Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων επιδημιολογικής έρευνας για την έκταση του φαινομένου της σεξουαλικής κακοποίησης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της εκστρατείας του Συμβουλίου της Ευρώπης «Ένα στα Πέντε» από το Πανεπιστήμιο Κύπρου καταδεικνύει, με τον πιο έντονο τρόπο, το μέγεθος του φαινομένου στον Τόπο μας.
Δυστυχώς τα αποτελέσματα δεικνύουν με επιστημονικό τρόπο το ότι η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών δεν βρίσκεται εκτός των τειχών αλλά συναντάται και στην Κύπρο.
Η σεξουαλική κακοποίηση και σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών αποτελεί ένα ιδιαζόντως ειδεχθές έγκλημα, αποτρόπαιο κακούργημα και μάστιγα που πρέπει να καταπολεμηθεί. Μέχρι πρότινος, το νομοθετικό πλαίσιο που αφορούσε στην σεξουαλική κακοποίηση και σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών ήταν, κατά την άποψή μου, ανεπαρκές και σε κάποιες του, αν όχι τις πλείστες του, εκφάνσεις απηρχαιωμένο. Η νομοθεσία που διείπε το όλο ζήτημα ήταν αποσπασματική και οι ενέργειές που προεξέτεινε διαλειπτόμενες. Ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία υπέγραψε την Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και Σεξουαλική Κακοποίηση γνωστή ως Σύμβαση Λανζαρότε την 25η Οκτωβρίου 2007, πέρασαν έκτοτε 7 χρόνια μέχρι την κύρωση της Σύμβασης. Στο διάστημα αυτό, αλλά και προηγουμένως, παρέμενε ένα σημαντικό κενό ως προς την πρόληψη και την αντιμετώπιση του προβλήματος, ως επίσης και την προστασία και στήριξη που το Κράτος έχει υποχρέωση να παράσχει στα παιδιά.
Στις 13 Νοεμβρίου 2014, η Βουλή των Αντιπροσώπων κύρωσε την Σύμβαση Λανζάροτε, γεγονός που έγινε κατορθωτό χάριν στην υιοθέτηση του Περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης, της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας Νόμου του 2014 (Νόμος Αρ. 91(Ι)/2014) τον Ιούλιο του 2014. Ο Νόμος αυτός είναι ιδιαίτερα αναλυτικός, πολυσέλιδος και πολυσχιδής και ενσωματώνει σε ένα ενοποιημένο κείμενο τις αρχές της πρόληψης, προστασίας, δίωξης και προώθησης των ζητημάτων που άπτονται της σεξουαλικής κακοποίησης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών αλλά και της παιδικής πορνογραφίας, όπως ορίζονται στη Σύμβαση Λανζαρότε και στην σχετική Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Οδηγία 2011/93/ΕΕ).
Τα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας για την έκταση του φαινομένου σεξουαλικής κακοποίησης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών δείχνουν δυστυχώς ότι η Κύπρος βρίσκεται κοντύτερα στο 1 στα 4 παιδιά θύματα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης παρά στο 1 στα 5 όπως είναι το αντίστοιχο στατιστικό δεδομένο στις χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το δεδομένο αυτό θα πρέπει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και να οδηγήσει στην πλήρη ευαισθητοποίηση όλων μας για την αντιμετώπιση, πρόληψη και πάταξη του ειδεχθούς αυτού φαινομένου.
Η σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση παιδιών, δεν συμβαίνει μόνο σε σκοτεινά δωμάτια, ούτε και μόνο σε απόμερα δρομάκια. Συμβαίνει στα ίδια μας τα σπίτια, στις κοινότητές που ζούμε και διάγουμε τους βίους μας, μπορεί να συμβαίνει στο παιδί της διπλανής πόρτας, τον μαθητή μας, το δικό μας παιδί. Τα «ταμπού», οι προκαταλήψεις, οι φόβοι για αναφορά τέτοιων αποτρόπαιων περιστατικών πρέπει να σπάσουν. Η σιωπή, επί του θέματος, πρέπει να σπάσει.
Γράφει: Αντώνης Στ. Στυλιανού