Η εκλογή του Μουσταφά Ακιντζί ως νέου ηγέτη της Τ/Κ κοινότητας επανεκκίνησε την συζήτηση για την προσπάθεια λύσης του Κυπριακού Προβλήματος.
Το CyDebates επικοινώνησε με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων για να καταθέσουν τις θέσεις και τις απόψεις τους γύρω από τις νέες διαφαινόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό.
5ο CyDebate με θέμα:
Έρχεται λύση του Κυπριακού;
Αβέρωφ Νεοφύτου, Πρόεδρος ΔΗΣΥ:
“Θα πρέπει να αντιληφθούν όλοι, ότι επιδιώκουμε μια λύση που δεν πρόκειται να αποβεί εις βάρος της μίας ή της άλλης κοινότητας, αλλά θα ευεργετήσει στο σύνολο τους κατοίκους της χώρας μας….”
Άντρος Κυπριανού, Γ.Γ. ΑΚΕΛ:
“Ο Πρόεδρος πρέπει να εγκαταλείψει τη φιλοσοφία της εξυπαρχής διαπραγμάτευσης γιατί διαφορετικά δεν οδηγούμαστε πουθενά…”
Νικόλας Παπαδόπουλος, Πρόεδρος ΔΗΚΟ:
“Η επιφανειακή άποψη ότι η αλλαγή τουρκοκύπριου ηγέτη θα αλλάξει τις επιδιώξεις και τη στάση της τουρκικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις απλώς από-ενοχοποιεί την Τουρκία…”
Μαρίνος Σιζόπουλος, Πρόεδρος ΕΔΕΚ:
“Η ΕΔΕΚ υποστηρίζει την ανάγκη για σύσταση μιας Δεξαμενής Σκέψης την οποία να απαρτίζουν εμπειρογνώμονες Ελλάδας και Κύπρου, καθώς επίσης και εκπρόσωποι των δημοκρατικών πολιτικών κομμάτων…”
Δημήτρης Συλλούρης, Πρόεδρος ΕΥΡΩΚΟ:
“Έχουμε υποχρέωση να περιφρουρήσουμε την κρατική μας οντότητα γιατί είναι το θεμέλιο της ύπαρξης και της προόδου μας…”
Γιώργος Περδίκης, Πρόεδρος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών:
“Οι πρώτες κινήσεις του Ακιντζί απογοητεύουν…”
Γιώργος Λιλλήκας, Πρόεδρος Συμμαχίας Πολιτών:
“…Τα ίδια μας έλεγαν πριν 10 χρόνια με την εκλογή Ταλάτ. Αν, όμως, έτσι έχουν τα πράγματα, τότε η εκλογή Έρογλου αντί του Ταλάτ πριν από 5 χρόνια, θα έπρεπε να ερμηνευτεί ως έκφραση της βούλησης των Τουρκοκυπρίων για μη λύση;…”
CyDebates: Η εκλογή Ακιντζί δείχνει δύο πράγματα. Πρώτο, τη βούληση της ΤΚ κοινότητας να διαπραγματευτεί μια λύση του κυπριακού με κυπριακές προτεραιότητες και με καλή θέληση. Δεύτερο, την επιλογή ενός διαπραγματευτή που είναι ίσως ο καλύτερος εκφραστής αυτής της προσέγγισης στη λύση και τη διαπραγμάτευση. Το κόμμα σας βλέπει την ευκαιρία στην αλλαγή αυτή; Τι προτείνετε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως προς τα επόμενα βήματα της ΕΚ κοινότητας στη διαπραγμάτευση;
Αβέρωφ Νεοφύτου, Πρόεδρος ΔΗΣΥ:
Αναμφίβολα, η εκλογή του Μουσταφά Ακιντζί στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας συνιστά μια θετική εξέλιξη, η οποία αναπτερώνει τις ελπίδες για εξεύρεση μιας έντιμης και λειτουργικής λύσης, βασισμένης στην Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία, όπως περιγράφεται στις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Τούτου λεχθέντος, θέλουμε να τονίσουμε πως αυτή την ώρα, δεν χρειάζονται ούτε άκρατοι πανηγυρισμοί, ούτε αδικαιολόγητος μηδενισμός της αλλαγής που συντελείται στην τ/κ κοινότητα, με την επικράτηση των πολιτικών δυνάμεων που πιστεύουν στην λύση και επανένωση του τόπου.
Γνωρίζουμε ότι τους επόμενους μήνες, η διαδικασία των διαπραγματεύσεων θα είναι δύσκολη και ότι η χθεσινή εκλογή Ακιντζί δεν σημαίνει και την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, το οποίο εξακολουθεί να αποτελεί θέμα εισβολής και κατοχής. Θα απαιτηθεί η έμπρακτη βούληση της Τουρκίας, η οποία μέχρι σήμερα έχει τον κύριο λόγο και την ευθύνη για την μή λύση. Έχει όμως την δική του σημασία, το ποιος βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εκ μέρους της τ/κ κοινότητας. Και ο Μουσταφά Ακιντζί έχει δείξει μέχρι σήμερα, ότι είναι ένας μετριοπαθής πολιτικός και σταθερός υποστηρικτής της επανένωσης. Ευχόμαστε ότι αυτή την φορά, η Τουρκία θα συμβάλει εποικοδομητικά.
Είναι θεωρούμε σωστό, όπως όλοι κρατήσουμε χαμηλούς τόνους την περίοδο αυτή. Να προσέλθουμε στις συνομιλίες με θετική διάθεση και καλή προετοιμασία, χωρίς να προεξοφλούμε αρνητικά την νέα προσπάθεια. Τα πάντα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Την ίδια ώρα, θα πρέπει με ετοιμότητα και αποφασιστικότητα να ρίξουμε γέφυρες επικοινωνίας στους τ/κ συμπατριώτες μας.
Ένα τέτοιο δείγμα ετοιμότητας και αποφασιστικότητας είναι και οι πρόσφατες αποφάσεις για μέτρα εμπιστοσύνης που εξήγγειλαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση. Το Κυπριακό δεν πρόκειται, βέβαια, να λυθεί με ΜΟΕ, αλλά μέσα από μια ειλικρινή και έντιμη διαπραγμάτευση που θα εδράζεται στις αρχές των Η.Ε. και τους ευρωπαϊκούς κοινούς κανόνες. Κινήσεις όπως τα τέσσερα μέτρα θα βοηθήσουν μια τέτοια διαπραγμάτευση. Εκτός του ότι συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης, πρέπει να εκληφθούν και ως πολιτική έκφραση της ετοιμότητας μας για ειλικρινή διαπραγμάτευση, σε σωστές βάσεις, η οποία θα καταλήξει σε αίσιο πέρας.
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός όχι μόνο στηρίζει αυτή την πρωτοβουλία του Προέδρου, αλλά είναι έτοιμος να συμβάλει και με άλλους τρόπους από τη μεριά του, στην πορεία που θα ανοίξει δρόμο ελπίδας μέσα από το χρόνιο αδιέξοδο. Ξέρετε, και εμείς τα πολιτικά κόμματα, έχουμε σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουμε σε αυτό τον τομέα. Τόσο με τον πολιτικό μας λόγο όσο και με θετικές δράσεις ή πρωτοβουλίες, που να αναδεικνύουν αυτά που ενώνουν και όχι αυτά που μας χώρισαν στο παρελθόν. Θα πρέπει να αντιληφθούν όλοι, ότι επιδιώκουμε μια λύση που δεν πρόκειται να αποβεί εις βάρος της μίας ή της άλλης κοινότητας, αλλά θα ευεργετήσει στο σύνολο τους κατοίκους της χώρας μας. Εμείς είμαστε βέβαιοι, ότι εάν η Τουρκία αλλάξει στάση, ε/κ και τ/κ μπορούμε να μεγαλουργήσουμε σε αυτό τον τόπο. Έχουμε πάθει και έχουμε μάθει από τα λάθη μας. Δεν θα τα επαναλάβουμε.
Άντρος Κυπριανού, Γ.Γ. ΑΚΕΛ:
Αναμφίβολα το κλειδί της λύσης του Κυπριακού βρίσκεται στα χέρια της Τουρκίας. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως ο εκάστοτε ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας δε διαδραματίζει το δικό του σημαντικό ρόλο. Υπενθυμίζω συναφώς τις σημαντικές συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί μεταξύ Χριστόφια – Ταλάτ, που έφεραν τρία από τα έξι κεφάλαια του Κυπριακού σε ακτίνα συμφωνίας. Με αυτή την έννοια, η απάντηση μου στο ερώτημα κατά πόσον το ΑΚΕΛ βλέπει ευκαιρία με την εκλογή του κ. Ακκιντζί είναι καταφατική. Πρώτο, γιατί ο κ. Ακκιντζί διατηρεί διαχρονικά σταθερή θέση υπέρ της λύσης στη βάση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας. Δεύτερο, γιατί έχει σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα από τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας υπέρ της λύσης, που θεώρησαν τις εκλογές ως δημοψήφισμα υπέρ της λύσης. Ασφαλώς τελικός κριτής είναι η τράπεζα των διαπραγματεύσεων και εκεί είναι που αναμένουμε να επαναβεβαιωθούν στην πράξη οι διαχρονικές θέσεις του κ. Ακκιντζί. Όπως ακριβώς εκεί είναι που θα πρέπει η Άγκυρα να αποδείξει ότι η δημόσια ρητορική της υπέρ της λύσης είναι ειλικρινής.
Όσον αφορά το τι προτείνουμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως προς τα επόμενα βήματα, θέλω να υπογραμμίσω με ιδιαίτερη έμφαση ότι αν συνεχιστεί η ανερμάτιστη πολιτική της τελευταίας διετίας, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα βρεθεί πλέον ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη. Ο Πρόεδρος επιβάλλεται να πορευθεί με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον του λαού και του τόπου, μακριά από σκοπιμότητες και ακροβατισμούς. Έχει ήδη συμφωνηθεί ότι οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν με συζήτηση των βασικών εκκρεμούντων θεμάτων. Αυτά, λοιπόν, θα βρούμε άμεσα μπροστά μας. Καλούμε, συνεπώς, τον Πρόεδρο πρωτίστως να καθορίσει ποια θέματα θεωρεί ως βασικά και ακολούθως να δει ποια από αυτά εκκρεμούν. Ο Πρόεδρος πρέπει να εγκαταλείψει τη φιλοσοφία της εξυπαρχής διαπραγμάτευσης γιατί διαφορετικά δεν οδηγούμαστε πουθενά. Αυτό, άλλωστε αποδεικνύει η εμπειρία της τελευταίας διετίας. Στη δε τράπεζα των διαπραγματεύσεων να πάει προετοιμασμένος και όχι με μακροσκελείς θεωρητικές αναλύσεις αλλά με διαπραγματευτικές θέσεις που να βασίζονται σε αρχές και ταυτόχρονα να πείθουν για την καλή μας θέληση.
Το ΑΚΕΛ, απορρίπτοντας φοβικά σύνδρομα και υπερβολές που είτε μηδενίζουν είτε υπερεκτιμούν τη σημασία του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στα κατεχόμενα, θα συνεχίσει να πολιτεύεται με γνώμονα την αξιοποίηση του παράθυρου ευκαιρίας που διανοίγεται έτσι που να εκπληρωθεί ο στόχος για λύση του Κυπριακού εντός του συμφωνημένου πλαισίου.
Νικόλας Παπαδόπουλος, Πρόεδρος ΔΗΚΟ:
Πρώτον, αυτό που έχει σημασία είναι η βούληση της Τουρκίας. Και η βούληση της Τουρκίας μέχρι σήμερα, δυστυχώς, είναι να εξυπηρετεί τα δικά της στρατηγικά και επεκτατικά συμφέροντα χωρίς να την ενδιαφέρουν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των τουρκοκυπρίων. Η επιφανειακή άποψη ότι η αλλαγή τουρκοκύπριου ηγέτη θα αλλάξει τις επιδιώξεις και τη στάση της τουρκικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις απλώς από-ενοχοποιεί την Τουρκία η οποία ήταν και παραμένει η μόνη αιτία δημιουργίας του κυπριακού προβλήματος αλλά και η μόνη αιτία για τη μη επίτευξης λύσης.
Μακάρι η Τουρκία να αλλάξει τη στρατηγική και τη θέση της επί της ουσίας και να μην χρησιμοποιήσει τη νίκη του κ. Ακκιντζί μόνο για επικοινωνιακές εντυπώσεις.
Δεύτερον, η γενικόλογη και εύηχη θέση ότι το αποτέλεσμα της παράνομης ψηφοφορίας δείχνει ότι «οι Τουρκοκύπριοι θέλουν λύση» χρειάζεται περισσότερη ανάλυση αφού θα πρέπει πρώτα να απαντηθούν δύο ερωτήματα: Το πρώτο ερώτημα είναι, «ποια λύση θέλουν;» Διότι οι Τουρκοκύπριοι ήθελαν και το σχέδιο Ανάν, το οποίο ήταν μια καταστροφική για τους ελληνοκύπριους διευθέτηση, που οδηγούσε σε διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και μετατροπή της Κύπρου σε τουρκικό προτεκτοράτο. Επομένως, είναι λάθος να αναμασούμε ένα σύνθημα το οποίο απλώς εξυπηρετεί επικοινωνιακά την Τουρκία, η οποία ως γνωστόν προσπαθεί να πείσει διεθνώς ότι το εμπόδιο της λύσης είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά. Το δεύτερο ερώτημα είναι, «μιλάμε μόνο για τους Τουρκοκύπριους;». Δυστυχώς όχι. Μεγάλο μέρος του παράνομου εκλογικού σώματος είναι και οι έποικοι οι οποίοι θέλουν μια λύση τύπου Ανάν που να τους νομιμοποιεί στο σύνολό τους.
Σε ότι αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, οφείλω να σημειώσω πως το τι προτείνουμε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη δεν επηρεάζεται από τις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα και επομένως δεν αλλάζει. Συνεχίζουμε λοιπόν να προτείνουμε στον κ. Αναστασιάδη, πρώτον, τον απεγκλωβισμό από την κάκιστη συμφωνία που είχε υπογράψει με τον κ. Έρογλου το Φεβρουάριο του 2014, δεύτερον, την απόσυρση της μονομερούς δήλωσης με την οποία έβαλε το φυσικό αέριο στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων του Κυπριακού και, τρίτον, τη χάραξη μιας νέας στρατηγικής η οποία θα έχει ως κύριο στόχο την προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων μας. Επαναλαμβάνω, για να μην χάνουμε την ουσία: απέναντί μας είναι την Τουρκία που έχουμε και όχι τους Τουρκοκύπριους.
Μαρίνος Σιζόπουλος, Πρόεδρος ΕΔΕΚ:
Καταρχήν πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι, όσο και αν μας χαροποιεί η ανάδειξη του κ. Ακιντζί ως ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, η πραγματικότητα παραμένει ότι η λύση του κυπριακού δεν βρίσκεται στην κατεχόμενη Λευκωσία, αλλά στην Άγκυρα. Δηλαδή, η λύση του κυπριακού δεν εξαρτάται από τη βούληση των Τουρκοκυπρίων αλλά από την ίδια την Τουρκία η οποία από το 1958 ακολουθεί μια πάγια επεκτατική πολιτική που τελικό σκοπό έχει τον πλήρη έλεγχο της Κύπρου.
Το ερώτημα λοιπόν είναι κατά πόσον μπορεί ο κ. Ακιντζί να απεξαρτηθεί από την Άγκυρα; Γιατί στην πράξη και στο τραπέζι των συνομιλιών έχει αποδειχθεί πλειστάκις ότι το κυπριακό δεν είναι πρόβλημα δικοινοτικό ή διαμάχης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ούτε και είναι πρόβλημα ψυχολογικό, αλλά είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής.
Και ενόσω η πραγματική φύση του προβλήματος δεν θεραπεύεται, δεν μπορεί να δημιουργηθούν οι πραγματικές προϋποθέσεις για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού η οποία να διασφαλίζει σε όλους τους Κύπριους τη δυνατότητα άσκησης χωρίς περιορισμούς των πολιτικών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. Η λύση σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να δίνει στην Τουρκία τη δυνατότητα ελέγχου –άμεσα ή έμμεσα– της λειτουργίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, έστω και αν αυτή θα προνοεί παραχώρηση υπερπρονομιών στους Τουρκοκυπρίους.
Σε αυτό το πλαίσιο, εμείς προτείναμε τον καθορισμό μιας νέας στρατηγικής η οποία θα στηρίζεται στις εξής δύο βασικές παραμέτρους:
- διακοινοτικός διάλογος που θα αφορά την εσωτερική πτυχή του κυπριακού
και παράλληλα και ταυτόχρονα
- διεθνής διάσκεψη με τη σωστή σύνθεση για τη διεθνή πτυχή του κυπριακού, δηλαδή την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, των εποίκων, την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων.
Περαιτέρω, η ΕΔΕΚ υποστηρίζει την ανάγκη για σύσταση μιας Δεξαμενής Σκέψης την οποία να απαρτίζουν εμπειρογνώμονες Ελλάδας και Κύπρου, καθώς επίσης και εκπρόσωποι των δημοκρατικών πολιτικών κομμάτων, με κύριο στόχο ακριβώς στο πλαίσιο μιας διαρκούς συζήτησης και αναζήτησης να καθοριστούν οι βασικοί παράμετροι μίας ενιαίας εθνικής πολιτικής, η οποία να αντιμετωπίζει κατά τρόπο αποτελεσματικό και τα τρία μεγάλα θέματα: τον τουρκικό επεκτατισμό, την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στην περιοχή και τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης που έχει πλήξει Ελλάδα και Κύπρο.
Δημήτρης Συλλούρης, Πρόεδρος ΕΥΡΩΚΟ:
Η παρουσία του Μουσταφά Ακιντζί στην ηγεσία των τουρκοκυπρίων είναι ένα γεγονός που η πλευρά μας πρέπει να σταθμίσει μακριά από ευσεβοποθισμούς και ψευδαισθήσεις. Κανένας δεν αμφισβητεί ότι ο Μουσταφά Ακιντζί ανήκει σε αυτούς που θα ήθελαν να δουν το κυπριακό να λύνεται. Όμως, κανένας δεν πρέπει να αμφισβητεί, ότι περισσότερο από τον κύριο Ακιντζί αυτοί που επιθυμούν λύση του κυπριακού είναι οι Ελληνοκύπριοι.
Ο Μουσταφά Ακιντζί έχει μια ευκαιρία να κάνει τη διαφορά και να απαγκιστρώσει την τουρκοκυπριακή κοινότητα από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της Τουρκίας, ώστε να εργαστούμε από κοινού να πετύχουμε το συντομότερο την επίτευξη μιας βιώσιμης, λειτουργικής και δημοκρατικής λύσης που να ακυρώνει την κατοχή, να ανατρέπει τη διαίρεση και να επιτρέπει στους Κύπριους Ευρωπαίους πολίτες, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να συμβιώνουν χωρίς φυλετικούς και ρατσιστικούς διαχωρισμούς υπό καθεστώς ισονομίας και ισοπολιτείας σε όλη την επικράτεια της Κύπρου.
Θα αναμένουμε να δούμε αν ο κύριος Ακιντζί θα υλοποιήσει τις διαχρονικές του διακηρύξεις ή αν θα συμμορφωθεί με τις πάγιες αξιώσεις της Άγκυρας. Ήδη από την υποτιθέμενη αντιπαράθεση Ακιντζί Ερτογάν έχει διαφανή ότι η Άγκυρα δεν είναι διατεθειμένη να απολέσει τον πρώτο και τελευταίο λόγο στο κυπριακό.
Η Τουρκία δεν έχει λόγους να αλλάξει αυτή τη στιγμή τους διαχρονικούς της στόχους στην Κύπρο. Είναι περισσότερο βέβαιο ότι θα εξακολουθήσει την ίδια άγονη στρατηγική χρησιμοποιώντας την τουρκοκυπριακή κοινότητα για να εδραιώνει τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή μας, προκειμένου να διατηρήσει τα γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα που απέκτησε με την εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου.
Ως εκ τούτου, αυτός που έχει λόγους να αποδείξει ότι είναι διαφορετικός από όλους όσους έχουν προηγηθεί στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων είναι ο Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος ή θα πρέπει να αποδεχτεί να είναι ο νέος τοποτηρητής της κατοχής στην Κύπρο ή θα έρθει σε ρήξη με την Άγκυρα απαιτώντας την Τουρκία να αφήσει ελεύθερους και απερίσπαστους τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους να καθορίσουν από κοινού το δικό τους μέλλον.
Ο Μουσταφά Ακιντζί από τις πρώτες επίσημες δηλώσεις στη ΜΙΛΙΕΤ, άφησε να διαφανεί ότι δεν πρόκειται να συγκρουστεί με την Άγκυρα ούτε πρόκειται να αγνοήσει τις κατευθυντήριες γραμμές της Τουρκίας στο κυπριακό.
Λαμβάνοντας τα πιο πάνω υπόψη, αυτή την ώρα οι όποιες μονομερείς ενέργειες στο κυπριακό πρέπει να εδράζονται στις πραγματικές διαστάσεις των εξελίξεων και να μείνουν μακριά από ευσεβοποθισμούς. Ως εκ τούτου αναμένουμε ότι η κυβέρνηση όπως διαβεβαίωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δεν θα προχωρήσει σε ενέργειες που θα πλήττουν τα κυριαρχικά δικαιώματα και την κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η διεθνώς αναγνωρισμένη κρατική οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι η ισχυρότερη άμυνα για αποτροπή των επιβουλών που συνεχίζονται εις βάρος του λαού μας. Έχουμε υποχρέωση να περιφρουρήσουμε την κρατική μας οντότητα γιατί είναι το θεμέλιο της ύπαρξης και της προόδου μας.
Γιώργος Περδίκης, Πρόεδρος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών:
Όσον αφορά τις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα, θεωρώ ότι η εκλογή του κ. Ακιντζί πρέπει να αντιμετωπίζεται θετικά. Θα πρέπει όμως να εκλείψουν οι υπερβολές. Θεωρώ ότι δεν είναι ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων που καθορίζει τη γραμμή διαπραγμάτευσης στο Κυπριακό. Ο κυριότερος παράγοντας είναι η Τουρκία, που μέχρι στιγμής δεν μας έχει δείξει ότι θέλει να λύσει το Κυπριακό με βάση τα συμφέροντα του Κυπριακού λαού. Θα είναι βοηθητικό όμως εάν και εφόσον το αποφασίσει η Τουρκία, η ηγεσία των Τουρκοκυπρίων να μπορεί να συμβάλει προς αυτήν την κατεύθυνση.
Η ώρα δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς. Δεν μπορούμε να μην εκφράσουμε την επιφύλαξη μας αφού είναι πολύ καλά γνωστό ότι τον πρωταγωνιστικό ρόλο και το κλειδί για την επίλυση του Κυπριακού τον έχει η Τουρκία. Δυστυχώς δεν υπάρχει καμία θετική αλλαγή στην πολιτική της Τουρκίας, η οποία παρουσιάζεται αδιάλλακτη όσο ποτέ δίνοντας δείγματα γραφής για το τι θα ακολουθήσει στις συνομιλίες.
Για το λόγο αυτό το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κρατά μικρό καλάθι ως προς το θετικό αποτέλεσμα των επικείμενων συνομιλιών. Αναμένουμε να μετουσιωθεί σε πράξη αυτό το θετικό κλίμα, το οποίο διαμορφώθηκε με την εκλογή Ακκιντζή αλλά και να δούμε αν θα κερδίσει το στοίχημα της πολιτικής απεξάρτησης από την Τουρκία. Ελπίζουμε ότι οι Τουρκοκύπριοι θα πετύχουν την πολιτική απεξάρτηση από την Τουρκία μέσω της εκλογής Ακκιντζή.
Οι πρώτες κινήσεις του Ακιντζί απογοητεύουν. Δυστυχώς ο Ακιντζί στην πρόσφατη συνέντευξη του στην Μιλιέτ, ξεκαθάρισε ότι οι Τούρκοι έποικοι είναι πλέον μέλη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, μίλησε για μεταφορά του φυσικού αερίου με αγωγό από την Τουρκία στην Ευρώπη, ενώ ομνύει πίστη στη λεγόμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Ξεκαθάρισε επίσης ότι η Τουρκία παραμένει «μητέρα πατρίδα» για τους Τουρκοκύπριους και συνεπώς διατηρεί τα επεμβατικά και εγγυητικά της δικαιώματα επί της Κύπρου.
Είναι πάρα πολύ σημαντικό η Κυπριακή Κυβέρνηση να μην επιτρέψει την αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων μέσω της συμφωνίας σε εντελώς ακατάλληλα και επικίνδυνα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης οφείλει να καλέσει το Εθνικό Συμβούλιο, να το ενημερώσει για τις εξελίξεις αλλά και να συζητήσει τα προτεινόμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Ως Οικολόγοι έχουμε υποβάλει σειρά μέτρων τα οποία δεν θέτουν σε κίνδυνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και τη διεθνή της αναγνώριση. Ελπίζουμε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να ακούσει τη φωνή της λογικής.
Προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να αξιοποιηθεί η πρόσφατη δήλωση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος για πρώτη φορά έθεσε θέμα άμεσης αποχώρησης των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο. Όσο θα υπάρχουν Τούρκοι στρατιώτες στη Κύπρο, οι Τουρκοκύπριοι θα είναι υποτελείς της Τουρκίας.
Γιώργος Λιλλήκας, Πρόεδρος Συμμαχίας Πολιτών:
Η εκλογή του κ. Ακιντζί στην ηγεσία της Τουρκοκυπριακής κοινότητας είναι μια θετική εξέλιξη. Όλοι συμφωνούμε πως είναι προτιμότερο να συνομιλούμε με τον κ. Ακιντζί παρά με τον κ. Έρογλου.
Δυστυχώς δεν μπορώ να συμμεριστώ την υπεραισιοδοξία και τις ψηλές προσδοκίες που κάποιοι επιχειρούν να καλλιεργήσουν υποστηρίζοντας ότι με την εκλογή του κ. Ακιντζί άνοιξε ο δρόμος για τη λύση. Το Κυπριακό δεν είναι δικοινοτικό πρόβλημα, που μπορούν να το λύσουν οι δύο κοινότητες. Το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής που το δημιούργησε και το συντηρεί η Τουρκία. Το κέντρο λήψης των αποφάσεων δεν βρίσκεται στην κατεχόμενη Λευκωσία αλλά στην Άγκυρα.
Υπενθυμίζω ότι παρόμοιες προσδοκίες κάποιοι καλλιέργησαν και όταν είχε εκλεγεί αρχηγός της Τουρκοκυπριακής κοινότητας ο κ. Ταλάτ. Όμως τελικά δεν είχαμε λύση. Όχι γιατί δεν ήθελε η Ελληνική πλευρά αλλά γιατί οι προτάσεις που η Άγκυρα ετοίμαζε και ο Ταλάτ απλά τις διεκόμιζε, ήταν ακραίες και απαράδεκτες.
Μακάρι να έχουν δίκαιο αυτοί που ερμηνεύουν την εκλογή Ακιντζί ως έκφραση της βούλησης των Τουρκοκυπρίων για λύση. Τα ίδια μας έλεγαν πριν 10 χρόνια με την εκλογή Ταλάτ. Αν, όμως, έτσι έχουν τα πράγματα, τότε η εκλογή Έρογλου αντί του Ταλάτ πριν από 5 χρόνια, θα έπρεπε να ερμηνευτεί ως έκφραση της βούλησης των Τουρκοκυπρίων για μη λύση; Δεν είναι σοβαρές τέτοιου είδους υπεραπλουστευμένες προσεγγίσεις και δεν μας οδηγούν πουθενά.
Σύντομα, όλα αυτά θα ξεκαθαρίσουν στην πράξη. Οι πραγματικές προθέσεις και η έκταση αυτονόμησης των κινήσεων του κ. Ακιντζί από τα σχέδια της Άγκυρας θα διαφανούν πολύ γρήγορα.
Τα πρώτα δείγματα γραφής στο ζήτημα της Αμμοχώστου δυστυχώς δεν είναι θετικά. Η πρόταση, που υιοθετήθηκε από την Ε.Ε. το 2004, είναι η επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της και η λειτουργία του λιμανιού της πόλης υπό την αιγίδα της Ε.Ε.
Πάνω σε αυτή τη βάση αναλήφθηκε πρωτοβουλία το 2006 από την Φιλανδική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία οδηγήθηκε σε ναυάγιο εξαιτίας της επιμονής του τότε Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Γκιούλ, για συμπερίληψη και της νομιμοποίησης της λειτουργίας του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου. Λίγο αργότερα με πρωτοβουλία της Ισπανικής Κυβέρνησης, καταλήξαμε σε συμφωνία με την Τουρκία χωρίς να περιλαμβάνεται το αεροδρόμιο της Τύμπου. Συμφωνία την οποία ακύρωσε ο κ. Ερτογάν προσωπικά. Μια θετική προσέγγιση από μέρους του κ. Ακιντζί που θα δημιουργούσε ελπίδες θα ήταν η υιοθέτηση των τριών συμφωνιών που πετύχαμε με τον κ. Ταλάτ και όχι η υιοθέτηση της θέσης της Τουρκίας.
Όσο αφορά στα επόμενα βήματα, φαίνεται ότι αυτά έχουν ήδη αποφασιστεί από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και αφορούν τα ΜΟΕ
Η δική μας θέση είναι ότι:
Πρώτο: Τα ΜΟΕ δεν πρέπει με κανένα τρόπο να οδηγούν σε αναβάθμιση του ψευδοκράτους ή σε παγίωση της υφιστάμενης διχοτομικής κατάστασης.
Δεύτερο: Τα ΜΟΕ θα πρέπει να συμβάλλουν στην επίλυση του κυπριακού και όχι να αποτελέσουν υποκατάστατο της λύσης καθιερώνοντας την αντίληψη της «καλής γειτονίας».
Στις διαπραγματεύσεις θα πρέπει επιτέλους να συζητηθούν και τα μηνύματα που αφορούν το εδαφικό, η αποχώρηση των εποίκων και στρατιωτών που η Τουρκία ηχηρά αποφεύγει. Πρέπει ακόμη να ξεκαθαρίσει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι το κράτος που θα μετεξελιχθεί και θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά τη λύση. Αυτό το μεγαλειώδες ζήτημα δεν μπορεί να ρυθμιστεί με ασάφειες. Η καθαρή τοποθέτηση επί αυτών των ζητημάτων θα ξεκαθαρίσει και τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας και του κ. Ακιντζί.
CyDebates: Έρχεται λύση του Κυπριακού;
Δείτε εδώ τα προηγούμενα CyDebates
Επιμέλεια: Δημήτρης Δημητρίου