Home CyprusViews Η ακροδεξιά, το οργανωμένο έγκλημα και η κάλυψη από τους κυβερνώντες. Του...

Η ακροδεξιά, το οργανωμένο έγκλημα και η κάλυψη από τους κυβερνώντες. Του Νίκου Ιωάννου

Σειρά γεγονότων (τουλάχιστον αυτών που είδαν το φως της δημοσιότητας) καταδεικνύουν πλέον ότι και στη Κύπρο η ακροδεξιά διαμέσου του βασικού εκφραστή της, του ΕΛΑΜ, έχει έντονη ανάμειξη σε παράνομες δραστηριότητες επεκτεινόμενη τα τελευταία χρόνια και στον υπόκοσμο.

 


Το 2014, ο τέως Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού  προέβη σε πολύ σοβαρές καταγγελίες για ακροδεξιά στοιχεία που πρόσκεινται στο ΕΛΑΜ και τα οποία  εκπαιδεύονται στα όπλα.

Το 2011 φοιτητές σε Πανεπιστήμιο στη Λευκωσία δέχτηκαν επίθεση, προπηλακίστηκαν από μέλη του ΕΛΑΜ αφού προηγούμενα δια της βίας πήραν  τη  κάλπη. Το 2014 διοργανώθηκε εκδήλωση  στο ΤΕΠΑΚ  Λεμεσού με ομιλητή τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Ομάδα ακροδεξιών επιτέθηκε σε παρευρισκόμενους έξω από τη αίθουσα της εκδήλωσης. Οι επιθέσεις σε αυτοκίνητα  Τουρκοκυπρίων, ο  ξυλοδαρμός μεταναστών (όπως η πρόσφατη σε βάρος μετανάστη μεταφορέα φαγητού) πυκνώνουν.

Το 2016  ο τότε επαρχιακός  γραμματέας του ΕΛΑΜ Λάρνακας  κατηγορήθηκε και φυλακίστηκε για εμπρησμό πρακτορείων στοιχημάτων. Άλλο  στέλεχος του ΕΛΑΜ το 2019 συνελήφθη για μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών και φυλακίστηκε. Στέλεχος του ΕΛΑΜ επίσης το 2019  κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, παροχή προστασίας, παράνομη κατοχή όπλου. Πρόσφατα συνελήφθησαν ύποπτοι για υπόθεση δολοφονίας  53 χρόνου στη Λάρνακα. Ένας εκ των  ύποπτων παρουσιάζεται να φιγουράρει στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ) με σβάστικα και συνθήματα όπως «δεν πεθαίνει η Χρυση Αυγή». Όλα τα πιο πάνω άτομα διατηρούσαν πολύ καλές σχέσεις με την ηγεσία του ΕΛΑΜ. Βεβαίωση τούτου οι αναρτήσεις και δημοσιεύσεις τους στα ΜΚΔ.

Το 2014, στην Ελλάδα το αδελφό κόμμα του ΕΛΑΜ, η Χρυσή Αυγή, κατηγορείται ως εγκληματική οργάνωση με αφορμή τη δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Προέδρου του ΕΛΑΜ «Είμαστε η Χρυσή Αυγή της Κύπρου»

Σε αρκετές συγκεντρώσεις της Χρυσής Αυγής ήταν παρόντα μέλη της ηγεσίας του ΕΛΑΜ. Ο Χρίστος Χρίστου ήταν στο σκληρό πυρήνα της Χρυσής Αυγής όσο φοιτούσε στην Αθήνα.  Παρόλα  τα στοιχεία που αποδεικνύουν  τη σύνδεση  Χρυσής Αυγής και ΕΛΑΜ  η  Κυπριακή Αστυνομία δεν ζήτησε στοιχεία από την Ελληνική Αστυνομία για να εξετάσει την σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και στην Κύπρο.

Η  άνοδος της ακροδεξιάς και των νεοφασιστών  θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο. Στην ημικατεχόμενη Κύπρο όμως η άνοδος του φασισμού  δεν μπορεί να δικαιολογηθεί.   Γιατί υπάρχει η πικρή πείρα από την δράση της ΕΟΚΑ Β΄ που έφερε την καταστροφή του ‘ 74 και δεν μπορεί να διαγραφεί. Και όμως σήμερα ο ηγέτης της Δεξιάς και Πρόεδρος του ΔΗΣΥ  δεν έχει κανένα κώλυμα να συμπεριλάβει στη Κυβέρνηση του και ΕΛΑΜίτες. Να γιατί η κυβέρνηση Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ –Αβέρωφ  δεν έχει αντιμετωπίσει  τη άνοδο του φασισμού και της παρανομίας. Η ακροδεξιά πάντα αποτελούσε την εφεδρεία της δεξιάς για αυτό και απολαμβάνει της ανοχής και της κάλυψης της. Το ΕΛΑΜ είναι το δεκανίκι του Συναγερμού και το απέδειξε εκατοντάδες φορές και μέσα στην Βουλή και έξω από αυτήν. Το ΕΛΑΜ άπλωσε το χέρι του να ψηφίσει τα νομοσχέδια της Κυβέρνησης για τις εκποιήσεις για παράδειγμα, να στηρίξει τις επιλογές του ΔΗΣΥ για την Προεδρία της Βουλής, να υπερψηφίσει τον κρατικό προϋπολογισμό του κ. Αναστασιάδη. Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο που η ακροδεξιά καλύπτεται και συγκαλύπτεται από την δεξιά και τη Κυβέρνηση της και καμιά υπόνοια παράνομης δραστηριότητας δεν ερευνείται.

 Τα εγκλήματα που προηγήθηκαν και εξακολουθούν να γίνονται από τους νεοναζί ουκρανούς σε βάρος ρωσόφωνων  και άλλων πολιτών δεν μπορούν να παραγραφούν λόγω της εισβολής της Ρωσίας στη Ουκρανία . Το νεοναζιστικό Τάγμα Αζόφ  που παρελαύνει με τα ναζιστικά σύμβολα των SS είναι πλήρως ενταγμένο στις ομάδες ασφαλείας  της  Ουκρανίας και πρωτοστατεί με το ουκρανικό στρατό στις επιθέσεις που γίνονται τα τελευταία χρόνια στις ανατολικές επαρχίες του Ντονπάς .

Η μήτρα που γεννά το φασισμό και τη παρανομία χρειάζεται να στειρωθεί πριν να είναι και πάλι αργά.

Νίκος Ιωάννου
Μέλος του Πολιτικού Γραφείου ΑΚΕΛ