Home Σωτήρης Παπαδόπουλος Μήπως έχουμε πάρει απόφαση να αυτοκτονήσουμε; Του Σωτήρη Παπαδόπουλου

Μήπως έχουμε πάρει απόφαση να αυτοκτονήσουμε; Του Σωτήρη Παπαδόπουλου

dice stockisk

Έχω μείνει άφωνος με την οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας που προβλέπει όλα πλέον τα δάνεια, ανεξαρτήτως εξασφαλίσεων, εάν δεν εξυπηρετούνται με πλήρης πληρωμή του κεφαλαίου θα θεωρούνται επισφαλή.


Η νέα εξέλιξη δημιουργεί δύο νέα πολύ άσχημα δεδομένα:

1.Οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών και η χαμηλή ρευστότητα δέχονται πρόσθετες πιέσεις.

2.Μεγαλώνει ο κατάλογος των δανειοληπτών, που κινδυνεύουν να χάσουν τη περιουσία τους.

3.Θα κλείσουν τους λογαριασμούς χιλιάδων επιχειρήσεων καθώς τα δάνεια θα γίνουν επισφαλή με αποτέλεσμα να έχουμε ακόμη 30000 ανέργους.

Η παραπάνω απόφαση έρχεται να δέσει με την μνημονιακή απαίτηση όπως μη εξυπηρετούμενα θα θεωρούνται όλα τα δάνεια που είναι σε καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες, ανεξάρτητα από την αξία των εξασφαλίσεων.

Η «Υποθήκη» πετιέται στην κάλαθο των αχρήστων

Η απίστευτη οδηγία που έδωσε ο Κεντρικός Τραπεζίτης Πανίκκος Δημητριάδης ουσιαστικά στέλνει το μήνυμα ότι δεν έχει καμία σημασία η υποθήκη και τα περιουσιακά στοιχεία αλλά αν έχεις την δυνατότητα να πληρώσεις σήμερα αγνοώντας πλήρως τις κρίσιμες συνθήκες που περνά η κυπριακή οικονομία.

Θα υπάρχει διαχωρισμός του δανειακού χαρτοφυλακίου βάσει του επιπέδου κινδύνου, δηλαδή σε εξυπηρετούμενες και μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις. Περαιτέρω οι ανωτέρω δύο κατηγορίες θα αναλύονται σε ρυθμισμένες και μη ρυθμισμένες χορηγήσεις.

Έχετε αποφασίσει να διαλύσετε την χώρα;

Το ιλαροτραγικό επεισόδιο με το «κούρεμα», την διάλυση της Λαϊκής και την μερική διάλυση (προς το παρόν) είναι η κορυφή του παγόβουνου. Αυτή η «γενναία» και «επαναστατική» μεταρρυθμιστική κίνηση, στην πραγματικότητα αποδείχθηκε ότι όλοι έκαναν ένα πείραμα επάνω στην Κύπρο, προκειμένου η χώρα να μπορέσει να έχει καλυμμένες τις δανειακές της ανάγκες μέχρι το 2016.

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας σαν άλλος «Νέρωνας» φαίνεται πως λειτουργεί ως τοποτηρητής της Τρόικας στην Κύπρο, χωρίς να ακούει κανέναν και ειδικά τις διοικήσεις των κυπριακών τραπεζών.

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς τα «κόκκινα» δάνεια με την απόφαση που πήρε θα εκτοξευθούν κατά 8 – 10 δις ευρώ. Την ίδια ώρα θα ήθελα να ξέρω ποια είναι η άποψη του Υπουργού Οικονομικών της χώρας μας σε αυτή την απόφαση. Μήπως επειδή πρέπει πια όλα να είναι «μέλι – γάλα» δεν αντιδρούμε στον κόλαφο που έρχεται; Και ο Πρόεδρος μας πότε θα δείξει τα δόντια του; Πότε θα αντιδράσει; Γιατί δεν επέμβει;

Το μήνυμα της αγοράς που εγώ μεταφέρω είναι ξεκάθαρο: ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Η ΟΔΗΓΙΑ! ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Η ΠΡΟΝΟΙΑ ΓΙΑ ΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ. Απαιτείται το λιγότερο που πρέπει να κάνει η ΚΤ είναι να πάρει παράταση μέχρι το τέλος του 2014. Εκτός εάν έχουμε αποφασίσει να είμαστε έτοιμοι όταν μπει στην ατζέντα και το κυπριακό να τα ξεπουλήσουμε όλα για λίγο ζεστό χρήμα που θα «τονώσει» όπως θα μας πούνε οι «άρχοντες» του τόπου.

Και ερωτώ: Πως μπορεί η ΚΤ και η κυβέρνηση ανακοινώνουν τέτοιες αποφάσεις και απαιτούν αυτού του είδους τις δανειακές συμβάσεις μεταξύ εταιριών και τραπεζών την ώρα που οι ίδιοι δεν μπορούν να εφαρμόσουν την δανειακή σύμβαση με την Τρόικα και μιλούν για τροποποίηση της;

 

Γράφει: Σωτήρης Παπαδόπουλος