Home CyprusViews Η Γενεύη να είναι η απαρχή ενός ουσιαστικού διαλόγου. Του Νίκου Γεωργίου*

Η Γενεύη να είναι η απαρχή ενός ουσιαστικού διαλόγου. Του Νίκου Γεωργίου*

Όσο κι αν κουραστήκαμε τα τελευταία χρόνια να ακούμε για κρίσιμα σταυροδρόμια στο Κυπριακό, τα τεκταινόμενα επιβεβαιώνουν ότι βρισκόμαστε κοντά στην τελευταία στροφή. Όλα συγκλίνουν στο ότι δίνουμε την τελευταία μάχη.

 


Μετά το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά το 2017, έχουμε ξανά την ευκαιρία να κρατήσουμε την ελπίδα ζωντανή. Για την Αμμόχωστο και την Κύπρο ολόκληρη. Ενεργοποιώντας τη διαδικασία επίλυσης στη βάση των έξι σημείων του Πλαισίου Γκουτέρες, για μια λειτουργική και βιώσιμη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Τίποτα λιγότερο από ένα κράτος με μια κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα.

Στο τραπέζι των συνομιλιών είναι που θα δοκιμαστούν ενώπιον του ΓΓ του ΟΗΕ οι προθέσεις του καθενός από τους συμμετέχοντες. Πολλά θα εξαρτηθούν και από τη στάση της Τουρκίας. Οι προκλητικές δηλώσεις για δύο κράτη και οι παράνομες ενέργειες στην ΑΟΖ και τα Βαρώσια καθιστούν τις προοπτικές δυσοίωνες. Την ίδια ώρα, ωστόσο, υπογραμμίζουν και την ανάγκη για λύση.

Από τη δική μας πλευρά, σε αυτή την τελευταία στροφή, πρέπει να έχουμε κατά νου τι διακυβεύεται. Τους κινδύνους και τις δυσβάστακτες συνέπειες της διχοτόμησης. Τη διαιώνιση της παρουσίας του τουρκικού στρατού, την οριστική και αμετάκλητη τουρκοποίηση του 37% του εδάφους της Κύπρου. Την οριστική απώλεια των περιουσιών των προσφύγων, την αναγνώριση και νομιμοποίηση των τετελεσμένων της εισβολής. Το ότι θα έχουμε σκληρό σύνορο με την Τουρκία, χωρίς Ειρηνευτική Δύναμη στο νησί. Τα νέα τετελεσμένα στην Αμμόχωστο. Την ίδια ώρα, η δημογραφική αλλοίωση των κατεχομένων θα συνεχιστεί, ενώ θα ενταθούν οι προσπάθειες των Τ/κ να ανακτήσουν τις περιουσίες τους στις ελεύθερες περιοχές. Περισσότεροι Τ/κ θα επιλέγουν να ζήσουν στις ελεύθερες περιοχές, σε αντίθεση με τους Ελληνοκύπριους πρόσφυγες, εφόσον το ευρωπαϊκό κεκτημένο δεν θα εφαρμόζεται στα κατεχόμενα. Τέλος, οι συσχετισμοί ισχύος θα εντείνουν το αίσθημα της ανασφάλειας με αρνητικό αντίκτυπο και στην οικονομική δραστηριότητα.

Δεν αναμένουμε, ασφαλώς, λύση του Κυπριακού στη Γενεύη, αλλά να βρεθεί το κοινό έδαφος. Να είναι η απαρχή ενός ουσιαστικού διαλόγου για τη λύση του κυπριακού προβλήματος. Σ’ αυτή την εθνική προσπάθεια, επιβάλλεται να στηρίξουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο στόχος της ανατροπής των κατοχικών δεδομένων είναι εθνικός και πρέπει να μείνει μακριά από κομματικές, προεκλογικές αντιπαραθέσεις και μικροπολιτικές στοχεύσεις.

*Επαρχιακού Γραμματέα ΔΗΣΥ Αμμοχώστου