Η νήσος Κύπρος βρισκόταν πάντοτε στο επίκεντρο γεωπολιτικών εξελίξεων. Από της δημιουργίας της Κυπριακής Δημοκρατίας προσπαθούμε να κατασταλάξουμε σε μια σταθερή εξωτερική πολιτική η οποία θα αναπτύσσει σταθερές συμμαχίες που να εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Πατρίδας μας.
Η διακυβέρνηση του Προέδρου Αναστασιάδη έχει καταφέρει να αναπτύξει τέτοιες σταθερές συμμαχίες που εξυπηρετούν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του Τόπου μας και να αναδεικνύουν τον νέο ρόλο που η Κύπρος οφείλει να αναλάβει ως προς την εξωτερική της πολιτική.
Η ανακάλυψη υδρογονανθράκων εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, οι ερευνητικές γεωτρήσεις για επαλήθευση των εκτιμήσεων όσον αφορά στα κοιτάσματα, ο αυξανόμενος κίνδυνος του άκρατου Ισλαμικού Κράτους και η κατάσταση στην Εγγύς και Μέση Ανατολή, η θέση μας στην Ευρώπη, οι ασύμμετρες απειλές και, γενικότερα, οι παγκόσμιες προκλήσεις αναδεικνύουν σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό τον γεωπολιτικό ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα ζητήματα αυτά χρήζουν ιδιαίτερης ανάλυσης και αποφάσεων γεωστρατηγικής σημασίας ως προς την αντιμετώπισή τους.
Το μεγαλύτερο ζήτημα, φυσικά, παραμένει η συνεχιζόμενη για 40 συναπτά έτη Τουρκική κατοχή του βορείου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη στην 69η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αλλά και στις επαφές του στη Νέα Υόρκη τονίστηκε η πίεση που πρέπει να ασκηθεί στην Τουρκία αλλά και στην Τουρκοκυπριακή πλευρά για την επίτευξη μιας λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα που να συνάδει με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και την θέση της Κύπρου ως πλήρες μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Τουρκική πλευρά θα πρέπει, τόνισε ο Πρόεδρος, να επιδείξει πράξεις και όχι διακηρύξεις κενού περιεχομένου, ενώ η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους να τεθεί προ των ευθυνών της από την διεθνή κοινότητα.
Ο αναβαθμισμένος γεωπολιτικός ρόλος της Κύπρου οριοθετεί πλέον τις κινήσεις μας. Η ανάφλεξη που παρατηρείται στην Εγγύς και Μέση Ανατολή θεωρείται πλέον ασύμμετρη απειλή που επιτείνει την αναγκαιότητα λήψης ειδικών μέτρων ασφαλείας και συγκεκριμένης πολιτικής. Οι απειλές αυτές αναιρούν ουσιαστικά κάθε κανόνα δικαίου – του διεθνούς δικαίου, του δικαίου του πολέμου, του ανθρωπιστικού δικαίου και του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων – και αποτελούν την μάστιγα του 21ου αιώνα που η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αντιμετωπίσει ολοκληρωτικά. Εντός αυτού του πλαισίου, η Κυπριακή Δημοκρατία, ευρισκόμενη σε ένα σημαντικότατο γεωστρατηγικό σταυροδρόμι και εκμεταλλευόμενη την σταθερότητα που υπάρχει σε αυτήν, την θέση της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την σταθερή πεποίθησή και δράση της εντός της διεθνούς έννομης τάξης, θα πρέπει να διατηρήσει τον ρόλο της ως εξισορροπητικός παράγοντας στην ευρύτερη περιοχή και να αναλάβει εκείνες τις απαραίτητες δράσεις που θα αναδείξουν, έτι περισσότερο, την γεωστρατηγικής σημασίας θέση της.
Στο σταυροδρόμι των εξελίξεων, η Κυπριακή Δημοκρατία υιοθετεί πλέον μια σταθερή εξωτερική πολιτική που αναδεικνύει την θέση της αλλά και τον ρόλο που έχει να διαδραματίσει στην περιοχή, τόσον όσον αφορά στις εξελίξεις με την προέλαση του ούτω καλούμενου Ισλαμικού Κράτους αλλά και με την σύζευξη των συμφερόντων των φίλια κειμένων κρατών της περιοχής για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που υπάρχουν στην λεκάνη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Γράφει: Αντώνης Στ. Στυλιανού