Η οικονομική κρίση δεν είναι ούτε δικαιολογία, ούτε άλλοθι για ολιγωρία στο κυπριακό, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη την κατάσταση στην Κύπρο, επιχειρεί και εντείνει τις υπόγειες μεθοδεύσεις της, προωθώντας τις δικές της θέσεις και τα εθνικά της συμφέροντα.
Οι σημερινές συνθήκες όσο σκληρές και δύσκολες κι αν είναι, δεν δικαιολογούν την αδράνεια σε χειρισμούς και την περιθωριοποίηση του κυπριακού. Δεν μπορεί το κυπριακό να μην βρίσκεται στην πολιτική μας ατζέντα ως πρώτη προτεραιότητα, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι τουρκικές μεθοδεύσεις και οι τουρκικές αξιώσεις δεν επηρεάζονται ούτε από οικονομικές αλλά ούτε από κοινωνικές κρίσεις. Αντίθετα, σε τέτοιες περιόδους, η υλοποίηση των σχεδιασμών “εχθρών αλλά και άσπονδων φίλων μας” καθίσταται πιο εύκολη, ιδιαίτερα μάλιστα όταν οι φύλακες απουσιάζουν και η πόρτα είναι ανοικτή.
Η αναγκαιότητα να βρισκόμαστε συνεχώς σε επαγρύπνηση επιβεβαιώθηκε εκ νέου τις προηγούμενες μέρες στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο συζήτησης και ψηφοφορίας γνωμοδότησης σχετικά με την οικονομική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Οι γνωστοί φιλοτουρκικοί κύκλοι φρόντισαν ανάμεσα στις τροπολογίες που υποβλήθηκαν, να επιδιώκεται η επαναφορά του απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα αλλά και η επίκληση στην απόφαση του Συμβουλίου της 26ης Απριλίου 2004 για άρση της δήθεν απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων. Επίσης, καθόλου τυχαία, υποβλήθηκαν τροπολογίες που υποστήριζαν τη σύσταση ενός πολυετούς πλαισίου προγραμματισμού για την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση των Τουρκοκυπρίων. Χρειάστηκαν σκληρές προσπάθειες και συνεχείς διαβουλεύσεις για να πετύχουμε την καταψήφιση αυτών των επικίνδυνων τροπολογιών, οι οποίες αναντίλεκτα θα δημιουργούσαν ένα κακό προηγούμενο σε βάρος της εθνικής μας υπόθεσης. Ωστόσο δεν έχουμε την πολυτέλεια να εφησυχάσουμε, γιατί υπάρχουν κι άλλες εκθέσεις όπου η τουρκική πλευρά καιροφυλακτεί να προωθήσει παρόμοιες θέσεις, αυτήν την περίοδο.
Για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε το γεγονός ότι η Άγκυρα όχι μόνο ξέρει πολύ καλά τι θέλει αλλά και κυρίως ξέρει πως να κινηθεί για να το πετύχει. Η όποια αδράνεια, κωλυσιεργία ή παράλειψη από δικής μας πλευράς σε ζητήματα όπως το κυπριακό, τιμωρείται με απρόβλεπτες συνέπειες, γι αυτό και πρέπει να είμαστε πάντα σε αγωνιστική εγρήγορση. Οι ραγδαίες και επικίνδυνες εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία υποχρεώνουν τη κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και γενικότερα την κοινωνία να επικεντρωθούν στις σοβαρές επιπτώσεις και τη διαχείριση των κρίσιμων στιγμών όπως αυτές εξελίχθηκαν μετά την προσφυγή μας στο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να εγκαταλείψουμε το κυπριακό.
Ο κίνδυνος να κλάψουμε επί ερειπίων είναι ορατός και έχουμε εθνική υποχρέωση να τον αποφύγουμε. Ας είμαστε συνεχώς σε ετοιμότητα, σε όλα τα επίπεδα και με όλες μας τις δυνάμεις, ας αποτρέψουμε επικίνδυνες μεθοδεύσεις ενεργώντας προληπτικά και ανατρεπτικά.
Γράφει: Αντιγόνη Παπαδοπούλου