Home Αντώνης Στ. Στυλιανού Η Μεσόγειος των εκατομβών. Του Αντώνη Στ. Στυλιανού

Η Μεσόγειος των εκατομβών. Του Αντώνη Στ. Στυλιανού

antonismesog

 


Η νέα περίοδος του μεταναστευτικού κύματος προς την Ευρώπη σημαδεύεται, δυστυχώς, με τραγικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην προσπάθεια μεταναστών από την Αφρική να φτάσουν στις ακτές της Ευρώπης διασχίζοντας την θάλασσα της Μεσογείου.

Η Μεσόγειος, που αποτελεί τον κόμβο που ενώνει την ήπειρο της Αφρικής, από όπου και προέρχεται το μεγαλύτερο μεταναστευτικό κύμα, με την Ευρωπαϊκή ήπειρο, έχει μετατραπεί σε ένα υγρό τάφο, όπου καθημερινά άνθρωποι, στην προσπάθειά τους για ένα καλύτερο μέλλον, χάνουν τις ζωές τους.

Το πρόσφατο τραγικό περιστατικό με την βύθιση πλοιαρίου που μετέφερε παράτυπους μετανάστες μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο πέραν των 800 ανθρώπων. Η τραγική κατάληξη αυτού του περιστατικού αποτελεί την μεγαλύτερη τραγωδία στην Μεσόγειο σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, που επισημαίνει το γεγονός ότι οι θάνατοι μεταναστών στην Μεσόγειο έχουν αυξηθεί κατά 50 φορές από τις αρχές του 2015, ενώ οι αριθμοί σε σχέση με το 2014 είναι κατά πολύ μεγαλύτεροι.

Αναλογιζόμενος κανείς το γεγονός ότι, σύμφωνα με την Ιταλική Ακτοφυλακή, στο διάστημα 11-15 Απριλίου 2015 έχουν διασωθεί περίπου 10,000 άνθρωποι, αντιλαμβανόμαστε ότι οι αριθμοί μεταναστών αυξάνονται και οι τραγωδίες στην θάλασσα της Μεσογείου θα επαναλαμβάνονται, ίσως και σε πιο μεγάλο βαθμό, εκτός και αν παρθούν εκείνα τα απαραίτητα μέτρα που θα δώσουν μια κάποια λύση στο ζήτημα της μετανάστευσης και κυρίως θα θέσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση προ των ευθυνών της στο προκείμενο θέμα.

Τα κύματα μεταναστών που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη από την Αφρική και την Μέση Ανατολή οδηγούν σε μια παγκόσμια κρίση – πρωτίστως ανθρωπιστική – που έχει σαν κεντρικό της χαρακτηριστικό τον άνευ προηγουμένου εκτοπισμό ανθρώπων και τους μαζικούς θανάτους ανθρώπων στην προσπάθειά τους να μετακινηθούν από το ένα μέρος στο άλλο, κυρίως μέσω θαλάσσης. Η «κρίση των εκτοπισθέντων» είναι παγκόσμιο φαινόμενο, αν και πλήττει κυρίως τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σήμερα υπάρχουν πέραν των 50 εκατομμυρίων εκτοπισθέντων ανθρώπων, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία και δημιουργεί μια τεραστίων διαστάσεων ανθρωπιστική κρίση.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το 2015 πέραν των 36,000 ανθρώπων προσπάθησαν να διασχίσουν την Μεσόγειο θάλασσα, με τους περισσότερους να επιβιβάζονται σε πλοιάρια στην Λιβύη, ενώ συνολικά πέραν των 1,800 ανθρώπων έχουν χάσει την ζωή τους στην προσπάθειά τους να μεταναστεύσουν παράτυπα στην Ευρώπη. Η Μεσόγειος θάλασσα έχει καταστεί ένας υγρός τάφος ανθρώπων – ηλικιωμένων, γυναικών και παιδιών και αντρών, και η παγκόσμια κοινότητα αλλά πρωτίστως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να λάβει δραστικά μέτρα για τον τερματισμό των απωλειών. Προς τούτο, σημαντικές είναι οι προτάσεις που έχει υποβάλει η Κυπριακή Δημοκρατία ενόψει και της έκτακτης Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και περιλαμβάνουν την λήψη συγκεκριμένων μέτρων από την Ένωση αλλά και την αρωγή στις χώρες που υποδέχονται μετανάστες, μέσω της επίδειξης αλληλεγγύης από τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

Γράφει: Αντώνης Στ. Στυλιανού