Είναι λογικό στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων και ακολούθως των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα να υπάρξουν διαφορετικές εκτιμήσεις και προσεγγίσεις σε καθοριστικά ζητήματα που αφορούν την οικονομία.
Πέραν, όμως, από τις διαπιστώσεις επιβάλλεται να γίνει σωστή διαχείριση του χάσματος στις απόψεις.
Προσγειωμένα και κυρίως με επιχειρήματα, οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε την όλη κατάσταση. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι συνεργάτες του, οφείλουν να αντιληφθούν, πως αυτό δεν είναι θέμα μόνο της Κυβέρνησης. Η εικόνα που παρουσιάζουμε και γενικότερα οι εντυπώσεις που δημιουργούνται, όσον αφορά τη σημερινή πολιτικο-οικονομική κατάσταση στην Κύπρο, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, είναι πολύ σημαντικές. Γι’ αυτό και πρέπει να στέλνουμε όλοι μας έμπρακτα το ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, πως παρά τις δυσκολίες και την οικονομική κρίση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, εμείς θα ορθώσουμε το ανάστημα. Θα πορευθούμε μπροστά, όπως πράξαμε άλλωστε και σε άλλες περιπτώσεις, κατά το παρελθόν.
Οφείλουμε, κατά προτεραιότητα, να πείσουμε τους Τροϊκανούς ότι τα μέτρα που θα ληφθούν θα πρέπει να είναι δίκαια. Ο καταμερισμός των βαρών, να γίνει ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του καθενός. Παράλληλα θα πρέπει επιτέλους να αγγίξουμε θέματα ταμπού όπως είναι η εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Η φορολόγηση του αδρανούς πλούτου. Η κατάργηση υπερπρονομίων. Η συγκράτηση των δημοσίων δαπανών και η ανακατανομή τους προς όφελος των παραγωγικών επενδύσεων. Να αντιμετωπίσουμε τα διαρθρωτικά προβλήματα και αδυναμίες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Να αυξήσουμε την παραγωγικότητα. Να επανατοποθετήσουμε το ρόλο και τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Η αντιμετώπιση της κατάστασης θα πρέπει να είναι ολική.
Σε αυτή τη δύσκολη διαδικασία, χρειάζεται συλλογικότητα, συνεργασία, αποφασιστικότητα και χαμηλοί τόνοι. Κυρίως, όμως, χρειάζεται η Κυβέρνηση να απευθυνθεί ξεκάθαρα στο λαό και να πει ωμές αλήθειες. Αυτές, που επιμελώς έκρυβε όλους αυτούς τους μήνες, διαβεβαιώνοντας τους πάντες ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και πως ήταν εντελώς απομακρυσμένο το ενδεχόμενο να ζητηθεί βοήθεια από το Μηχανισμό Στήριξης. Η στάση αυτή της Κυβέρνησης, επιβάρυνε ακόμη περισσότερο το σημερινό βαρύ κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία, καθώς οι πολίτες βρίσκονται ξαφνικά, μπροστά σε οδυνηρά αδιέξοδα.
Ωστόσο, έστω και τώρα, στην εποχή της Τρόικα, κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα, ας είναι ειλικρινείς με τους πολίτες. Η Κύπρος εισέρχεται στο δρόμο των σκληρών μέτρων. Τα μέτρα αυτά, αναμφίβολα θα αγγίξουν σε σημαντικό βαθμό και τους εργαζομένους. Δεν είναι τυχαίο που μισθοί και συντάξεις ήταν από τα πρώτα ζητήματα που τέθηκαν στο τραπέζι της συζήτησης, εκ μέρους της Τρόικα. Το όριο αφυπηρέτησης, η ΑΤΑ και ο ΦΠΑ, συνιστούν κομβικά σημεία της συζήτησης. Είναι η γνωστή νεοφιλελεύθερη συνταγή της Τρόικα, που δεν είναι κατ’ ανάγκη και η πιο ενδεδειγμένη. Θα χρειασθούν επιδέξιοι χειρισμοί και διαπραγματευτική δεινότητα αλλά και κοινωνικός διάλογος στο εσωτερικό. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και των επιχειρήσεων δικαιούνται και πρέπει να έχουν λόγο σε αυτό το διάλογο.
Ας επιδιώξουμε τη συναίνεση, κι ας εργαστούμε για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, για το παρόν και το μέλλον μας.
Γράφει: Αντιγόνη Παπαδοπούλου