική μας διακυβέρνηση θα διασφαλίσει την ενίσχυση και την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας.
Τρίτη. Το Υπουργείο Εργασίας της κυβέρνησης του Σταύρου Μαλά θα εκπονήσει ειδική δέσμη μέτρων για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος των ΛΟΑΤΙ στην απασχόληση και την εργασία.
Τέταρτη. Το αν ένα συμπολίτης μας ή ένα ζευγάρι πληροί τα κριτήρια για να υιοθετήσει παιδί ή να αποκτήσει παιδί με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, δεν μπορεί να καθορίζεται από τη σεξουαλική ταυτότητα, αλλά από την ικανότητά του να προσφέρει ένα περιβάλλον υγιούς ανάπτυξης, αγάπης και φροντίδας στο παιδί. Για αυτό θα προχωρήσουμε στις νομοθετικές παρεμβάσεις για άρση των διακρίσεων.
Πέμπτη. Σε σχέση με τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, ο Σταύρος Μαλάς υποστηρίζει την ανάγκη εκπόνησης νομοσχεδίου, σε συνεργασία με τους φορείς της κοινότητας ΛΟΑΤΙ, το οποίο θα συνάδει με τις σχετικές αποφάσεις του ΕΔΑΔ και τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και το οποίο δεν θα υποβάλλει σε «ψυχιατρικοποίηση» της διαδικασίας ή σε άλλες εξευτελιστικές διαδικασίες.
Έκτη. Έχοντας υπόψιν ότι και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (με το ψήφισμα της 4.2.2014) εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν διαθέτει επί του παρόντος μια ολοκληρωμένη πολιτική για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΙ, η διακυβέρνηση Σταύρου Μαλά θα αναλάβει πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε η Επιτροπή και τα κράτη-μέλη της ΕΕ να χαράξουν μια πολυετή πανευρωπαϊκή στρατηγική.
Αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι αυτά τα θέματα θεωρούνται ευαίσθητα και συγκρούονται με παγιωμένες κοινωνικές αντιλήψεις και στερεότυπα. Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι ορισμένοι συντηρητικοί κύκλοι θα αντιδράσουν. Γνωρίζουμε επίσης ότι άλλοι υποψήφιοι αποφεύγουν να έχουν αποφασιστική στάση στα θέματα αυτά, φοβούμενοι εκλογικό κόστος ή τις αντιδράσεις του Αρχιεπισκόπου.
Εμείς όμως βλέπουμε τα πράγματα αλλιώς. Πιστεύουμε ότι ως Πολιτεία και ως κοινωνία δεν πρέπει να συνεχίσουμε να συντηρούμε νόμους και αντιλήψεις παρωχημένες, που καταδικάζουν συνανθρώπους μας στην απομόνωση, στο κοινωνικό περιθώριο, στη δυστυχία και στις επιθέσεις μίσους. Για αυτό, με τόλμη παίρνουμε σαφή θέση. Υπέρ της ισότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Γράφει: Χρίστος Μέσης