Home Αντιγόνη Παπαδοπούλου Εγκληματική καθυστέρηση, της Αντιγόνης Παπαδοπούλου

Εγκληματική καθυστέρηση, της Αντιγόνης Παπαδοπούλου

ant3493920004

Υπό το βάρος των ραγδαίων και κρίσιμων εξελίξεων στην  Κυπριακή οικονομία, το θέμα της φοροδιαφυγής συνεχίζει να ταλανίζει την Κύπρο, όπως και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 


Είτε οφείλεται σε ολιγωρία, είτε σε ατολμία, γεγονός παραμένει πως  η χώρα μας κατατάσσεται στους πρωταθλητές στη φοροδιαφυγή και την παραοικονομία στον ευρωπαϊκό χώρο. Ως αποτέλεσμα,  το κράτος στερείται εκατομμυρίων εσόδων και  χειροτερεύει η οικονομική του  κατάσταση σε μια εποχή, μάλιστα, οικονομικής κρίσης και περιορισμένης ρευστότητας. Δυστυχώς, το κράτος καθυστέρησε να αντιληφθεί την σοβαρότητα του προβλήματος και δεν αντέδρασε την περίοδο κατά την οποία θα μπορούσαν να ανατραπούν τα δεδομένα. Οι γενικολογίες δεν φτάνουν. 

Έστω και καθυστερημένα, οι αρμόδιοι οφείλουν να δράσουν αποτελεσματικά, χωρίς να κρύβονται  πίσω από το δάκτυλό τους. Οι  βαρύγδουπες εξαγγελίες δεν λύουν το πρόβλημα. Η κοινωνία φθάνει στα όριά της. Ο φορολογούμενος πολίτης καλείται να επωμιστεί βαριές φορολογίες, μειώσεις μισθών ή συντάξεων και αποκοπές ωφελημάτων. Μόλις πρόσφατα,  είδε το φως της δημοσιότητας η πληροφορία ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στους πολιτικούς αρχηγούς τον έντονο προβληματισμό και ενημέρωσε για  τις ενέργειές του, ώστε να  ελέγξει την αφαίμαξη της κυπριακής οικονομίας λόγω της διοχέτευσης αδήλωτων κεφαλαίων σε Ελβετικές τράπεζες. Παρόλο που η Κύπρος έχει ήδη υπογράψει συμφωνία με την Ελβετία και εισπράττει φόρους για καταθέσεις προσώπων που έχουν δηλώσει τη διεύθυνσή τους στην Κύπρο, ουδείς μπορεί να υπολογίσει το πραγματικό ύψος των καταθέσεων στην Ελβετία οι οποίες προέκυψαν κυρίως από την περίοδο του χρηματιστηριακού σκανδάλου, τη «φούσκα» των ακινήτων και άλλες παράνομες ή αδήλωτες δραστηριότητες.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους θα πρέπει να επικεντρωθούν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις γνωστών “αγνώστων”  και με «χειρουργικές επεμβάσεις» να επαναπατρίσουν τα κεφάλαια και να εισπράξουν τα ποσά που έχουν φοροδιαφύγει. Ζούμε άλλωστε στην Κύπρο, σε μια κοινωνία πολύ μικρή, όπου τίποτα δεν μένει κρυπτόν υπό τον ήλιο.  Δεν είναι δύσκολο, κατά την άποψη μου, αν υπάρξει και η ανάλογη πολιτική βούληση, να γίνει το κράτος πιο αποτελεσματικό σ’ αυτόν τον τομέα. Ας αναζητήσει το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων από πού προέκυψαν οι βαρυφουσκωμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί στην Κύπρο και το εξωτερικό, ας αναζητήσει από πού προήλθαν τα κεφάλαια για σπίτια και αυτοκίνητα υπερπολυτελείας και επενδύσεις εκατομμυρίων. Αν δεν μπορούμε μόνοι μας να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, ας ζητήσουμε τεχνική βοήθεια και εμπειρογνωμοσύνη από την Ευρώπη ή άλλες εξωτερικές πηγές.

Το ζητούμενο είναι να βάλουμε τις βάσεις για την επόμενη μέρα, κτυπώντας τη λερναία ύδρα της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας.  Ας μειώσουμε τις αλόγιστες δημόσιες δαπάνες. Ας εξορθολογίσουμε το τραπεζικό σύστημα. Ας λάβουμε επιτέλους τα αναγκαία διαρθρωτικά μέτρα για τις χρόνιες παθογένειες της οικονομίας μας.  Αν θέλουμε, μπορούμε!

 

Γράφει: Αντιγόνη Παπαδοπούλου