Home ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Σαν σήμερα 5 Ιανουαρίου – 1913: Η Ναυμαχία της Λήμνου με επικεφαλής...

Σαν σήμερα 5 Ιανουαρίου – 1913: Η Ναυμαχία της Λήμνου με επικεφαλής το θρυλικό θωρηκτό Αβέρωφ

Σαν σήμερα 5 Ιανουαρίου – 1913: Η Ναυμαχία της Λήμνου με επικεφαλής το θρυλικό θωρηκτό Αβέρωφ

1913: Η Ναυμαχία της Λήμνου. Τρία ελληνικά θωρηκτά και οκτώ αντιτορπιλικά, με επικεφαλής το θρυλικό θωρηκτό Αβέρωφ, καταναυμαχούν τον τουρκικό στόλο και τον αναγκάζουν να κρυφτεί οριστικά στα Στενά. Οι Τούρκοι μετρούν μεγάλες υλικές και ανθρώπινες απώλειες, ενώ από την πλευρά της Ελλάδας υπάρχει μόνο ένας τραυματίας.


Γεγονότα

1463: Απαγορεύεται η κυκλοφορία των έργων του ποιητή Φρανσουά Βιλόν στο Παρίσι.

1500: Ο δούκας Λουδοβίκος Σφόρτσα κατακτά το Μιλάνο.

1643: Καταγράφεται το πρώτο διαζύγιο στην ιστορία της Αμερικής. Το δικαστήριο της Μασαχουσέτης βγάζει το διαζύγιο υπέρ της Αν Κλαρκ, επειδή ο σύζυγος της Ντένις την απατούσε και είχε εγκαταλείψει τη συζυγική εστία.

1781: Βρετανικές ναυτικές δυνάμεις, υπό την αρχηγία του Μπένεντικτ Άρνολντ, καίνε το Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια, κατά τη διάρκεια της Αμερικανικής Επανάστασης.

1822: Ο Ηλίας Μαυρομιχάλης, γιος του Πετρόμπεη, επικεφαλής περίπου 600 Μανιατών, αποβιβάζεται στο Αλιβέρι και αναλαμβάνει την ηγεσία της Επανάστασης στην Εύβοια.

1825: Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης παραπέμπεται σε δίκη από τους αντιπάλους του, μεσούσης της Ελληνικής Επανάστασης.

1825: Ο συγγραφέας Αλέξανδρος Δουμάς κάνει την πρώτη του μονομαχία, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν τραυματίζεται σχεδόν καθόλου. Το μόνο που χάνει είναι το… παντελόνι του, το οποίο θα πέσει κατά τη διάρκεια της μονομαχίας. Οι μονομαχίες έχουν εξέχουσα θέση στα έργα του συγγραφέα.

1837: Με ψήφισμά του, ο Δήμος Αθηναίων ζητά από τον βασιλιά Όθωνα την παροχή Συντάγματος. Την πρωτοβουλία πήρε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, στρατηγός Ιωάννης Μακρυγιάννης.

1846: Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ καταργεί με ψήφισμα τη συνδιοίκηση της περιοχής του Όρεγκον.

1895: Ο Γάλλος αξιωματικός Άλφρεντ Ντρέιφους καθαιρείται από το αξίωμά του και καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη στο Νησί του Διαβόλου, μετά από μία δίκη, που αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες δικαστικές πλάνες. “Υπόθεση Ντρέιφους” χαρακτηρίζονται ως τις μέρες μας οι δικαστικές πλάνες.

1896: Σύμφωνα με μία αυστριακή εφημερίδα ο Βίλχεμ Ρέντγκεν ανακάλυψε ένα καινούριο τύπο ραδιενέργειας, που μετέπειτα θα γίνει γνωστός ως οι ακτίνες Χ.

1900: Ο Ιρλανδός ηγέτης Τζον Έντουαρντ Ρέντμοντ καλεί σε εξέγερση εναντίον της βρετανικής κατοχής.

1900: Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7-8 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ πλήττει την Κύπρο και ταρακουνάει ολόκληρο το νησί και γίνεται αισθητός σε όλη την ανατολική Μεσόγειο λόγω του μεγάλου εστιακού βάθους του. Οι πιο σοβαρές καταστροφές σημειώνονται στη Λευκωσία και τη Μεσαορία.

1903: Το δεξαμενόπλοιο Braer χτυπά σε υφάλους κοντά στην ακτή των Νησιών Σέτλαντ, προκαλώντας διαρροή 85.000 τόνων αργού πετρελαίου στη θάλασσα.

1912: Διεξάγεται ο πρώτος αγώνας του US Hockey Association στην Victoria.

1913: Η Ναυμαχία της Λήμνου. Τρία ελληνικά θωρηκτά και οκτώ αντιτορπιλικά, με επικεφαλής το θρυλικό θωρηκτό Αβέρωφ, καταναυμαχούν τον τουρκικό στόλο και τον αναγκάζουν να κρυφτεί οριστικά στα Στενά. Οι Τούρκοι μετρούν μεγάλες υλικές και ανθρώπινες απώλειες, ενώ από την πλευρά της Ελλάδας υπάρχει μόνο ένας τραυματίας.

1919: Δημιουργείται το κόμμα των Ναζί, με την αρχική ονομασία “Κόμμα Γερμανών Αγροτών”.

1925: Η Νέλι Τέιλο Ρος γίνεται η πρώτη γυναίκα κυβερνήτης στις ΗΠΑ.

1930: Η σοβιετική κυβέρνηση αποφασίζει να δημιουργήσει γεωργικούς παραγωγικούς συνεταιρισμούς με την ονομασία “κολχόζ”.

1932: Η χούντα του Αγίου Δομίνικου κατάσχει την περιουσία του πρώην Προέδρου Τρουχίλο.

1933: Αρχίζει η κατασκευή της περίφημης γέφυρας Γκόλντεν Γκέιτ, στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ.

1940: Γίνεται στην Αμερική η πρώτη παρουσίαση του ραδιοφώνου FM. Ο πρώτος πομπός τίθεται σε λειτουργία ένα χρόνο μετά.

1940: Δημιουργείται στην Ελλάδα η «Ελληνοτουρκική Ένωσις», με σκοπό την προσέγγιση των δύο λαών.

1943: Οι Ιάπωνες αρχίζουν την αποχώρηση από το Γκουανταλκανάλ στον Ειρηνικό, κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

1944: Η London Daily Mail γίνεται η πρώτη υπερωκεάνια εφημερίδα.

1945: Η Σοβιετική Ένωση αναγνωρίζει τη νέα φιλική προς αυτή κυβέρνηση της Πολωνίας.

1948: Η Warner Bros παρουσιάζει την πρώτη έγχρωμη τηλεοπτική ταινία με θέμα το Rose Bowl.

1952: Ο Τσόρτσιλ φτάνει στην Ουάσινγκτον για συνδιάσκεψη με τον Τρούμαν.

1956: Με διάταγμα του Άγγλου κυβερνήτη κλείνει η εφημερίδα «Εμπρός» και ο διευθυντής της Σταύρος Αγγελίδης οδηγείται στις φυλακές χωρίς κατηγορία, εφαρμόζοντας τα μέτρα έκτακτης ανάγκης της αποικιοκρατικής κυβέρνησης για καταστολή του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ. Ο Σταύρος Αγγελίδης θα φυλακιστεί για 13 μήνες.

1957: Ο ήρωας της ΕΟΚΑ Ευαγόρας Παλληκαρίδης μεταφέρεται στις Κεντρικές Φυλακές κατηγορούμενος για οπλοκατοχή. Το επαρχιακό δικαστήριο Πάφου απαγγέλλει κατηγορία εις βάρος του για μεταφορά οπλοπολυβόλου και πυρομαχικών. Απαγχονίστηκε στις 14 Μαρτίου 1957, σε ηλικία μόλις 19 ετών. Ήταν ο νεαρότερος αλλά και ο τελευταίος αγωνιστής που απαγχονίστηκε από τους Άγγλους. Ο τάφος του βρίσκεται στα Φυλακισμένα Μνήματα στη Λευκωσία.

1959: Κυκλοφορεί ο τελευταίος δίσκος του Μπάντι Χόλι με τον τίτλο “It Doesnt Matter Anymore”. Μετά από λίγο ο τραγουδιστής θα σκοτωθεί σε αεροπορικό δυστύχημα.

1961: Ο OAS (Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών) ψηφίζει κυρώσεις κατά του ηγέτη της Δομηνικανικής Δημοκρατίας Έκτορ Τρουχίλο για προκλήσεις κατά της Βενεζουέλας.

1964: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας συναντά τον Πάπα στο Όρος των Ελαιών. Είναι η πρώτη συνάντηση των προκαθημένων των δύο Εκκλησιών από την εποχή της Φεράρας-Φλωρεντίας, δηλαδή από το 1438.

1968: Αρχίζει στην Τσεχοσλοβακία η Άνοιξη της Πράγας, η πρώτη περίοδος δηλαδή, που ανέλαβε την εξουσία ο φιλελεύθερος Αλεξάντερ Ντούμπεκ, η οποία είχε ως κύρια χαρακτηριστικά την ελευθερία λόγου και έκφρασης.

1972: Ο Βασίλειος Λυμπέρης πυρπολεί την οικία της εν διαστάσει συζύγου του, προκαλώντας τον θάνατον αυτής, της μητέρας της και των δύο παιδιών του ηλικίας δυόμιση και ενός έτους. Θα καταδικασθεί σε θάνατο και θα εκτελεσθεί.

1980: Η εταιρία Hewlett-Packard ανακοινώνει την κυκλοφορία του πρώτου PC.

1982: Απόσταση δημιουργείται μεταξύ του Δυτικογερμανού καγκελάριου Χέλμουτ Σμιτ και του Αμερικανού Προέδρου Ρόναλντ Ρέϊγκαν, κατά την 4η συνάντησή τους στην Ουάσινγκτον, με επίκεντρο το πολωνικό ζήτημα.

1991: Στην Αλβανία, ο Πρόεδρος Αλία δίνει χάρη σε 202 πολιτικούς κρατούμενους.

1992: Η ΕΟΚ κρίνει παράνομη την απόφαση του Ισραήλ να εκπατρίσει 12 Παλαιστινίους από τα κατεχόμενα εδάφη.

1995: Ο Ευρωπαίος επίτροπος Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ αναφέρει ότι, η ένταξη μιας Κύπρου διχοτομημένης στην ΕΕ είναι δυνατή, αλλά θεωρείται ανεπιθύμητη.

1999: Στη Λευκωσία έδωσαν τη νενομισμένη διαβεβαίωση οι δύο νέοι υπουργοί που αντικατέστησαν τους Γιαννάκη Ομήρου και Λυκούργο Κάππα της ΕΔΕΚ που υπέβαλαν την προηγούμενη μέρα τις παραιτήσεις τους για την απόφαση μη έλευση των πυραύλων S300 στην Κύπρο. Οι νέοι υπουργοί της κυβέρνησης Κληρίδη είναι οι Γιαννάκης Χρυσοστομής (Άμυνας) και Ουράνιος Ιωαννίδης (Παιδείας)

2002: Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος αξιώνει από το ελληνικό δημόσιο πάνω από 190 δις δραχμές, ζητώντας επιπλέον αποζημιώσεις για “οδύνη και ταπείνωση”, εκτός των απαιτήσεών του για κινητή και ακίνητη περιουσία.

2005: Ομάδα αστρονόμων ανακαλύπτει τον μεγαλύτερο πλανήτη-νάνο του ηλιακού μας συστήματος. Ονομάστηκε Έρις και είναι 27% μεγαλύτερος από τον Πλούτωνα.

1972: Γεννιέται ο Σάκης Ρουβάς

Γεννήσεις

469 π.Χ.: Γεννιέται ο αρχαίος φιλόσοφος Σωκράτης

1855: Γεννιέται ο εφευρέτης Κινγκ Καμπ Ζιλέτ, ο οποίος δημιούργησε τα ξυραφάκια μίας χρήσης.

1863: Γεννιέται ο Κοσταντίν Στανισλάφσκι, Ρώσος σκηνοθέτης, που έμεινε στην ιστορία για την ομώνυμη μέθοδο υποκριτικής.

1876: Γεννιέται ο Γερμανός Καγκελάριος Κόνραντ Άντενάουερ.

1909: Γεννιέται ο μαθηματικός Στίβεν Κλιν, ο οποίος συνέδραμε στην εξέλιξη της θεωρίας για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

1914: Γεννιέται ο ηθοποιός Τζορτζ Ρίβς, ο τηλεοπτικός Σούπερμαν της δεκαετίας του 50.

1928: Γεννιέται ο Αλί Μπούτο, Πρόεδρος και πρωθυπουργός του Πακιστάν και πατέρας της πρώην πρωθυπουργού Μπεναζίρ Μπούτο.

1931: Γεννιέται ο Αυστριακός πιανίστας Άλφρεντ Μπρέντελ.

1931: Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Ρόμπερτ Ντιβάλ.

1932: Γεννιέται ο Ουμπέρτο Έκο, ιταλός συγγραφέας και πανεπιστημιακός.

1938: Γεννιέται ο βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος .

1946: Γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός Νταιάν Κίτον.

1953: Γεννιέται ο Ελληνοαμερικανός αρχηγός της CIA Τζορτζ Τένετ.

1969: Γεννιέται ο τραγουδιστής Μέριλιν Μάνσον.

1972: Γεννιέται ο τραγουδιστής Σάκης Ρουβάς.

Θάνατοι

1589: Πεθαίνει η Αικατερίνη των Μεδίκων, βασίλισσα της Γαλλίας.

1858: Πεθαίνει ο Γιόζεφ Ραντέτσκι, τσεχικής καταγωγής στρατάρχης της Αυστροουγγαρίας. Τον απαθανάτισε ο Γιόχαν Στράους στο εμβατήριό του Radetzky Marsh.

1891: Πεθαίνει η Έμα Άμποτ, Αμερικανίδα τραγουδίστρια της όπερας.

1929: Πεθαίνει ο Νικολάι Νικολάγιεβιτς Ρομανόφ, Μεγάλος Δούκας της Ρωσίας.

1939: Πεθαίνει η Αμέλια Έρχαρτ, αμερικανίδα πιλότος, η πρώτη γυναίκα που διέσχισε μόνη της τον Ατλαντικό. Γεννήθηκε στις 24/7/1897.

1970: Πεθαίνει ο Μαξ Μπορν, φυσικός και βραβευμένος με το Νόμπελ Φυσική το 1954.

1979: Πεθαίνει ο Τσαρλς Μίνγκους, αμερικανός σολίστας του μπάσου, από τους κορυφαίους τζαζίστες όλων των εποχών. Γεννήθηκε στις 22/4/1922.

1993: Εκτελείται δια απαγχονισμού στην Πολιτεία της Ουάσιγκτον ο Γουέστλι Άλαν Ντόντ. Πρόκειται για την πρώτη νόμιμη εκτέλεση δια απαγχονισμού στην Αμερική μετά το 1965.

1994: Στη Γεωργία, αυτοκτονεί ο πρώην Πρόεδρος Ζβιάντ Γκαμσαχουρντία.

  ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Read More