Στις 24 Σεπτεμβρίου πραγματοποιούνται οι ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία με τους δύο υποψήφιους για την καγκελαρία Άγκελα Μέρκελ και τον τέως Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τα κόμματα που τους υποστηρίζουν να εντείνουν τις προσπάθειες τους για ένα καλύτερο αποτέλεσμα.
Τόσο το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών και ο σύμμαχός τους, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CDU/CSU), όσο και το κόμμα του Σουλτς οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) συμφωνούν στην αύξηση των αμυντικών δαπανών με την Μέρκελ να ζητά την επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας που αναστάληκε το 2011.
Το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP), του πρώην Υπουργού Εξωτερικών Χανς Ντίτριχ Γκένσερ, γνωστός για το κίτρινο γιλέκο που φορούσε, ευελπιστεί ότι θα επανέλθει στη βουλή και αναμένεται να είναι και στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού. Η προεκλογική του εκστρατεία βασίζεται κυρίως στην έξωση χωρών του Νότου από την Ευρωζώνη και κυρίως της Ελλάδας, ενώ ζητούν επίσης τη μείωση των κοινωνικών επιδομάτων για τους πρόσφυγες, αλλοδαπούς και των αργιών στη Γερμανία.
Το CDU κατηγορεί τον Σουλτς ότι τάσσεται υπέρ των μεγάλων χρεωστών του Νότου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια προσπάθεια να πλήξει το ευρωπαϊκό προφίλ του σοσιαλδημοκράτη υποψηφίου. Το SPD έχει πληγεί από τη συνεργασία του με το κόμμα της Μέρκελ τα τελευταία 8 χρόνια, αφού ταυτίστηκε σε πολλά θέματα μαζί της. Πέραν αυτού πάνω από το SPD αιωρείται η σκιά του τέως Καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος θεωρείται από αρκετούς Γερμανούς ως ο άμεσα υπεύθυνος για τη μείωση των κοινωνικών παροχών, την αύξηση της ανεργίας, τις πρόωρες και μειωμένες συντάξεις, την προώθηση της ημιαπασχόλησης και των ανασφάλιστων θέσεων εργασίας κ.ά.
Τα λάθη του παρελθόντος των κυβερνώντων κομμάτων CDU-SPD αξιοποιεί με λαϊκίστικο τρόπο το ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Η Πρόεδρός του ζητά την αποκοπή επιδομάτων προς τους πρόσφυγες κάτι που εκφράζει μια μεγάλη μερίδα γερμανών, οι οποίοι επικαλούνται τον ψηλό αριθμό μεταναστών και αλλοδαπών στη χώρα τους, από τους οποίους ζητούν να δουλεύουν, να πληρώνουν φόρους κανονικά, αλλά όταν λήξει η άδεια παραμονής τους να επιστρέφουν στη χώρα τους.
Η Μέρκελ κατηγορείται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ότι είναι αρκετά γενναιόδωρη με τους ξένους. Έξυπνα η καγκελάριος ζήτησε περαιτέρω ενσωμάτωση των μεταναστών στη γερμανική κοινωνία, προσφέροντας φθηνό εργατικό προσωπικό στους βιομήχανους, αφοπλίζοντας το SPD και το κόμμα της Αριστεράς Die Linke, το οποίο προβάλλει ένα φιλολαϊκό πρόγραμμα καταδικάζοντας την πολιτική της λιτότητας και των περικοπών των κοινωνικών δαπανών.
Οι γερμανοί ψηφοφόροι δεν βλέπουν μεγάλη διαφορά μεταξύ των συγκυβερνώντων κομμάτων γι’ αυτό προτιμούν είτε να απέχουν είτε να δώσουν την ψήφο τους σε λαϊκίστικα κόμματα. Τα κοινωνικά προβλήματα που απασχολούν τον κόσμο είναι αρκετά αφού στη Γερμανία εξακολουθούν να υπάρχουν συντάξεις και μισθοί πείνας, μακροχρόνια ανεργία, χαμηλά αμειβόμενες γυναίκες με παιδιά που δεν μπορούν να πηγαίνουν στους ακριβούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, ψηλή φορολογία και εισφορές.
Η Μέρκελ, λαμβάνοντας υπόψη τις δημοσκοπήσεις που την δείχνουν μπροστά από τον Σουλτς, άρχισε να κάνει σκέψεις για τον διάδοχο του Μάριο Ντράγκι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ευελπιστεί ότι αυτή τη φορά θα είναι Γερμανός και γι’ αυτό χρειάζεται τη στήριξη της Γαλλίας και των χωρών του Νότου. Για να επιβάλει την άποψή της για Γερμανική ηγεσία στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επικαλείται στη στήριξη της χώρας της στο ευρώ όπως καμιά άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που διαμηνύει συνεχώς ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Η Μέρκελ βρίσκεται στην Καγκελαρία από το 2005 και θα επιδιώξει να επανεκλεγεί για να ξεπεράσει τη 16χρονη θητεία του Χέλμουτ Κολ. Γι’ αυτό άρχισε να ασχολείται με τη βελτίωση της εικόνας, αλλά και αναβάθμιση του ρόλου της Γερμανίας, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η πρόθεσή της για συμπερίληψη της Γερμανίας στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αποδεικνύει τους υπερατλαντικούς στόχους που έθεσε.
Αρκετοί Γερμανοί ψηφοφόροι έχουν βαρεθεί να δουλεύουν, όπως επικαλούνται, για τους φτωχούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πιθανόν να προτιμήσουν τη σταθερότητα, τη σιγουριά και την ασφάλεια που τους προσφέρει η υφιστάμενη κατάσταση. Η προοπτική για περεταίρω επιρροή της Γερμανίας στην παγκόσμια πολιτική σκακιέρα, ως μια από τις τέσσερις ισχυρότερες οικονομικά χώρες στον κόσμο, ανταποδίδεται με ψήφο εμπιστοσύνης.
Γράφει: Άντρος Γ. Καραγιάννης
Δήμαρχος Δερύνειας