Home Χαράλαμπος Σταυρίδης Ο Πόλεμος είναι Ειρήνη. Η Αμάθεια είναι Δύναμη. Του Χαράλαμπου Σταυρίδη

Ο Πόλεμος είναι Ειρήνη. Η Αμάθεια είναι Δύναμη. Του Χαράλαμπου Σταυρίδη

speekathre

Βαδίζοντας κάποιος προς το Υπουργείο Αλήθειας, μπορούσε να διακρίνει από πολύ μακρυά τα τεράστια πανό που κουβαλούσαν επάνω τους το απόσταγμα της σοφίας του Μεγάλου Αδερφού.


Τίποτα δεν ξεφεύγει από την πέννα του. Η ιστορία, εξάλλου, καταγράφει την δική του αλήθεια. Για τον Γουίνστον Σμιθ, η “διόρθωση” της ιστορίας αποτελούσε την καθημερινή του ενασχόληση στην δυστοπική και απολυταρχική Ωκεανία. Ήταν γνωστό, εξάλλου, ότι όποιος ελέγχει το παρελθόν, ελέγχει το παρόν και το μέλλον.

Κανένας δεν γνωρίζει εάν ο Βρετανός συγγραφέας και δημοσιογράφος, George Orwell, μπορούσε να φανταστεί την επιτυχία και μελλοντική επίδραση που θα είχε στην πολιτική σκέψη το αριστουργηματικό έργο επιστημονικής φαντασίας, “1984”, όταν το εξέδωσε το 1949, ωστόσο, αυτό που αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός, είναι ότι αποτελεί μέχρι και σήμερα ένα βιβλίο-σταθμό για τον παγκόσμιο πολιτισμό. Ένα έργο που θα έπρεπε να διδάσκεται σε κάθε σύγχρονη και δημοκρατική χώρα. Αν μη τι άλλο, θα γνωρίζαμε όλοι ότι η φράση “The Big Brother is watching you”, δεν προέρχεται από τα κακόγουστα ομότιτλα ριάλιτι σόου της περασμένης δεκαετίας. Εάν λοιπόν αυτό – μαζί με άλλα παρόμοια βιβλία –  εντασσόταν και στο δικό μας εκπαιδευτικό σύστημα, εάν δηλαδή εμείς και τα παιδιά μας μεγαλώναμε εκπαιδευόμενοι να αναλύουμε και να ψάχνουμε τον κόσμο στον οποίο ζούμε, να κοιτάζουμε κάτω από την επιφάνεια των γεγονότων, το σίγουρο είναι ότι ο κόσμος μας θα ήταν πολύ καλύτερος.

Μια τέτοια κουλτούρα ανάλυσης, απαλλαγμένη από πάθη και συνθήματα, θα μας ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη σήμερα, που η πατρίδα μας βρίσκεται σε ένα καθοριστικό σταυροδρόμι. Οι επόμενοι μήνες θα κρίνουν εάν η χώρα μας, επανενωμένη και απαλλαγμένη από τα βαρίδια του εμφύλιου σπαραγμου, της εισβολής και της κατοχής, θα κάνει ένα άλμα προόδου και προκοπής προς το μέλλον, ή, εάν θα παραμείνει καθηλωμένη στην προγονοπληξία, τον φόβο, την μιζέρια και την διχόνοια. Με μέλλον αβέβαιο και επικίνδυνο. Σε τέτοιες στιγμές, η ψυχραιμία και η αποστασιοποίηση από το συναίσθημα, η αναλυτική σκέψη και η ψυχρή, επιστημονική αλήθεια είναι καθοριστικής σημασίας.

Εάν τους επόμενους μήνες, κατορθώσουμε να πείσουμε τους εαυτούς να γίνουμε ψύχραιμοι αναλυτές δεδομένων και όχι αναμεταδότες, συναισθηματικά φορτισμένων συνθημάτων, θα μπορούμε στο μέλλον να αναγνωρίζουμε την προοπτική πίσω από ανάλογες δηλώσεις, όπως αυτών στις οποίες προσφάτως προέβη ο τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί. Ο οποίος μεταξύ άλλων είπε, ότι:

  • Το 1974 δεν έγινε μια ειρηνευτική επιχείρηση αλλά ένας πόλεμος, του οποίου τα θύματα ήταν οι ε/κ.
  • Το πραξικόπημα οδήγησε στην εισβολή.
  • Η επίλυση του Κυπριακού είναι μονόδρομος για τους τ/κ και η “ΤΔΒΚ” δεν πρόκειται να αναγνωριστεί.
  • Η Λύση πρέπει να σέβεται όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
  • Όλοι οι ε/κ και τ/κ υπό κάποιες προϋποθέσεις θα μπορούν να εγκατασταθούν όπου θέλουν στην ενωμένη Κύπρο.

Αυτή είναι όλη η αλήθεια; Σίγουρα όχι. ΟΜΩΣ, θα μπορούσαμε να αναγνωρίσουμε, ότι, μπορεί οι παραδοχές αυτές να μην περιέχουν όλα όσα θα θέλαμε να ακούσουμε, αλλά αποτελούν τις πλέον θετικές και προχωρημένες δηλώσεις που έγιναν ποτέ στην ιστορία του κυπριακού προβλήματος από ηγέτη της τ/κ κοινότητας. Όταν μάλιστα αυτές γίνονται στη παρουσία του Τούρκου Προέδρου, αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία.

Θα δικαιούμασταν – και είναι λογικό – να εκφράσουμε την δυσπιστία μας εάν ο κ. Ακιντζί εννοεί αυτά που λέει, ή εάν η Τουρκία θα του επιτρέψει να τα εφαρμόσει. Αλλά θα ελπίζαμε ότι τα εννοεί και θα κρίναμε εκ του αποτελέσματος. Δίνοντας τις ευχές και την συμπαράσταση μας στον Πρόεδρο Αναστασιάδη για να το διαπιστώσει θετικά. Υπάρχουν κίνδυνοι και προκλήσεις; Βεβαίως. Υπάρχει όμως και μια πρωτοφανής ελπίδα και προοπτική. Την οποία δεν έχουμε το δικαίωμα να πετάξουμε στα σκουπίδια. Οι συνομιλίες αποτελούν την μοναδική οδό για να φτάσουμε σε μια Λύση που θα επανενώνει την πατρίδα μας. Μια λύση Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπως την αναζητάμε – ή λέμε ότι έτσι κάνουμε – τα τελευταία 40 χρόνια. Ας περιμένουμε λοιπόν, με θετική προδιάθεση, να δούμε τα χειροπιαστά αποτελέσματα αυτής της διαπραγμάτευσης. Όσοι σπέρνουν προληπτικά ασυναρτησίες και επιχειρήματα φόβου και ανασφάλειας – εκούσια ή ακούσια – δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στην πατρίδα.

Γράφει: Χαράλαμπος Σταυρίδης