Home Αντιγόνη Παπαδοπούλου Δυναμικά Προχωράμε. Της Αντιγόνης Παπαδοπούλου

Δυναμικά Προχωράμε. Της Αντιγόνης Παπαδοπούλου

Iceland-protests-0016

 


Διανύουμε μια κρίσιμη και καθοριστική περίοδο για τον τόπο μας. Οι εξελίξεις είναι αλυσιδωτές, τόσο στο Κυπριακό όσο και σε σχέση με την οικονομία. Οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες. Βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις και τρομερά διλήμματα.

Η οικονομική κρίση ταρακουνά συθέμελα την Κυπριακή κοινωνία και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους που περιθωριοποιούνται, προστιθέμενοι καθημερινά στις ογκούμενες στρατιές των ανέργων. Τα δεσμά και οι οικονομικές συνταγές της Τρόικας δεν πρόκειται να λύσουν τα προβλήματά μας. Αν είμαστε ή όχι οι καλοί μαθητές της τρόικα, δεν είναι το ζητούμενο. Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε πως βασικός στόχος θα πρέπει να είναι η απεμπλοκή από το μνημόνιο και τις πολιτικές λιτότητας της τρόικα. Ήδη, στο Ευρωκοινοβούλιο διεξάγεται έρευνα για τον καταστροφικό ρόλο της Τρόικας στις χώρες του Μνημονίου, περιλαμβανομένης της Κύπρου.

Στο Κυπριακό οι εξελίξεις τα τελευταία εικοσιτετράωρα είναι επίσης ραγδαίες. Δυστυχώς, όμως, μαζί με τις εξελίξεις επιβεβαιώνονται και οι δικές μας ανησυχίες. Μη εποικοδομητικές ασάφειες, κενά και αναφορές που παραπέμπουν στο σχέδιο Ανάν, περιλαμβάνονται στο κείμενο της κοινής δήλωσης που τέθηκε ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου. Φαίνεται πως μια νέα προσπάθεια, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε αποτυχία, από τα πρώτα της βήματα. Ας μη ξεχνάμε ωστόσο, πως η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Μια λανθασμένη βάση για έναρξη συνομιλιών, μόνο σε ατραπούς επικίνδυνες μπορεί να οδηγήσει με απρόβλεπτη κατάληξη.        

Υπ’ αυτές τις συνθήκες και μπροστά σ’ αυτές τις προκλήσεις,  που είχα ήδη έγκαιρα προβλέψει, έκρινα αναγκαίο να είμαι παρούσα στην εκλογική διαδικασία του ΔΗΚΟ, θωρακίζοντας το κόμμα και προσφέροντας με την πείρα, τις γνώσεις και τις ευρωπαϊκές μου διασυνδέσεις στη διασφάλιση των εθνικών και οικονομικών συμφερόντων της χώρας και του λαού μας. Ας μην αυταπατόμαστε. Πολλά κρίνονται για μας, στη σκληρή αρένα που λέγεται Ευρώπη και όχι μόνο. Η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ Βρυξελλών και Λευκωσίας και η διεκδικητική παρουσία του κράτους και των κομμάτων μας στην Ευρώπη, είναι ουσιώδης για την προώθηση των εθνικών μας θεμάτων

Ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης για τη νέα ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος, θέλω να  εκφράσω για άλλη μια φορά την αποφασιστικότητα και την ετοιμότητα μου  να προσφέρω ότι καλύτερο μπορώ στον τόπο, το λαό και το ΔΗΚΟ. Μέσα από συναινετικές διαδικασίες, διάλογο και συλλογική δράση, προτίθεμαι να κινηθώ σε 4 βασικούς άξονες:

  1. Ενδυνάμωση της ενότητας στην ηγεσία και στη βάση του ΔΗΚΟ, με στόχο την πλήρη συγκόλληση των εσωκομματικών ρωγμών.
  2. Προάσπιση των πάγιων, εθνικά περήφανων θέσεων του κόμματος στο εθνικό θέμα, με δυναμική παρουσία στο Εθνικό Συμβούλιο και διεκδικητική φωνή στα ξένα κέντρα λήψης αποφάσεων και ιδιαίτερα στα θεσμικά όργανα της ΕΕ.
  3. Απεμπλοκή, όσο το δυνατό πιο γρήγορα, από το μνημόνιο και την τρόικα. Μέτρα οικονομικής ανάκαμψης και ανάκτησης της εθνικής μας κυριαρχίας όσον αφορά τις οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές του κράτους μας, που σήμερα βρίσκονται κάτω από τον απόλυτο έλεγχο της τρόικα.
  4. Εκσυγχρονισμό του καταστατικού και των δομών, ώστε να επιτευχθεί πιο αποτελεσματική λειτουργία και παραγωγή πολιτικής. Διεύρυνση της ιεραρχικής δομής ώστε να υπάρχει μια πραγματική ηγετική πυραμίδα, με ολοκληρωμένη πολυπρόσωπη εκπροσώπηση του κόμματος προς τα έξω.

Μετά από δεκαετίες εμπλοκής στα κοινά και διαρκούς κομματικής δράσης, θέτω τον εαυτό μου στην κρίση της πλατιάς δηκοϊκής μάζας που με γνωρίζει και τη γνωρίζω. Με υπευθυνότητα και πλήρη σεβασμό, διεκδικώ την θέση του αναπληρωτή προέδρου, ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης σε μια περίοδο που χρειαζόμαστε ένα αρραγές, ενωμένο και διεκδικητικό ΔΗΚΟ για να είναι θεματοφύλακας αρχών και αξιών, και που  να παλεύει για τα δίκαια της Κύπρου και του πολίτη.  Εμπιστεύομαι την κρίση τους. Μαζί για την Κύπρο που μας αξίζει! 

Γράφει: Αντιγόνη Παπαδοπούλου