Home Άρτεμις Κυριάκου Παζάρι ελπίδας και πολιτικο-οινομικών σκοπιμοτήτων. Της Άρτεμις Κυριάκου

Παζάρι ελπίδας και πολιτικο-οινομικών σκοπιμοτήτων. Της Άρτεμις Κυριάκου

arthoartemis10

 


Διαβάζοντας το τελευταίο άρθρο του ΥΠΠ έμεινα άναυδη από την επιλεκτική χρήση των λέξεων που αναγάγουν το Νέο Σχέδιο Διορισμών (ΝΣΔΕ) σε μπαλάκι που ρίχθηκε σε ένα καλά στημένο πολιτικό παιχνίδι με διαιτητή τα ιδιωτικά πανεπιστήμια!

Η ελπίδα για εργοδότηση στη δημόσια εκπαίδευση θα πωλείται πλέον σε σημειώσεις και ιδιωτικά φροντιστήρια που προετοιμάζουν για τις εξετάσεις, σε τίτλους σπουδών και μεταπτυχιακά διπλώματα.

 

Όμως πολύ βολικά το ΝΣΔΕ «λαμβάνει πρόνοια για…τη μεταχείριση των ανθρώπων που ήδη υπηρετούν» χωρίς να γίνεται αναφορά στο ότι κάτι τέτοιο προσυπογράφει και την απόλυση κάποιων από αυτών μιας και για την επόμενη δεκαετία τουλάχιστον δεν υπάρχουν νέες θέσεις εργασίας! Για να προσληφθεί ένας νέος, θα οδηγηθεί κάποιος άλλος στην ανεργία που δουλεύει τα τελευταία 5-15 χρόνια. Κανένας δεν αμφισβητεί τις ικανότητες των χιλιάδων εκπαιδευτικών που περιμένουν διορισμό εδώ και χρόνια, ως επίσης κανένας δεν αμφισβητεί ότι οι δάσκαλοι που βρίσκονται αυτή τη στιγμή μέσα στα σχολεία υπήρξαν κάποτε οι άριστοι των αρίστων, όταν η διεκδίκηση θέσης αποτελούσε προνόμιο λίγων.

 

Άρα αυτοί που εργάζονται εν έτη 2014 έχουν περάσει ήδη σε πρώτη φάση τις εξετάσεις τους για να πάρουν τη θέση τους στη δημοτική εκπαίδευση! Αλλά κανένας βαθμός, καμιά εξέταση και κανένα πτυχίο δεν εγγυάται ότι ένας δάσκαλος (ή εκπαιδευτικός γενικότερα) θα είναι αποτελεσματικός και στην πράξη. Εξάλλου, όπως αναφέρεται στο Νέο Σχέδιο Αξιολόγησης (ΝΣΑ) «οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί θα στηρίζονται από τους Παιδαγωγικούς Συμβούλους» πράγμα που σημαίνει ότι η εμπειρία σίγουρα είναι ένα χαρακτηριστικό που βελτιώνει την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Με βάση το ΝΣΔΕ όμως η εμπειρία σε κάποιες περιπτώσεις  εξισώνεται με την κατοχή Διδακτορικής Διατριβής. Εκπαιδευτικός με 10 ή περισσότερα χρόνια υπηρεσίας θα μοριοδοτηθεί το ίδιο με εκπαιδευτικό με μηδέν χρόνια υπηρεσίας που έχει όμως διδακτορικό!

 

Κατά την εκπόνηση του δικού μου διδακτορικού επικεντρώθηκα στην αποτελεσματικότητα στην εκπαίδευση και σε κανένα σημείο δεν αναφέρεται η κατοχή μεταπτυχιακού ή διδακτορικού ανάμεσα στα κυριότερα χαρακτηριστικά του αποτελεσματικού δασκάλου. Ο καλός δάσκαλος φαίνεται με το έργο που παράγει ανεξαρτήτως πτυχίων και βαθμών!

 

Βέβαια όταν ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος εφόσον υπάρχουν θέσεις εργασίας θα μπορούσε να εφαρμοστεί μια μορφή εξέτασης που θα προσμετρούσε σε κάποιο (μικρό) βαθμό τα επιπλέον πτυχία. Αλλά το αδιάβλητο της εξέτασης με θεματοθέτες εντός των ιδιωτικών (και μη) κυπριακών πανεπιστημίων σαφέστατα δεν μπορεί να διασφαλιστεί λαμβάνοντας υπόψη και τη σαφέστατα κομματικοποιημένη παντώς δικτύων νήσο Κύπρο! Εκτός βέβαια κι αν κάποιος θεωρεί ότι η πρόσληψη στον λοιπό δημόσιο τομέα που γίνεται με εξέταση είναι αξιοκρατική!

 

Εν κατακλείδι, ο μόνος αδιάβλητος και αξιοκρατικός τρόπος εκσυγχρονισμού του συστήματος διορισμών είναι η αξιολόγηση του έργου κάθε συμβασιούχου,που θα διορίζεται με βάση καταλόγου, για συγκεκριμένη χρονική περίοδο που θα έχει στόχο την μονιμοποίηση ή την μη ανανέωση του διορισμού του/της!

 

Γράφει:  Άρτεμις Κυριάκου