Home Άντρος Κυπριανού Για το Κραν Μοντανά. Του Άντρου Κυπριανού

Για το Κραν Μοντανά. Του Άντρου Κυπριανού

Η αποσπασματική δημοσιοποίηση πρακτικών από συναντήσεις στο Κραν Μοντανά και η προσπάθεια αξιοποίησης τους έχει διαφορετικούς στόχους και αφετηρία για διάφορους στο εσωτερικό.

 


Ορισμένοι ίσως να θέλουν να προωθήσουν τις πάγιες αντιλήψεις τους για τη λύση του Κυπριακού. Σε ό,τι αφορά τον  κ. Αναστασιάδη, μάλλον επιχειρεί να εξαγνιστεί για τα αποτελέσματα των ενεργειών του στο Κυπριακό. Γιατί κανένας, ούτε και ο πιο φανατικός υποστηρικτής του, δεν μπορεί πλέον να ισχυριστεί σήμερα ότι αυτά τα εννιά χρόνια οδήγησε το Κυπριακό πιο κοντά στη λύση ή ενίσχυσε τη διεθνή θέση της Κύπρου.

  1. Διαβάζοντας κάποιος το επίμαχο πρακτικό που δημοσιεύθηκε, εύκολα μπορεί να φτάσει στο συμπέρασμα ότι αυτές είναι οι αρχικές θέσεις της Τουρκίας. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι το πρακτικό αφορά τη συνάντηση που έγινε το μεσημέρι. Όσοι ασχολήθηκαν σοβαρά με το τι έγινε στο Κραν Μοντανά γνωρίζουν πολύ καλά ότι στις 5 η ώρα το απόγευμα μεταφέρθηκε στον κ. Αναστασιάδη από τον ΟΗΕ η θέση ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη να συζητήσει το θέμα της κατάργησης των εγγυήσεων αν εμείς δεχόμαστε την πολιτική ισότητα και την συζήτηση της εκ περιτροπής Προεδρίας. Ποιά ήταν και είναι η θέση του κ. Αναστασιάδη γνωρίζουμε όλοι.
  1. Το χειρότερο απ΄όλα για μας, είναι ότι στο δείπνο που ακολούθησε απορρίψαμε την πρωτοβουλία του κ. Γκουτιέρες να καταθέσει το άτυπο έγγραφο για το Μηχανισμό εφαρμογής της λύσης που θα αντικαθιστούσε τις Εγγυήσεις. Ότι εμείς το απορρίψαμε το δήλωσε επίσημα ο κ. Κοτζιάς. Το γιατί απορρίφθηκε είναι ένα τεράστιο θέμα. Ο κ. Μαυρογιάννης τον Σεπτέμβριο του 2017 δήλωσε δημόσια ότι το απορρίψαμε γιατί τυχόν αποδοχή συζήτησης του θα συνιστούσε επιδιαιτησία. Ο κ. Αναστασιάδης, μερικές ώρες μετά, δήλωσε από τη Νέα Υόρκη είπε «Υπήρχε τόση ένταση στο δωμάτιο που δεν υπήρχε δυνατότητα συζήτησης του». Η δική μου ερμηνεία είναι ότι απλώς δεν θέλαμε να δώσουμε ευκαιρία στην επίτευξη συμφωνίας. Κανένας δεν γνωρίζει αν θα καταλήγαμε όντως σε συμφωνία αν το συζητούσαμε. Αλλά δεν το επιδιώξαμε καν.
  1. Αν το αφήγημα του κ. Αναστασιάδη και των υποστηρικτών του για το τί έγινε στο Κραν Μοντανά είναι ορθό, γιατί δεν αντέδρασε ο Πρόεδρος στην Έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ του Σεπτέμβριου του 2017; Λέει εκεί ο κ. Γκουτιέρες στο τέλος της παραγράφου 18 «Ανεξάρτητα απο τη δημόσια ρητορική των εγγυήτριων δυνάμεων, στις κατ΄ιδίαν και σε βάθος συζήτηση μαζί τους διαπίστωσα ότι όλες ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ (δηλαδή και η Τουρκία) ήρθαν εκεί με πρόθεση να συνεργαστούν για να ξεπεραστούν οι διαφωνίες και να καταλήξουμε σε συμφωνία». Αποενοχοποιείται η Τουρκία ενώ για εμάς γράφει στην ίδια Έκθεση ότι διαπίστωσε πως δεν είχαμε την πολιτική βούληση να πάμε μέχρι τέλους.

Αν λοιπόν το αφήγημα του κ. Αναστασιάδη είναι ορθό και αληθές γιατί επέτρεψε αυτή η Έκθεση να μετατραπεί σε επίσημο έγγραφο του ΟΗΕ; Η δική μου απάντηση είναι ότι το αφήγημα του κ. Αναστασιάδη και των υποστηρικτών του έχει πήλινα πόδια.

  1. Τέλος, αν όντως η Τουρκία δεν δεχόταν να συζητήσει το θέμα της αντικατάστασης των εγγυήσεων γιατί τόσο οι κ.κ. Χριστοδουλίδης και Μαυρογιάννης είπαν ότι φτάσαμε σε απόσταση αναπνοής από τη λύση; Μήπως παρανόησαν ή παραφρόνησαν;

Το τραγικό για την Κύπρο είναι ότι ενόσω ο κ. Αναστασιάδης προσπαθεί να φτιάξει την εικόνα του και άλλοι να στηρίξουν τα ιδεολογήματα τους, η Μόρφου χάθηκε, η Αμμόχωστος κινδυνεύει και στο τέλος πιθανόν να χαθεί η Κύπρος ολόκληρη. 

Άντρος Κυπριανού
Τέως Γενικός Γραμματέας ΚΕ ΑΚΕΛ