Η Κυπριακή Δημοκρατία υφίσταται μια νέα εισβολή στην ενάσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
Η κάθοδος του “Πορθητή” και η αναγγελθείσα κάθοδος του “Γιαβούζ”, σε συνάρτηση με τις απειλές που εκτοξεύονται καθημερινά από την Τουρκία αλλά και η αμφισβήτηση της κυριαρχίας της χώρας μας στην χερσαία και θαλάσσια επικράτεια της αποτελούν σοβαρότατες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας. Αυτές οι παραβιάσεις πρέπει να απαντηθούν με τα μέσα που μας παρέχει το διεθνές δίκαιο και η ιδιότητα μας ως πλήρους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Τουρκία παραμένει στοχοπροσηλωμένη στην αμφίσβητηση της οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιθυμεί την εμπλοκή των ενεργειακών ζητημάτων στις συζητήσεις για την επίλυση του Κυπριακού, την ίδια ώρα που στοχεύει στην “γκριζοποίηση” των θαλάσσιων ζωνών της Κύπρου, ως πράττει από το 1996 μετά την κρίση των Ιμίων στο Αιγαίο. Η επιλογή της περιοχής όπου η Τουρκία σταθεροποίησε το πλοίο – γεωτρύπανο της δεν είναι διόλου τυχαία, αφού αυτό εγκαταστάθηκε δυτικά της Πάφου, σε μη οριοθετημένη περιοχή και σε μη αδειοδοτηθέντα θαλασσοτεμάχια της Κυπριακής υφαλοκρηπίδας. Περιοχή η οποία αμφισβητείται, ούτως ή άλλως από την Τουρκία και η οποία αφορά την οριοθέτηση των ΑΟΖ Κύπρου – Ελλάδας – Τουρκίας – Αιγύπτου. Ο βαθύτερος στόχος της Τουρκίας δεν είναι κατ’ ανάγκην η Κύπρος αφού η αμφισβήτηση της κυριαρχίας της είναι δεδομένη από πλευράς Τουρκίας. Ο βαθύτερος στόχος της γείτονος χώρας είναι η αμφισβήτηση του καθεστώτος της υφαλοκρηπίδας της Ελλάδας ως μας έχει συνηθίσει ο καθ’ έξιν παραβάτης του διεθνούς δικαίου.
Η δημιουργία τετελεσμένων υπό αυτές τις περιστάσεις δεν ωφελεί την διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και τέτοιου είδους ενέργειες πρέπει να καταδικάζονται από την διεθνή κοινότητα, η οποία οφείλει να αντιληφθεί στον μέγιστο βαθμό τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Οι ενέργειες της Τουρκίας έχουν βαθύτερες επιπτώσεις όχι μόνο για την περιοχή αλλά για την γενικότερη εύρυθμη λειτουργία του διεθνούς συστήματος.
Προς τούτο, η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να προασπίσει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Ορθώς ενεργώντας, προβαίνουμε σε καταγγελίες των πειρατικών ενεργειών της Τουρκίας και χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα διπλωματικά όπλα για να επιφέρουμε πραγματικό και ουσιαστικό κόστος στην Τουρκία. Ορθότερα, επίσης, η Κυπριακή Δημοκρατία απαντά στις αμφισβητήσεις των κυριαρχικών της δικαιωμάτων με την ενάσκηση τους, ήτοι την συνέχιση των ενεργειακών της σχεδιασμών αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη των συνεργειών της με τις φίλια διακείμενες χώρες στην περιοχή, όπως το Ισραήλ, την Αίγυπτο και ούτω καθεξής.
Η πραγματικότητα είναι ότι δύσκολα μπορούμε να σταματήσουμε τις πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό που εύκολα μπορούμε να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε την συνέχεια του ενεργειακού μας προγράμματος. Και, παράλληλα, να διατρανώσουμε την αναγκαιότητα εφαρμογής των κανόνων του διεθνούς δικαίου με όλα τα διαθέσιμα μέσα – διπλωματικά, πολιτικά, οικονομικά, νομικά – πάντοτε σε πνεύμα ομοθυμίας στο εσωτερικό μέτωπο. Και αυτό είναι το διακύβευμα των ενεργείων μας σε σχέση με τις παραβίασεις στην Κυπριακή υφαλοκρηπίδα.