Βαριές και ασήκωτες είναι οι ευθύνες του Eurogroup, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των εταίρων μας όπως προκύπτουν μέσα από τις διαδικασίες των τελευταίων εβδομάδων για απορρόφηση της λεγόμενης «καλής» Λαϊκής Τράπεζας από την Τράπεζα Κύπρου.
Ο κοινωνικός αναβρασμός που ελλοχεύει και το έντονα ηλεκτρισμένο κλίμα είναι το απότοκο των διαδικασιών που τροχιοδρομούνται για μείωση του προσωπικού και των δαπανών.
Δυστυχώς επιβεβαιώνονται με μαθηματική ακρίβεια, οι έγκαιρες ανησυχίες και προειδοποιήσεις μου, για τις αρνητικότατες επιπτώσεις των αψυχολόγητων αποφάσεων του Eurogroup, που οδήγησαν την Κύπρο σε δεινή οικονομική κατάσταση με ζοφερό μέλλον. Η συγχώνευση της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου έγινε χωρίς την απαιτούμενη προετοιμασία και κατά τρόπο που εγκυμονούσε σοβαρότατους κινδύνους στην εκτέλεση της απόφασης. Επιπρόσθετα, αυτές οι βεβιασμένες αποφάσεις δημιούργησαν μια δυσανάλογα μεγάλη τράπεζα που ελέγχει ένα τεράστιο ποσοστό του τραπεζικού τομέα, με εμφανείς κινδύνους σε θέματα υγιούς ανταγωνισμού και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας για το μέλλον.
Η χώρα μας χρησιμοποιήθηκε ως πειραματόζωο, αφού εξαναγκάστηκε μέσα σε ελάχιστο χρόνο να συρρικνώσει το τραπεζικό της σύστημα κατά τρεισήμισι φορές του ΑΕΠ της.
Σε σωρεία γραπτών ερωτημάτων που συνεχώς υποβάλλω στην Κομισιόν, τονίζω εμφαντικά πως η ύπαρξη σημαντικών εξωτερικών δραστηριοτήτων στο τραπεζικό σύστημα μιας χώρας, δεν είναι κατ’ ανάγκη μια αρνητική εξέλιξη, αφού αυτό εξάλλου συμβαίνει και σε πολλές άλλες χώρες της ΕΕ και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό παρά στην Κύπρο. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η συρρίκνωση του Κυπριακού τραπεζικού συστήματος, στο βαθμό που δικαιολογείται, θα μπορούσε να επιτευχθεί με διοικητικά μέτρα σε βάθος χρόνου και όχι με το βίαιο κούρεμα των καταθέσεων και με τόσο εκκωφαντικά οδυνηρές αποφάσεις.
Η Κύπρος πληρώνει σήμερα τι μεθοδεύσεις και τα πειράματα για τη δήθεν οικονομική της διάσωση. Αποφάσεις που λήφθηκαν μέσα σε ένα κλίμα που διαμορφώθηκε από άδικους ψιθύρους και υπαινιγμούς προς κάθε κατεύθυνση από χώρες – μέλη της ΕΕ και από συγκεκριμένους αξιωματούχους. Η ωμή πραγματικότητα- που δεν πρέπει να λησμονούμε- είναι πως η απόφαση για συρρίκνωση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου, βασίστηκε σε συκοφαντικές εικασίες περί ξεπλύματος βρώμικου χρήματος ή άλλων παράνομων δραστηριοτήτων και όχι στα πραγματικά προβλήματα των Κυπριακών τραπεζών. Προβλήματα, που θα μπορούσαν άλλωστε να αντιμετωπιστούν έγκαιρα και αποτελεσματικά μέσω των εποπτικών μηχανισμών του τραπεζικού συστήματος, αν υπήρχε η αναγκαία πολιτική βούληση και πραγματική διάθεση για τομές και μεταρρυθμίσεις.
Εκ των πραγμάτων, έχουμε σαφή υποχρέωση να καταγράφουμε τα πραγματικά γεγονότα, να στηλιτεύουμε τα κακώς έχοντα, εντός και εκτός Κύπρου, ζητώντας κάθαρση και τιμωρία και να τονίζουμε επίμονα πως για τις εγκληματικές για την Κύπρο αποφάσεις του Eurogroup, οφείλουμε να διεκδικούμε δυναμικά. Μόνο με τη λήψη δραστικών διορθωτικών μέτρων από δικής μας πλευράς αλλά και θέτοντας τους εταίρους μας ενώπιον και των δικών τους ευθυνών για να αναλάβουν άμεσα κι αυτοί τις επιβαλλόμενες διορθωτικές δράσεις που πρέπει άμεσα να αναλάβουν, μπορούμε να σταματήσουμε την καταστροφική πορεία που ήδη διανύουμε από τον περασμένο Μάρτιο.
Γράφει: Αντιγόνη Παπαδοπούλου