Η εικόνα που εκπέμπει ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου πάσχει• κυριολεκτικώς και μεταφορικώς.
Ο άλλοτε στιβαρός, ευθυτενής Ιεράρχης τον τελευταίο χρόνο έχει λυγίσει, έχει μαραζώσει. «Δεινόν το γήρας, ου γαρ έρχεται μόνον» και ο Μακαριότατος που το καλοκαίρι θα γιορτάσει τα 80χρονα του, φαίνεται να ταλαιπωρείται από τον καρκίνο και τα γνωστά κινητικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Βέβαια για την άσχημη κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου κανένας δεν δικαιούται να χαιρεκακεί. Αντίθετα, η συμπάθεια όλων πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Ωστόσο η συμπάθεια για τα προβλήματα υγείας δεν μπορεί να λειτουργεί ως ελαφρυντικό και συγχωροχάρτι για τις προκλητικές πρακτικές και ενέργειες του Αρχιεπισκόπου. Η ολοένα επιδεινούμενη κατάσταση της υγείας του δεν φαίνεται να έχει επιφέρει οποιεσδήποτε αλλαγές στον τρόπο σκέψης και δημόσιας συμπεριφοράς του προκαθημένου. Σ’ αυτό είναι σταθερός. Παρά την κριτική που δέχεται, παραμένει ο ίδιος. Θυμίζει τον Ιεράρχη που χρησιμοποιούσε την άμμο της Τοξεύτρας για να φτιάξει γήπεδα γκολφ, που έστηνε ολόκληρη σκευωρία με ψευδομάρτυρες προκειμένου να κατηγορήσει τον Λεμεσού Αθανάσιο για ομοφυλοφιλία, που με ένα ποσοστό που δεν ξεπερνούσε το 9% γινόταν Αρχιεπίσκοπος, που χαρακτήριζε τους Ελαμίτες «καλά παιδιά», που σύμφωνα και με ομολογία του ίδιου του Μιχαλολιάκου στήριζε ποικιλοτρόπως την «Χρυσή Αυγή», που απειλούσε με το «έτσι θέλω» ν´ αδειάσει το παγκάρι της εκκλησίας του Τράχωνα, που υποδαυλίζοντας ξενοφοβικά αισθήματα καλούσε το Κράτος να στείλει τους Σύριους πρόσφυγες πίσω στα σπίτια τους, που σε ένα ομοφοβικό ντελίριο χαρακτήριζε ανώμαλα και ξετσίπωτα όσα άτομα έχουν διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, που απειλούσε ότι θα μπει με την μπουλντόζα στον αρχαιολογικό χώρο της Γεροσκήπου, που έστελνε επιστολές στον Σωκράτη Χάσικο ζητώντας επίσπευση της πολιτογράφησης του μεγαλοαπατεώνα Jho Taek Low, που χωρίς έρευνα αποφάσιζε ότι οι καταγγελίες σε βάρος συγκεκριμένου ιεράρχη για σεξουαλική παρενόχληση γυναίκας ήταν παντελώς ανυπόστατες, που με την ανέγερση του καθεδρικού ναού κατέστρεφε την αρχιτεκτονική αρμονία του ιστορικού κέντρου της Λευκωσίας, που με την ετσιθελική απόφαση του και υπακούοντας τις εντολές του Βαρθολομαίου για αναγνώριση της αποσχισθείσας εκκλησίας του Κιέβου έσπερνε τη διχόνοια στην Ιερά Σύνοδο, που, που, που….
Η απόφαση για «κατά λάθος» γκρέμισμα των διατηρητέων στην οδό Ισοκράτους, ήταν απλώς το κερασάκι στην τούρτα. Ήταν άλλη μια απόδειξη ότι ο Αρχιεπίσκοπος θεωρεί τον εαυτό του πάνω και πέραν των νόμων, γραπτών και άγραφων. Η ύβρις είναι εξόφθαλμη και η πρόκληση ξεπερνά κάθε όριο…
Σκέφτομαι μεγαλόφωνα: Μήπως κάποιοι επώνυμοι Χριστιανοί Ορθόδοξοι που ντρέπονται για τη συμπεριφορά αυτή και ταυτόχρονα επιθυμούν την αποκατάσταση του καλού ονόματος της Εκκλησίας της Κύπρου και την αναστήλωση του θεσμού του προκαθημένου, οφείλουν να οπλιστούν με το αναγκαίο θάρρος και να εισηγηθούν την οικειοθελή αποχώρηση του Χρυσοστόμου από τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο; Μπορεί το καταστατικό της Εκκλησίας να του δίνει το δικαίωμα παραμονής στη θέση αυτή μέχρι να επέλθει το μοιραίο. Όμως, όπως λειτουργεί εδώ και χρόνια η κυπριακή Εκκλησία, ο ρόλος του προκαθημένου δεν είναι μόνο θρησκευτικός, αλλά εξόχως πολιτικός. Και στο πολιτικό γίγνεσθαι, μόνο οι δικτάτορες είναι ισόβιοι. Εξάλλου, όταν πριν δεκαπέντε χρόνια ο Χρυσόστομος ο Β χριζόταν Αρχιεπίσκοπος, δήλωνε ότι θα παρέμενε στη θέση αυτή μόνο για πέντε χρόνια….
Η αφυπηρέτηση του Αρχιεπισκόπου και η απομάκρυνση του από τα καθήκοντα του κρίνεται πλέον κοινωνικά αναγκαία. Η Εκκλησία και ο τόπος χρειάζονται έναν Ιεράρχη, ο οποίος να υπηρετεί μεν το δόγμα και τα συμφέροντα του κοινωνικού ινστιτούτου που προΐσταται, αλλά να το πράττει αυτό με ηπιότητα, με ορθολογιστικό τρόπο, χωρίς ακραίες, ετσιθελικές αποφάσεις.
Το μήνυμα αυτό πρέπει να φθάσει στα ανώτατα δώματα της Αρχιεπισκοπής. Ευχή όλων είναι την αναγκαία αυτή απόφαση να την πάρει ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος. Η επίκληση λόγων υγείας θα ήταν μια καλή και βάσιμη δικαιολογία…