Απέναντι σε μια κοινωνία που έχει αρχίσει να δοκιμάζεται από τις αυξήσεις τιμών σε ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα, τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης έχουμε μια κυβέρνηση που δεν καταλαβαίνει ή κάνει πως δεν καταλαβαίνει το πρόβλημα.
Είτε θέλει να το παραδεχτεί είτε όχι, η ακρίβεια είναι εδώ. Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή ξεπερνά τις 104 μονάδες, από τις ιστορικά υψηλότερες τιμές από τον Ιανουάριο του 2000 που η Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου δημοσιεύει στοιχεία. Ο δείκτης μετρά το κόστος ζωής με βάση τις μεταβολές τιμών σε αυτό που ονομάζουμε «καλάθι της νοικοκυράς» και περιλαμβάνει τα κύρια αγαθά και υπηρεσίες που καταναλώνουν τα νοικοκυριά. Μια αύξηση του δείκτη δείχνει ότι το κόστος ζωής αυξάνεται. Ενδεικτικά, η αύξηση στο ηλεκτρικό ρεύμα αγγίζει το 40% και στα καύσιμα το 20% σε σχέση με πέρσι. Αυτή την εικόνα η κυβέρνηση επιμένει να την αρνείται.
Όμως δεν χρειάζονται τόσες οικονομικές αναλύσεις για να διαπιστώσει η κυβέρνηση το φαινόμενο. Αν είχε τα αντανακλαστικά να ακούσει την κοινωνία και να παρατηρήσει την εικόνα στο λιανικό εμπόριο, να προβληματιστεί από τις συστάσεις που ακόμα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος και να δει τι συμβαίνει στα πρατήρια βενζίνης θα καταλάβαινε ότι το πρόβλημα είναι εδώ.
Σίγουρα υπάρχουν εξωγενής παράγοντες που επηρεάζουν. Η αύξηση του κόστους μεταφοράς εμπορευμάτων λόγω των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, η ανάγκη για μετάβαση σε πιο φιλικές στο περιβάλλον μορφές ενέργειας με αποτέλεσμα το κόστος μετάβασης να μεταφέρεται στον καταναλωτή αλλά και οι ευρύτερες γεωπολιτικές εντάσεις επιδρούν στις τιμές ιδιαίτερα των εισαγόμενων προϊόντων.
Όμως αυτό δεν είναι ούτε άλλοθι για τις παραλείψεις της κυβέρνησης ούτε δικαιολογία για να μένει απαθής. Η κυβέρνηση είναι εκεί για να δίνει λύσεις και να αναλαμβάνει πολιτικές πρωτοβουλίες απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία.
Πόσο μάλλον όταν ο κ. Αναστασιάδης γνωρίζει ότι οι αυξήσεις τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια είναι αποτέλεσμα της δικής του αποτυχίας. Της αδυναμίας να φέρει φυσικό αέριο. Της απουσίας ολοκληρωμένου σχεδιασμού για τις ΑΠΕ. Γνωρίζει ότι άφησε την κοινωνία απροστάτευτη απέναντι στις αυξήσεις στα καύσιμα, με στρεβλώσεις που αυξάνουν ακόμα περισσότερο τις τιμές, όπως η επιβολή Φ.Π.Α. επί του φόρου κατανάλωσης. Και βεβαίως δεν πρέπει να ξεχνά ότι με απόφαση του διαλύθηκε η Επιτροπή Σιτηρών και έμεινε ο τόπος χωρίς στρατηγικά αποθέματα, απαραίτητα για ν’ αντιμετωπιστούν οι σημερινές προκλήσεις.
Και αν για την κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού το φυσιολογικό είναι να μένει απαθής, για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, που ζουν κάθε μέρα την σκληρή πραγματικότητα, τέτοια πολυτέλεια δεν υπάρχει.
Η Κυβέρνηση έχει την πρώτιστη ευθύνη να λάβει μέτρα ώστε το κράτος να στηρίξει τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις Πρώτο, να απορροφήσει μέρος του αυξημένου κόστους διαβίωσης, ιδιαίτερα για τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Δεύτερο, να ενισχύσει την αγοραστική δύναμη των μισθών και τρίτο, να προστατεύσει την κοινωνία από φαινόμενα αισχροκέρδειας.
Ήδη το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα από το 19% στο 9%. Μια πρόταση που θα βοηθήσει όχι μόνο την κοινωνία αλλά και την οικονομία, στηρίζοντας τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος. Παράλληλα έχει εισηγηθεί την αξιοποίηση των εσόδων από το εμπόριο ρύπων, ώστε να στηριχθούν ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που αντιμετωπίζουν αυξημένο κόστος ενέργειας και θέρμανσης, με στόχο να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος της ενεργειακής φτώχειας.
Δεν είναι η ώρα για ευχολόγια και δικαιολογίες. Είναι η ώρα για πράξεις. Διότι όσο η κυβέρνηση παραμένει αμήχανη και παρακολουθεί τα γεγονότα να την προσπερνούν, μια ολόκληρη κοινωνία πληρώνει το λογαριασμό.
- Χάρης Πολυκάρπου
- Μέλος του Π.Γ. ΑΚΕΛ