Οι εκπτώσεις στις αρχές και τις διαδικασίες προς όφελος της Τουρκίας, στο πλαίσιο της ενταξιακής της πορείας, επιδρούν αρνητικά και μακροπρόθεσμα εξουδετερώνουν το νομικό και πολιτικό ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Αυτό θα πρέπει να αντιληφθούν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και κυρίως να εμπεδώσουν πως μια προβληματική Τουρκία μόνο προβλήματα μπορεί να προκαλέσει στους κόλπους της ΕΕ.
Είναι προφανές πως σε εξέλιξη βρίσκονται επίσημες και ανεπίσημες μεθοδεύσεις, για μια νέα πάσα στην Άγκυρα. Ο Επίτροπος Αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε θα θέσει ενώπιον του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ζήτημα ανοίγματος τουρκικών ενταξιακών κεφαλαίων, τα οποία η Λευκωσία κρατά μπλοκαρισμένα. Ειδικότερα, θα τεθεί θέμα για το άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24 (Δικαιοσύνη και Θεμελιώδη Ανθρώπινα Δικαιώματα). Οι Βρυξέλλες διαμηνύουν πως με αυτό τρόπο θα δοθεί ώθηση στην τουρκική ενταξιακή πορεία αλλά και κίνητρα για συμμόρφωση.
Η πραγματικότητα, όμως και οι πολιτικές παρενέργειες σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι καταστροφικές. Ουσιαστικά θα επιβραβευθεί η αρνητική στάση της Άγκυρας και θα δημιουργηθεί ένα κακό προηγούμενο για το μέλλον. Το ξεπάγωμα κεφαλαίων θα στείλει λανθασμένα πολιτικά μηνύματα από πλευράς ΕΕ, αφού η Τουρκία δεν έχει σημειώσει πρόοδο όσον αφορά τα πολιτικά κριτήρια που πρέπει να εκπληρώσει. Παράλληλα θα εξελιχθεί και ένας νέος εκβιασμός για άνοιγμα και άλλων κεφαλαίων και συγκεκριμένα των: 15 (ενέργεια), 22 (περιφερειακή πολιτική) και 30 (εξωτερικές σχέσεις), κάτι που πρέπει να θορυβήσει και κινητοποιήσει άμεσα την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση, τα κόμματα και όλους τους εμπλεκόμενους.
Η ΕΕ οφείλει να πάψει να ανέχεται την Τουρκία, η οποία για έξι μήνες προκλητικά αγνόησε την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και τελικά ακύρωσε την 70η Σύνοδο της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ – Τουρκίας κατά παράβαση της πάγιας τακτικής που εφαρμόζεται. Κι αυτό, για να μην βρεθεί στη δύσκολη θέση να καλέσει εκπρόσωπο της προεδρεύουσας χώρας στην Άγκυρα, (ως είθισται), αφού επιμένει να μην αναγνωρίζει τη χώρα μας. Με έντονο τρόπο θα πρέπει να απορρίψουμε επιπρόσθετα και οποιεσδήποτε προσεγγίσεις επιδιώκουν εξίσωση των προσπαθειών της Κυπριακής Δημοκρατίας να διαφυλάξει τα συμφέροντά της, με την εμμονή της Τουρκίας, να απειλεί, να μην αναγνωρίζει και να προκαλεί ένα κράτος – μέλος της ΕΕ, λόγω των επεκτατικών της βλέψεων. Τέτοιου είδους προκλητικές αναφορές και εξίσωση θύτη και θύματος, περιλαμβάνει δυστυχώς, η φετινή έκθεση που ετοίμασε η Ολλανδή Ευρωβουλευτής Ρία Όουμεν, στην Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωκοινοβουλίου, αναφορικά με την έκθεση προόδου της Τουρκίας, αφού συνδέει το άνοιγμα των Βαρωσίων με το «απευθείας εμπόριο».
Οι προσπάθειές μας θα πρέπει να είναι συντονισμένες αν πραγματικά θέλουμε να πετύχουμε. Τα χρονικά περιθώρια στένεψαν επικίνδυνα, γι αυτό την επόμενη μέρα των εκλογών, θα πρέπει να επικρατήσει συναίνεση, συνεργασία και στόχευση σε κοινούς στόχους προς όφελος της πατρίδας μας.
Γράφει: Αντιγόνη Παπαδοπούλου