Home Αντιγόνη Παπαδοπούλου Τέρμα στην ατιμωρησία…! Της Αντιγόνης Παπαδοπούλου

Τέρμα στην ατιμωρησία…! Της Αντιγόνης Παπαδοπούλου

Iceland-protests-0016

 


Μια σκληρή χρονιά έφυγε και μια  εξίσου σκληρή και δύσκολη χρονιά ανατέλλει. Ο καθορισμός μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής σε δύο άξονες, οικονομία και κυπριακό, είναι βασική  προϋπόθεση για να προχωρήσουμε μπροστά. Τα περιθώρια στενεύουν και οι ενδείξεις δεν είναι ενθαρρυντικές.

Το 2013 έφυγε, κληροδοτώντας στη νέα χρονιά πολλά ανοικτά προβλήματα,  προκλήσεις και  κινδύνους που  μαστίζουν όχι μόνο την Κύπρο αλλά και ευρύτερα τον Ευρωπαϊκό Νότο. Οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι. Συρρικνώνονται  μισθοί. Αυξάνεται η εκμετάλλευση, οι ώρες εργασίας. Η μεσαία τάξη εξαφανίζεται. O  εφιάλτης της ανεργίας σαρώνει. Πλήττει ειδικά, τη νέα γενιά. Οι πολιτικά άστεγοι αυξάνονται. Καταγράφεται μια πρωτοφανής έξαρση ανισοτήτων ανάμεσα σε Ευρωπαϊκό  Βορρά και Νότο.  Πρωτοφανής  και η δυσπιστία των  πολιτών σε κυβερνήσεις και πολιτικά κόμματα. Σήψη και διαφθορά, σκάνδαλα και παρανομίες έρχονται στην επιφάνεια. Συρρικνώνεται η μεσαία τάξη. Εξαθλιώνονται περισσότερο  τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα. Η συνταγή της τρόικα απέτυχε. Οι πολιτικές λιτότητας πλήττουν  την κοινωνική συνοχή, τις θέσεις εργασίας, τον  οικογενειακό πυρήνα.

Σ΄ ότι αφορά το  οικονομικό έγκλημα  σε βάρος της Κυπριακής κοινωνίας, οι πολίτες  αναμένουν δικαιοσύνη, κάθαρση  και τιμωρία των ενόχων. Επιζητούν όραμα και πράξεις. Aπαιτούν  τη διασφάλιση μιας «αξιοπρεπούς δουλειάς» για να μπορεί ο νέος να ελπίζει, να κάνει οικογένεια, να αποκτήσει παιδιά, να ζήσει, να μην εγκαταλείψει την χώρα, να «βγάζει τα προς το ζην». Aπαιτούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Aποτελεί και δικό μας στοίχημα  να τερματιστεί η σήψη, η διαφθορά και όλα όσα διαχρονικά επώασαν την σημερινή έκπτωση αξιών στην Kύπρο. Xρειάζεται αλλαγή  νοοτροπιών, ταχύτατες και αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις, αναστήλωση της οικονομίας, δημιουργία θέσεων  εργασίας. Tο μεγάλο   στοίχημα  ενώπιον μας είναι  να μην αφήσουμε να  χαθεί μια ολόκληρη γενιά νέων ανθρώπων. Aπαιτείται τέρμα στην  ατιμωρησία, γιατί  συντηρεί  την ασυδοσία.

Ακόμη και στην περίπτωση της Τουρκίας, η σήψη και η διαφθορά δεν πρέπει να περάσουν ανεκμετάλλευτες. Ο  Ταγίπ  Ερντογάν παλεύει να εξαρθρώσει όσα προσλαμβάνει ο ίδιος ως “έσωθεν” και “έξωθεν” υποκινούμενες συνωμοσίες,  καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες  να κρατηθεί  στο παιχνίδι της εξουσίας.  H δημόσια του εικόνα έχει φθαρεί. H ταραχώδης κατάσταση στην Τουρκία, σαφέστατα επηρεάζει  και τις διεργασίες στο Κυπριακό H δική μας πλευρά, σε ότι αφορά το Κυπριακό, οφείλει να αξιοποιήσει τις όποιες ευκαιρίες παρέχονται για προώθηση των δικών μας θέσεων και επιχειρημάτων, στηλιτεύοντας τον απολυταρχισμό  και την  άγονη στάση της Tουρκίας και  απαιτώντας τιμωρία και λογοδοσία  για τα διαχρονικά της εγκλήματα στην  Κύπρο  και αλλού. Oφείλουμε  τεκμηριωμένα να  ξεσκεπάσουμε την τουρκική αλαζονεία, στέλλοντας σαφή μηνύματα πως  τερματίζουμε κι εμείς την  πολιτική του “καλού παιδιού” που δεν οδηγεί πουθενά, παρά σε διαρκή κατολίσθηση.

Ευχή και δέσμευση για το 2014, να εργαστούμε σκληρά και συλλογικά, θέτοντας την  Κύπρο και το εθνικό συμφέρον πάνω απ’ όλα. Oφείλουμε να δώσουμε  ελπίδα στους πολίτες. Nα βρεθούμε δίπλα τους. Nα αγωνιστούμε γι’ αυτούς. Οι ώμοι του ενός δεν μπορούν   να σηκώσουν όσα μπορούν οι ώμοι των πολλών. Mόνο με συλλογική ανάληψη ευθύνης μπορούμε να πάμε μπροστά. 

Γράφει: Αντιγόνη Παπαδοπούλου