Το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών της 4ης Μαρτίου 2018 δημιουργεί εκ των πραγμάτων νέα δεδομένα στην Ιταλία, η οποία βλέπει την άνοδο του λαϊκιστικού κόμματος των 5 Αστέρων αλλά και την πρωτιά του ακροδεξιού κόμματος της Λίγκας του Βορρά ανάμεσα στην συμμαχία των δεξιών κομμάτων ως σημάδια αστάθειας σε ένα ήδη ασταθές πολιτικό σύστημα.
Σε γενικές γραμμές η πρώτη αποτίμηση του αποτελέσματος δείχνει νίκη για τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα, με την πλειοψηφία των ψηφοφόρων να επιλέγουν ανάμεσα στα δεξιά κόμματα και τους λαϊκιστές.
Ο δεξιός συνασπισμός του πρώην Πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι κερδίζει την πρωτιά σε έδρες, χωρίς όμως να διαφαίνεται ότι θα μπορούσε να κερδίσει την πλειοψηφία στη βουλή και στη Γερουσία, γεγονός που επιτείνει την αβεβαιότητα ως προς τον σχηματισμό κυβέρνησης, ο οποίος πλέον μεταφέρεται σε βάθος εβδομάδων και σε δημιουργία νέων συνασπισμών. Εναλλακτικά, υπάρχει ανοικτό το ενδεχόμενο νέων εκλογών, αν και αυτό το σενάριο θεωρείται αυτήν την στιγμή απομακρυσμένο, αφ’ ης στιγμής τα διάφορα κόμματα δεν έχουν ανοίξει ακόμη τα χαρτιά τους. Ένα άλλο δεδομένο εκ του αποτελέσματος είναι η ήττα της κεντροαριστεράς του Ματτέο Ρέντζι.
Οι επιλογές των ψηφοφόρων όσον αφορά την στήριξη λαϊκιστικών κομμάτων έχουν ήδη συγκριθεί με τις αντίστοιχες περιπτώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο όσον αφορούσε στο Brexit αλλά και τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ. Παράλληλα, η ρητορική του Luigi Di Maio, 31 χρονών και ηγέτη σήμερα του Κινήματος των 5 Αστέρων, εστιάστηκε κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στην συστημική διαφθορά, την οικονομική δεινότητα και την μετανάστευση, γεγονός που του έδωσε την πλειοψηφία στις φτωχότερες περιοχές της νότιας Ιταλίας, ενώ η Λίγκα του Βορρά κέρδισε ξεκάθαρα στις πιο πλούσιες βόρειες περιοχές με ιδιαίτερα αντιμεταναστευτικό πολιτικό λόγο. Τονίζεται ότι από το 2013, η Ιταλία έχει υποδεχτεί πέραν των 600,000 μεταναστών, γεγονός που έχει επηρεάσει την πολιτική ζωή στη χώρα, με τα κόμματα να έχουν πλέον πολύ πιο αυστηρές θέσεις όσον αφορά την μεταναστευτική πολιτική της ένωσης.
Οι εκλογές έχουν την ιδιαίτερη σημασία τους για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού η Ιταλία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην χάραξη πολιτικής σε επίπεδο Βρυξελλών. Αν αναλογιστεί κανείς τις θέσεις των διαφόρων πολιτικών δυνάμεων που ενδέχεται να αναλάβουν την διακυβέρνηση της Ιταλίας, αντιλαμβανόμαστε εύκολα ότι η επόμενη μέρα των εκλογών της Ιταλίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα είναι η ευκολότερη. Με όλα τα κόμματα να έχουν έντονες απόψεις όσον αφορά την μεταναστευτική πολιτική της Ένωσης, τις οικονομικές πολιτικές της Ένωσης και τον ευρωσκεπτικισμό που τα διακατέχει, η νέα κυβέρνηση στην Ιταλία, όποτε αυτή προκύψει, θα επιμένει σε αλλαγή της στάσης της Ένωσης στα καυτά ζητήματα που την απασχολούν.
Γράφει: Αντώνης Στ. Στυλιανού