Home Χρίστος Χριστοφίδης Ο Γρίβας πάει σχολείο. Του Χρίστου Χριστοφίδη

Ο Γρίβας πάει σχολείο. Του Χρίστου Χριστοφίδη

grivasxristos

 


Ένα πέπλο σκοταδισμού πλανιέται πάνω από τα σχολεία μας.

Ο Υπουργός Παιδείας είτε γιατί συμφωνεί και ο ίδιος είτε γιατί δεν μπορεί να αντισταθεί, παρέδωσε την παιδεία του τόπου μας στους γριβικούς. Έτσι, εν μέσω προσπαθειών για επίλυση του κυπριακού, οι κυβερνώντες επιχειρούν να στρέψουν το ρολόϊ πίσω στις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας μας. Για αυτούς προφανώς, το ημερολόγιο συνεχίζει να δείχνει 15 Ιουλίου 1974. Και δεν είναι μόνο η προσπάθεια εξαγνισμού του ολετήρα Γρίβα. Είναι ένα ευρύτερο κλίμα αυταρχισμού και ετσιθελισμού, μιας ολοκληρωτικής νοοτροπίας, την οποία προσπαθούν να επιβάλουν στα σχολεία. Δηλαδή την ουσία του Γριβισμού.

Κάποια γεγονότα δεν είναι ούτε τυχαία, ούτε μπορεί να αποτελούν συμπτώσεις.

–      Ο Υπουργός Παιδείας με εγκύκλιο του καλεί τα σχολεία μας να επισκέπτονται το μνημείο του ολετήρα της Κύπρου Γρίβα στα πλαίσια του υπό έμφαση στόχου της χρονιάς για τα «διαχρονικά διδάγματα από τους αγώνες των κυπρίων για ελευθερία».

–      Σε αυτό το στόχο, αρνήθηκε πεισματικά να περιλάβει τους αγώνες για τη δημοκρατία και κυρίως την ηρωική αντίσταση κατά του προδοτικού πραξικοπήματος.

–      Ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας σε ομιλία του πέρσι στο επίσημο μνημόσυνο για το πραξικόπημα, αναφέρθηκε σε “διχόνοια” και “εμφύλιο”, ταυτίζοντας το πραξικόπημα με την Αντίσταση, τους πραξικοπηματίες με τους ήρωες της δημοκρατίας. Η αναφορά του προκάλεσε την απάντηση του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ από το επίσημο βήμα της Βουλής.

–      Προσπάθησαν να επιβάλουν σε κάθε τάξη των σχολείων, ημερολόγιο το οποίο παρουσίαζε στελέχη της ΕΟΚΑ ως δολοφονηθέντες «από κομμουνιστές».

–      Ενώ η 7η Δεκέμβρη, ημέρα επιστροφής το 1974 του Μακαρίου στην Κύπρο, καθιερώθηκε ως μέρα Δημοκρατίας, ο Υπουργός Παιδείας αρνήθηκε να αποστείλει μήνυμα προς τους μαθητές για την επέτειο.

Δεν είναι όμως μόνο η παραχάραξη της ιστορίας. Δεν είναι μόνο η προσπάθεια να μολυνθούν οι συνειδήσεις των παιδιών μας με τα ιδεολογήματα του ντόπιου φασισμού. Είναι η προσπάθεια επιβολής της ουσίας του γριβισμού στα σχολεία. Μιας αυταρχικής νοοτροπίας, καταναγκαστικής για τους μαθητές, σε λογικές στρατοπέδου. Είναι ένας απαράδεκτος και ολοκληρωτικός ετσιθελισμός. Τελευταίο παράδειγμα ο διορισμός ουσιαστικά  της νέας ηγεσίας της ΠΣΕΜ, με ακύρωση ψηφοδελτίων τα οποία ανέγραφαν τα ονόματα με μικρά γράμματα(!) και η παραβίαση ακόμα και από υψηλόβαθμα στελέχη του ΥΠΠΟ, με οδηγίες του ίδιου του Υπουργού Παιδείας, κάθε κανονισμού και κάθε δημοκρατικής λειτουργίας.

‘Όποτε η δεξιά ανέρχεται στην εξουσία προσπαθεί να εξαγνίσει το σπιλωμένο παρελθόν της. Προσπαθεί να νοθεύσει την ιστορία με συμβολικές και άλλες ενέργειες.

Σε αυτά τα πλαίσια πρέπει να ενταχθεί και η απόφαση των κυβερνώντων για μετονομασία του αεροδρομίου Λάρνακας σε «Γλαύκος Κληρίδης». ‘Άλλωστε ο Γλαύκος Κληρίδης υπήρξε ο πρώτος διδάξας των προσπαθειών παραχάραξης της ιστορίας.

Αν νομίζουν ότι θα σεργιανίζει το φάντασμα του Γρίβα ελεύθερα στα σχολεία μας για να μολύνει τα μυαλά των παιδιών μας, να το ξεχάσουν. Η καλή μας βούληση για πολιτικό πολιτισμό και επίλυση των προβλημάτων της παιδείας, ας μην παρεξηγηθεί.

Θα θερίσουν ότι έσπειραν.

Κατά τα άλλα βρισκόμαστε στη μέση εντατικών διαπραγματεύσεων για τη λύση του κυπριακού και το κυβερνών κόμμα πραγματοποιεί εκδηλώσεις επαναπροσέγγισης…

Γράφει: Χρίστος Χριστοφίδης