Μετά από πολλές ταλαντεύσεις και την προσπάθεια πολλών, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων κατέληξαν σε ένα κοινό ανακοινωθέν που διαγράφει το περίγραμμα της λύσης του Κυπριακού προβλήματος και το πλαίσιο των επικείμενων συνομιλιών.
Το ανακοινωθέν αυτό με εκφράζει και το στηρίζω. Εξάλλου, όμως, αναγνωρίζω ότι από το ανακοινωθέν λείπουν βασικές παραδοχές που είναι αναγκαίες για να είναι εφικτή και αειφόρος η λύση προς την οποία κατατείνει. Οι παραδοχές αυτές διατυπώνονται εδώ για στοχασμό από την ηγεσία και τους πολίτες, ενόψει της πορείας την οποία αρχίζουμε.
- Η ενωμένη Κυπριακή ομοσπονδία αναδύεται μέσα από την αδιάλειπτη πορεία της Κύπρου μέσα στο χρόνο και αποτελεί συνέχεια των ιστορικών καταστάσεων που διαμορφώθηκαν στο νησί κατά τους τελευταίους αιώνες.
- Περιλαμβάνει δύο συστατικές πολιτείες που σκοπό έχουν να διασφαλίζουν (ι) την ειρήνη στις σχέσεις μεταξύ των κοινοτήτων, (ιι) την ευημερία και την πρόοδο και (ιιι) τα ατομικά και προσωπικά δικαιώματα (π.χ., το δικαίωμα εγκατάστασης, εργασίας, και ιδιοκτησίας) όλων των πολιτών. Στα δικαιώματα αυτά περιλαμβάνεται το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού ως προς την εθνική προέλευση, τη γλώσσα, τη θρησκεία, και άλλες ιδιότητες, χαρακτηριστικά, πρακτικές και συνήθειες που οι πολίτες θεωρούν σημαντικά για την ταυτότητά τους και την ποιότητα της ζωής τους.
- Η ενωμένη Κυπριακή ομοσπονδία αποτελεί ενιαίο χώρο στον οποίο όλοι οι πολίτες αισθάνονται ότι ανήκουν και με τον οποίο ταυτίζονται.
- Οι κοινότητες αντλούν διδάγματα από τη μακραίωνη συμβίωσή τους που θα τους επιτρέψουν να αποτελέσουν ένα λαό μιας χώρας μέλους της ΕΕ. Η προστασία της ενότητας και της ακεραιότητας του κράτους και του χώρου αποτελούν υποχρέωση του κάθε πολίτη.
- Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση και οι ομόσπονδες πολιτείες διασφαλίζουν ότι οι πολίτες θα έχουν την αναγκαία παιδεία, τη θέληση και τις δεξιότητες που χρειάζονται ώστε να μπορούν να εργάζονται μαζί και να συνεργάζονται για χάρη της ενότητας και της ακεραιότητας του κράτους και του χώρου.
Γράφει: Ανδρέας Δημητρίου