Το Κυπριακό και η οικονομία συνιστούν τα δύο βασικά κεφάλαια γύρω από τα οποία περιστρέφεται, ή τουλάχιστον πρέπει να περιστρέφεται, η δράση ενός Κύπριου Ευρωβουλευτή.
Ωστόσο η πολιτική του παρουσία για να είναι ολοκληρωμένη, πειστική και ουσιώδης, θα πρέπει να περιλαμβάνει πολλαπλές δράσεις και πρωτοβουλίες και σε πολλούς άλλους τομείς.
Μέσα από τη πολιτική προσέγγιση, θεωρώ εξαιρετικά σημαντική στιγμή για μένα προσωπικά, κατά την διάρκεια της τελευταίας πενταετίας, την επιλογή μου ως εισηγήτρια εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη συγγραφή της έκθεσης για το «2013:Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτών». Ως εισηγήτρια μου δόθηκε η ευκαιρία να εκπροσωπώ το Ευρωκοινοβούλιο, μεταφέροντας το μήνυμα παντού, ότι το θεμελιώδες δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης που μας παρέχει η ευρωπαϊκή μας ιθαγένεια παραβιάζεται από την τουρκική κατοχή. Εξίσου σημαντική ήταν και η συγγραφή της έκθεσης μου, για τη «θηλυκτονία». Τέτοιες δράσεις επιβεβαιώνουν την πάγια θέση μου πως αυτό που πραγματικά μετρά δεν είναι τελικά ο αριθμός των Ευρωβουλευτών που προέρχονται από μια χώρα, αλλά οι ικανότητες, οι δυνατότητές και η αποτελεσματικότητά τους να διεισδύουν, να υποβάλλουν και να πείθουν με θέσεις και προτάσεις. Στη βάση αυτής της προσέγγισης, καταφέραμε σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης, να πραγματοποιήσουμε δράσεις ευαισθητοποίησης για την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση. Καθιερώσαμε την 16η Οκτωβρίου ως «Πανευρωπαϊκή Ημέρα Επανεκκίνησης της Καρδιάς». Αυτά τα επιτεύγματα αναγνωρίστηκαν ιδιαίτερα στους κόλπους του Ευρωκοινοβουλίου αφού αποτέλεσαν το σκεπτικό της ανάδειξής μου ως της « 2ης καλύτερης Ευρωβουλευτή της χρονιάς» στον τομέα της υγείας για το 2014 (MEPAwards 2014) και για τρεις άλλες, ευρωπαϊκές τιμητικές βραβεύσεις.
Σε ότι αφορά την πρώτη και βασική μου προτεραιότητα, το Κυπριακό, θεωρώ πως δεν χάσαμε μάχες στο Ευρωκοινοβούλιο. Καταφέραμε να εξουδετερώσουμε αρνητικές αναφορές για την Κύπρο σε εκθέσεις και ψηφίσματα. Καταγγείλαμε την Τουρκία για την εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή της μισής μας πατρίδας. Μπλοκάραμε το άνοιγμα νέων ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας. Ασταμάτητα επιχειρηματολογούμε εναντίον της εφαρμογής του απευθείας εμπορίου και του μύθου περί δήθεν απομόνωσης των Τ/Κ. Πέραν όμως από το Κυπριακό, σε μια περίοδο σφοδρής οικονομικής κρίσης, με την Κύπρο πλέον να κινείται σε μνημονιακούς ρυθμούς, δε δίστασα προσωπικά να καταλογίσω ευθύνες όχι μόνο στα ντόπια λαμόγια, αλλά και στους επικεφαλείς του Eurogroup, της Κομισιόν και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις εγκληματικές αποφάσεις τους σε βάρος της Κύπρου. Σε πολιτικό επίπεδο και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τόλμησα προσωπικά να καταλογίσω ευθύνες, έστω κι αν στην Κύπρο οι αρμόδιοι διυλίζουν τον κώνωπα και δεν προχωρούν στην κάθαρση και στην προσαγωγή των ενόχων ενώπιον της δικαιοσύνης.
Διανύσαμε λοιπόν, μια 5ετία με σημαντικούς σταθμούς και σκληρό αγώνα για την πατρίδα μας και την Ευρώπη, που εμείς οραματιζόμαστε. Προβαίνοντας σε ένα αντικειμενικό απολογισμό των στόχων που θέσαμε και των αποτελεσμάτων μας, ως εκλελεγμένοι εκπρόσωποι του λαού που οφείλουμε να λογοδοτούμε στους πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν να τους εκπροσωπούμε στο Ευρωκοινοβούλιο, κρίνουμε πως ο αγώνας μας πρέπει να έχει συνέχεια. Δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε όταν ανοικτά ζητήματα περιμένουν λύσεις, οι πρόσφυγες αναμένουν την επιστροφή στα πάτρια εδάφη, τα θύματα της οικονομικής κρίσης περιμένουν τη δικαίωση, η Κύπρος επιζητά ένα καλύτερο μέλλον. Ηθικά και πολιτικά, δεν μου επιτρέπεται να εγκαταλείψω τον αγώνα.
Με γνώση, εμπειρία και πολιτική δικτύωση θέτω τον εαυτό μου στην κρίση του λαού, διεκδικώντας ανανέωση της λαϊκής εντολής και θεωρώντας τιμή και υποχρέωση να συνεχίσω να εκπροσωπώ τα δίκαια του λαού μας στο Ευρωκοινοβούλιο.
Γράφει: Αντιγόνη Παπαδοπούλου