Μπορεί στην Πενσυλβάνια, στην Αριζόνια και στην Τζιόρτζια να μετρούν και να ξαναμετρούν τις ψήφους, μπορεί ο ένοικος του Λευκού Οίκου για την επόμενη τετραετία να έχει μόλις εξασφαλίσει το πολυπόθητο εισιτήριο εισόδου, ωστόσο το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξακολουθεί κανονικά και ανεπηρέαστα να σχεδιάζει και να υλοποιεί τα επόμενα βήματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Διότι, κακά τα ψέματα, οι πολιτικές που ακολουθούν οι ΗΠΑ σε διεθνή ζητήματα σε μεγάλο βαθμό παραμένουν σταθερές, ανεξαρτήτως ποιος είναι ο Πρόεδρος.
Έτσι, όπως είχε προγραμματιστεί εδώ και καιρό, τη Δευτέρα 9/11 αρχίζει τις εργασίες του στην Τύνιδα το ούτω καλούμενο “Φόρουμ πολιτικού διαλόγου” για πολιτική διευθέτηση της κρίσης που σοβεί στη Λιβύη. Δημοσίως λέγεται ότι το Φόρουμ βρίσκεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, όμως εκείνοι που στην προκειμένη περίπτωση κάνουν κουμάντο κινώντας τα νήματα είναι, ως συνήθως, οι Αμερικανοί σε συνεργασία με την Κυβέρνηση Ερτογάν. Στόχος των δύο συμμάχων είναι να προωθήσουν σε θέσεις – κλειδί της νέας κατάστασης πραγμάτων στη Λιβύη, άτομα φιλικά ή ακόμη και απολύτως εξαρτημένα από την Άγκυρα. Προς την κατεύθυνση αυτή Τουρκία και ΗΠΑ φρόντισαν ώστε το 70% περίπου των παραγόντων που έχουν προσκληθεί στο Φόρουμ να έχουν άμεση σχέση με την οντότητα των “ Αδελφών μουσουλμάνων”!
Οι περισσότεροι ανεξάρτητοι παρατηρητές συμφωνούν ότι η κρίση στη Λιβύη θα διευθετηθεί μόνο στη βάση μιας πανεθνικής συνεννόησης και με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών. Ωστόσο, κατά τον καταρτισμό του καταλόγου των προσκεκλημένων στο Φόρουμ, οι διοργανωτές κατόπιν πίεσης της Άγκυρας και των υπεραντλαντικών συμμάχων της, δεν έλαβαν καθόλου υπόψη την αρχή της ισότιμης εκπροσώπησης όλων των περιοχών της Λιβύης. Συγκεκριμένα έχουν αγνοηθεί και παραγκωνιστεί οι νότιες και ανατολικές περιοχές της χώρας. Σε ένδειξη μάλιστα διαμαρτυρίας για τη συμπεριφορά αυτή, έχουν ήδη απορρίψει την πρόταση συμμετοχής στο Φόρουμ παράγοντες που θεωρούνται οπαδοί της διακυβέρνησης Καντάφι, του Ανώτατου Συμβουλίου φυλών και πόλεων, όπως επίσης και του “Λαϊκού Μετώπου για την απελευθέρωση της Λιβύης”. Ανάλογη στάση φαίνεται να τηρούν και οι ηγέτες των φυλών που ελέγχουν τις νότιες περιοχές της χώρας. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο Ανώτατος μουφτής της Λιβύης, ο οποίος απηύθυνε έκκληση για μποϊκοτάρισμα όσων προσπαθειών αποσκοπούν στην επιβολή μιας “ξένης διακυβέρνησης” στη χώρα.
Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι οι αποφάσεις του Φόρουμ είναι προειλημμένες. Οι περισσότεροι εκπρόσωποι είτε είναι “μιλημένοι,” είτε δεν διαθέτουν το απαιτούμενο πολιτικό εκτόπισμα για να φέρουν αντίρρηση στις προτάσεις που Ουάσιγκτον και Άγκυρα θα φροντίσουν να τεθούν στο τραπέζι των συνομιλιών. Από την άλλη, οι απόψεις των εκπροσώπων που δεν ανήκουν στο φιλοδυτικό μπλοκ δεν πρόκειται να ληφθούν υπόψη. Και όχι μόνο αυτό. Οι διοργανωτές θα φροντίσουν να προσάψουν στους διαφωνούντες την κατηγορία υπόσκαψης της ειρηνευτικής διαδικασίας…
Οι εξελίξεις στη Λιβύη αποδεικνύουν ότι παρά τα όποια εμπόδια και δυσκολίες, Άγκυρα και Ουάσιγκτον βρίσκουν τρόπους να συνεννοούνται. Αυτήν την πραγματικότητα θα πρέπει να τη λάβουν σοβαρά υπόψη οι λαοί και οι κυβερνήσεις των χωρών της περιοχής. Μια ενδεχόμενη αλλαγή στην προεδρία των ΗΠΑ, δεν αναμένεται να επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές στις σχέσεις Άγκυρας – Ουάσιγκτον. Από τη στιγμή που το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ θεωρεί την Τουρκία απαραίτητη σύμμαχο για την προώθηση των αμερικάνικων πολιτικών στην περιοχή, η σχέση αυτή θα συνεχίσει να υπάρχει και να υποστηρίζεται…