Home ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Σαν σήμερα 9 Ιανουαρίου – 2015: Η τελευταία πτήση των κυπριακών αερογραμμών

Σαν σήμερα 9 Ιανουαρίου – 2015: Η τελευταία πτήση των κυπριακών αερογραμμών

Σαν σήμερα 9 Ιανουαρίου – 2015: Η τελευταία πτήση των κυπριακών αερογραμμών

2015: Με απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης κλείνουν οι Κυπριακές Αερογραμμές λόγω οικονομικών προβλημάτων. Η τελευταία πτήση με κωδικό CY337 έχει δρομολόγιο από Αθήνα προς Λάρνακα και προσγειώνεται στις 21:15 τοπική ώρα της 9ης Ιανουαρίου 2015.


Γεγονότα:
1349: Επτακόσιοι Εβραίοι καίγονται ζωντανοί στη Βασιλεία της Ελβετίας, επειδή θεωρούνται υπεύθυνοι για τη βουβωνική πανώλη που έπληξε την πόλη.

1438: Αρχίζει στη Φεράρα της Ιταλίας η ομώνυμη σύνοδος των Εκκλησιών της Ρώμης και της Κωνσταντινούπολης, με στόχο την άρση του Σχίσματος του 1054. Στη σύνοδο, η οποία αργότερα θα μεταφερθεί στη Φλωρεντία, συμμετέχει και ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ιωάννης Η’. Αν και αποφασίζεται η ένωση των δύο Εκκλησιών, η ανθενωτική μερίδα της Κωνσταντινούπολης υπερισχύει και τελικά ανατρέπει την αρχική απόφαση.

1768: Ανοίγει στο Λονδίνο το πρώτο μοντέρνο τσίρκο, από τον Άγγλο Φίλιπ Άστλεϊ.

1788: Το Κονέκτικατ γίνεται η 5η Πολιτεία των ΗΠΑ.

1792: Με τη Συνθήκη του Ιασίου τερματίζεται ο ρωσοτουρκικός πόλεμος. Τα ρωσικά σύνορα επεκτείνονται αλλά και οι Οθωμανοί κερδίζουν εδάφη.

1793: Ο Ζαν Πιέρ Μπλαντσάρντ είναι ο πρώτος, που καταφέρνει να πετάξει με αερόστατο στις ΗΠΑ.

1823: Η ρωσική κυβέρνηση, με υπόμνημά της προς τις άλλες Μεγάλες Δυνάμεις, προτείνει ως λύση του ελληνικού ζητήματος τη σύσταση τριών ηγεμονιών κατά το πρότυπο της Βλαχίας και της Μολδαβίας. Οι προταθείσες ηγεμονίες ήταν: α) Θεσσαλία και Ανατολική Στερεά Ελλάς, β) Δυτική Στερεά Ελλάς και Ήπειρος, γ) Πελοπόννησος και Κρήτη. Για τα νησιά του Αιγαίου πρότεινε δημοτικούς θεσμούς και τοπική αυτοδιοίκηση. Οι τρεις ηγεμόνες θα πλήρωναν ετήσιο φόρο στην Τουρκία και θα εκπροσωπούνταν από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως.

1839: Ο Γάλλος ζωγράφος Λουίς Δαγκέρ ανακοινώνει στη Γαλλική Ακαδημία τεχνών και επιστημών, τη μέθοδο της δαγκεροτυπίας, την πρώτη πρακτική φωτογραφική διαδικασία.

1861: Ο Μισισιπής γίνεται η δεύτερη Πολιτεία, που αποσχίζεται από την Ένωση, δίνοντας την αφορμή για την πρώτη αψιμαχία Βορείων και Νοτίων, που προηγήθηκε του Αμερικανικού Εμφυλίου.

1894: Ο Γουίλιαμ Ντίκσον αποκτά τα πνευματικά δικαιώματα της πρώτης κινηματογραφικής ταινίας.

1900: Ιδρύεται η Λάτσιο, η παλιότερη ομάδα ποδοσφαίρου στη Ρώμη. Τα χρώματα της ομάδας, γαλάζιο και άσπρο, πάρθηκαν από την ελληνική σημαία και συμβολίζουν το Ολυμπιακό Κίνημα.

1902: Στην Παραγουάη, ο Πρόεδρος Εμίλιο Άσεραλ εκδιώκεται και διάδοχός του ορίζεται ο Χέκτορ Καρβάλο.

1905: (Με το παλιό ημερολόγιο) Η ημέρα αυτή μένει γνωστή στην ιστορία ως η «Ματωμένη Κυριακή» όταν η ρωσική αυτοκρατορική φρουρά, σκοτώνει πάνω από 100 εργάτες, οι οποίοι διαδήλωναν ειρηνικά, έξω από το χειμερινό παλάτι στην Αγία Πετρούπολη. Η «Ματωμένη Κυριακή» αποτελεί την απαρχή της πρώτης ρωσικής επανάστασης.

1923: Ο Ισπανός εφευρέτης και αεροπόρος Δον Χουάν ντε λα Σιέβρα κάνει την πρώτη επιτυχημένη πτήση με το αυτόγυρο, τον πρόγονο του ελικοπτέρου.

1929: Ιδρύεται το The Seeing Eye, στο Νάσβιλ του Τενεσί, με σκοπό να εκπαιδεύσει σκυλιά-συνοδούς για τους τυφλούς.

1949: Σοβιετικοί οικονομολόγοι, που συναντώνται στη Μόσχα, προσπαθούν να βρουν το λόγο για τον οποίο η καπιταλιστική Αμερική δεν επλήγη από τη μεγάλη οικονομική κρίση, που είχε προβλέψει ο Μαρξ.

1951: Ανοίγουν επίσημα οι πύλες της έδρας του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη.

1956: Στη Λευκωσία αρχίζει η ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού μεταξύ του αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ και του στρατάρχη των Βρετανών Τζών Χάρτιγκ για επίλυση του Κυπριακού.

1957: Μετά την αποτυχία των Βρετανών στην επέμβαση τους στο Σουέζ παραιτείται ο Βρετανός πρωθυπουργός Άντον Ίντεν επικαλούμενος λόγους υγείας.

1959: Στην Ομοσπονδιακή Γερμανία παρατηρείται έξαρση των αντισημιτικών ενεργειών.

1960: Αρχίζει η κατασκευή του Φράγματος του Ασουάν, στην Αίγυπτο.

1963: Ο τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος Ριλάι-1, που εκτοξεύτηκε στις 13 Δεκεμβρίου 1962 εκπέμπει σε Ευρώπη και Αμερική, το πρώτο πλήρες τηλεοπτικό πρόγραμμα με το σύστημα μονταβίζιον.

1964: Ξεσπούν αντιαμερικανικές ταραχές στη Ζώνη της Διώρυγας του Παναμά, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 21 πολίτες του Παναμά και τρεις Αμερικανοί στρατιώτες.

1968: Το αμερικανικό διαστημόπλοιο “Σαρβέιγιορ 7” πραγματοποιεί την τελευταία μη επανδρωμένη αποστολή της NASA στη Σελήνη.

1968: «Δεν μπορώ να τρέξω πια», γράφει και κάνει χαρακίρι ο τρίτος ολυμπιονίκης του μαραθωνίου στο Τόκιο, Ιάπωνας Κοκίτσι Τσουμπουράγια, επειδή δεν μπορεί να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού λόγω ατυχήματος.

1969: Στις ΗΠΑ, η ΝΑΣΑ επιλέγει τον Έντουιν Όλντριν και τον Νιλ Άρμστρονγκ για την πρώτη προσσελήνωση.

1970: Επισκευές αρχίζουν στο Μεγάλο Φράγμα του Ασουάν στην Αίγυπτο.

1971: Σπάνιοι ζωικοί οργανισμοί ανακαλύπτονται σε σπήλαιο των Καλαβρύτων.

1972: Καταστρέφεται μετά από πυρκαγιά το πλοίο Κουίν Ελίζαμπεθ στο Χονγκ Κονγκ.

1973: Στη Ροδεσία, το καθεστώς των λευκών κλείνει τα σύνορα με τη Ζάμπια, προσπαθώντας να εμποδίσει τις απελευθερωτικές δυνάμεις των μαύρων.

1976: Αρχίζουν τα γυρίσματα της ταινίας “Ρόκι” με πρωταγωνιστή τον Σιλβέστερ Σταλόνε. Είναι η πρώτη φορά, που χρησιμοποιείται η σταθερή κάμερα (Steadicam) σε ταινία.

1979: Η ελληνική τηλεόραση αποκτά χρώμα, χάρη στο γαλλικό σύστημα SECAM, που αργότερα θα αντικατασταθεί από το γερμανικό PAL.

1980: Στη Σαουδική Αραβία, 63 ισλαμιστές αποκεφαλίζονται για την επιδρομή στο Μεγάλο Τέμενος της Μέκκας, τον περασμένο Νοέμβριο.

1986: Η Kodak χάνει τον… πόλεμο της αυτόματης φωτογραφίας, από την Polaroid.

1987: Δημοσιοποιείται έγγραφο του Λευκού Οίκου, το οποίο πιστοποιεί την πώληση αμερικανικών όπλων στο Ιράν με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Αμερικανών ομήρων των σιιτών του Λιβάνου.

1991: Οι Σοβιετικοί εισβάλουν στο Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας τερματίζοντας τις προσπάθειες των Λιθουανών για ανεξαρτησία.

1992: Η ταινία «Το μετέωρο βήμα του πελαργού» κάνει επίσημη πρεμιέρα στην Αθήνα, παρουσία του σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου και του πρωταγωνιστή Μαρτσέλο Μαστρογιάνι.

1992: Οι Σέρβοι στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη ανακηρύσσουν ξεχωριστή δημοκρατία, δηλώνοντας ότι θα αποτελέσει μέρος της Ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας.

1993: Στην κεντρική Αγκόλα, οι κυβερνητικές δυνάμεις καταλαμβάνουν το στρατηγείο του ηγέτη των ανταρτών της UNITA, Τζόνας Σαβίμπι.

1994: Την πρώτη του ευρωπαϊκή περιοδεία αρχίζει από το Βέλγιο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.

1995: Ο Βαλέρι Πολιάκοφ συμπληρώνει 366 μέρες στο Διάστημα από την ημέρα, που επιβιβάστηκε στον Διαστημικό Σταθμό MIR, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ διάρκειας.

2000: Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοινώνει ότι, θα διεξάγει έρευνα για το οικονομικό σκάνδαλο της Enron.

2003: Αρχίζει επίσημα η Ελληνική Προεδρία στην Ε.Ε με συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής. Στόχοι της, μεταξύ άλλων, η ολοκλήρωση της Διεύρυνσης, η υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης των νέων χωρών-μελών, η προώθηση θεμάτων σχετικά με την αμυντική και εξωτερική πολιτική και οι εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ.

2005: Ο Μαχμούντ Αμπάς κερδίζει τις εκλογές και αντικαθιστά τον Γιάσερ Αραφάτ στην θέση του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής.

2007: Ο Στίβεν Τζομπς της Apple επιδεικνύει το νέο κινητό τηλέφωνο iPhone.

2015: Με απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης κλείνουν οι Κυπριακές Αερογραμμές λόγω οικονομικών προβλημάτων. Η τελευταία πτήση με κωδικό CY337 έχει δρομολόγιο από Αθήνα προς Λάρνακα και προσγειώνεται στις 21:15 τοπική ώρα της 9ης Ιανουαρίου 2015.

2017: Στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη άρχισε η απογευματινή συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί με αντικείμενο την ανταλλαγή απόψεων (brainstorming) στα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων.

1941: Γεννιέται η Τζόαν Μπαέζ, αμερικανίδα τραγουδίστρια και αγωνίστρια υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Γεννήσεις: 
1554: Γεννιέται ο Πάπας Γρηγόριος ΙΕ.
1835: Γεννιέται ο Γιατάρο Ιβαζάκι, ιάπωνας επιχειρηματίας, ιδρυτής της Mitsubishi.
1890: Γεννιέται ο Κάρελ Τσάπεκ, Τσέχος συγγραφέας, που έγραψε κυρίως έργα επιστημονικής φαντασίας. Ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε σε έργο του τη λέξη «ρομπότ», η οποία σημαίνει «εργάτης» στα τσέχικα. .
1908: Γεννιέται η Γαλλίδα Σιμόν ντε Μποβουάρ, φεμινίστρια, συγγραφέας του έργου “Το δεύτερο φύλο” και σύντροφος του φιλόσοφου Ζαν Πολ Σαρτρ.
1913: Γεννιέται ο 37ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον.
1925: Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Λι Βαν Κλιφ.

1928: Γεννιέται ο Ιταλός τραγουδιστής Ντομένικο Μοντούνιο, ο οποίος το 1958 κέρδισε στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, με το τραγούδι “Nel blu Dipinto di blu”.

1941: Γεννιέται η Τζόαν Μπαέζ, αμερικανίδα τραγουδίστρια και αγωνίστρια υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

1968: Γεννιέται ο Γιώργος Θεοφάνους, Κύπριος συνθέτης.

Θάνατοι:
1843: Πεθαίνει η αστρονόμος Καρολίν Χέρσελ, η οποία βοήθησε σημαντικά την επιστήμη της με την ανακάλυψη ορισμένων πλανητών.
1853: Πεθαίνει ο μεγάλος Δάσκαλος του Γένους Θεόφιλος Καΐρης.
1873: Πεθαίνει ο αυτοκράτορας της Γαλλίας Ναπολέων Γ.
1936: Πεθαίνει ο ηθοποιός Τζον Γκίλμπερτ, γνωστός και ως ο εραστής της Γκρέτα Γκαρμπο..
1939: Πεθαίνει ο μαέστρος Γιόχαν Στράους Γ.
1962: Πεθαίνει από εγκεφαλική συμφόρηση, σε ηλικία 72 ετών, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Θεόκλητος.

  ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Read More