“Τα πιο φλογερά μέρη στην κόλαση προορίζονται για εκείνους που, σε καιρούς μεγάλης ηθικής κρίσης, διατήρησαν την ουδετερότητά τους”
Δάντης Αλιγκέρι, Θεία Κωμωδία
Στις 25 Μαρτίου μετά τη σύνοδο του Γιούρογκρουπ έγιναν οι πρώτες επίσημες δηλώσεις από πλευράς κυβέρνησης για τη συμφωνία Αναστασιάδη- Γιούρογκρουπ. Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κασουλίδης είχε δηλώσει για την Τράπεζα Κύπρου: «το άλλο που πέτυχε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χθες είναι ότι ενώ η Τρόικα απαιτούσε 12% ανακεφαλαιοποίηση αποδέχθηκε η ανακεφαλαιοποίηση να μείνει στο 9%» και ότι το «κούρεμα φαίνεται ότι θα είναι γύρω στο 30%». Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Σαρρής δήλωσε «η ΕΚΤ, αναλαμβάνει την υποχρέωση να βοηθήσει με την παροχή ρευστότητας την Τράπεζα Κύπρου και η συμφωνία που επιτεύχθηκε για την τελική προσαρμογή της σχέσης του κεφαλαίου με το μέγεθος της τράπεζας θα είναι σταδιακή και θα παραμείνει στο 9%, δίνοντας κάποια ευχέρεια στην Τράπεζα Κύπρου για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.» Από νωρίς το πρωί το ΚΥΠΕ επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές μετέδιδε ότι το κούρεμα στην Τράπεζα Κύπρου θα ήταν περίπου 30%.(Πηγή Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων).
Πολλά τα ερωτήματα: μήπως δεν καταλάβαμε (πάλι;) τι συμφωνήσαμε; Πώς είναι δυνατό αυτά τα ζητήματα στις 25 Μαρτίου να τα χειρίστηκε ο κ. Αναστασιάδης με… «επιτυχίες» το 30% κούρεμα και το 9% ίδια κεφάλαια και σήμερα οι όποιες εξελίξεις να είναι αποτέλεσμα μόνο των χειρισμών του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας; Πως είναι δυνατό η κυβέρνηση ως ο επίσημος διαπραγματευτής με την Τρόικα ουσιαστικά να δηλώνει ότι δεν εμπλέκεται στην όλη διαδικασία; Τι προετοιμασία και τι συνεννόηση υπήρξε μεταξύ κυβέρνησης και Κεντρικής Τράπεζας;
Πέρα από τα εύλογα ερωτήματα όμως υπάρχει η ουσία: την τελική απόφαση έλαβε η Τρόικα. Αλλάζοντας, τουλάχιστο όπως ισχυρίζονται οι κυβερνώντες, τη συμφωνία που συνήψαν Αναστασιάδης- Γιούρογκρουπ στις 25 Μαρτίου. Όπως έθεσαν ξαφνικά θέμα δολοφονικού επιτοκίου για το Συνεργατισμό και άλλων νέων επώδυνων μέτρων για το Συνεργατικό Κίνημα και όπως έθεσαν νέα μέτρα στο νέο, βαφτισμένο επικοινωνιακά «επικαιροποιημένο» μνημόνιο. Και αυτή θα είναι μια τακτική που θα ακολουθείται από τώρα και στο εξής, πόσο μάλλον που πανθομολογουμένως σε όλο τον κόσμο η λύση που επιβλήθηκε στην Κύπρο με τη συμφωνία Αναστασιάδη- Γιούρογκρουπ ήταν η χειρότερη δυνατή για τον κυπριακό λαό.
Η Τρόικα μας δίνει συγχαρητήρια. Οι κυβερνώντες πανηγυρίζουν ότι υπήρξαν πολύ υπάκουοι και σε κάθε ευκαιρία διαλαλούν ότι η πιστή εφαρμογή του μνημονίου είναι μονόδρομος. Την ίδια ώρα χιλιάδες συμπατριώτες μας έχασαν τις δουλειές τους από το Μάρτη του ΄13, με αποτέλεσμα η ανεργία να φτάσει στο ποσοστό ρεκόρ 17,3% και οι πάντες να προβλέπουμε περισσότερη αύξηση. Δηλαδή ακόμη μερικές χιλιάδες συμπατριώτες μας θα χάσουν τη δουλειά τους, ενώ οι προοπτικές εργοδότησης για τους νέους είναι πενιχρές. Χάνουμε ήδη μια γενιά. Και δεν είναι αριθμοί είναι άνθρωποι…
Η ύφεση καλπάζει και οι προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας υπάρχουν μόνο στα εβδομαδιαία show των κυβερνώντων για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Ήδη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετρά ρεκόρ διαγγελμάτων, με βαρυσήμαντα «δεσμεύομαι» για τα ταμεία προνοίας, για ποινικούς ανακριτές, για την ανεργία, για την επανεκκίνηση… Επί της ουσίας όμως τι συμβαίνει; Η ανεργία αυξάνεται, η φτώχεια επεκτείνεται, η εξαθλίωση μεγαλώνει, δικαιώνονται όσοι από εμάς επιμένουμε ότι αυτή η εξέλιξη με το νεοφιλελευθερισμό είναι νομοτέλεια. Που είναι οι «φίλοι» του κ. Αναστασιάδη, τα ενδιάμεσα δάνεια, τα 56 νομοσχέδια, η αποκομματικοποίηση του κράτους;
Γνωστή η απάντηση: ότι και να ρωτήσεις τους κυβερνώντες και τα κόμματα ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ θα απαντήσουν για την προηγούμενη κυβέρνηση. Ανεξάρτητα με το ποια είναι η άποψη του καθενός για την προηγούμενη κυβέρνηση η αλήθεια είναι μία: Η προηγούμενη κυβέρνηση κρίθηκε, εδώ και έξι μήνες έχουμε νέα κυβέρνηση η οποία έλαβε ιστορικές αποφάσεις και κρίνεται.
Μόνη πραγματιστική και ελπιδοφόρα πορεία η έξοδος από το μνημόνιο. Ακόμα και εάν θα σημαίνει έξοδο από το ευρώ. Γιατί μετά τις αυθαιρεσίες της Τρόικας με το μνημόνιο, έρχονται οι εξελίξεις στο κυπριακό και στο φυσικό αέριο…
Και παρά την σχεδόν απόλυτα επικοινωνιακή προσέγγιση, φαίνεται ότι «η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πεθαίνει». Εκτός και εάν όντως ζούμε την ξάστερη και ευωδιαστή Άνοιξη που μας υποσχέθηκε ο κ. Αναστασιάδης…
Γράφει: Χρίστος Χριστοφίδης