1998: Ιδρύεται η Google από τον Λάρι Πέιτζ και τον Σεργκέι Μπριν, δύο φοιτητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορτ.
Γεγονότα
476: Η Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία καταρρέει με τον εκθρονισμό του Ρωμύλου Αύγουστου από τον Γερμανό ηγεμόνα των Ερούλων, Οδόακρο, που αυτοανακηρύσσεται βασιλιάς της Ιταλίας.
1609: Ο εξερευνητής Χένρι Χάντσον ανακαλύπτει το νησί του Μανχάταν.
1682: Ο Βρετανός αστρονόμος Έντμουντ Χάλεϊ παρατηρεί για πρώτη φορά τον κομήτη, ο οποίος πήρε το όνομά του.
1781: 44 Ισπανοί άποικοι ιδρύουν τον “πρόγονο” του σημερινού Λος Άντζελες στο οποίο δίνουν το όνομα El Pueblo de Nuestra Senora La Reina de Los Angeles de Porciuncula δηλαδή “Το χωριό της Κυρίας μας, της Βασίλισσας των Αγγέλων της Πορθιουνούνκουλα”.
1828: Αρχίζει η αποχώρηση των τουρκοαιγυπτιακών στρατευμάτων από την Πελοπόννησο, κατ’ εφαρμογή της συνθήκης της Αλεξάνδρειας μεταξύ του Μοχάμεντ Άλι της Αιγύπτου και των τριών εγγυητριών δυνάμεων της ανεξαρτησίας της Ελλάδας. Θα ολοκληρωθεί στις 20 Σεπτεμβρίου, με την αναχώρηση και του ίδιου του Ιμπραήμ.
1833: Προσλαμβάνεται ο πρώτος εφημεριδοπώλης, ένα 10χρονο αγόρι, για τη διακίνηση της πρώτης εφημερίδας της Νέας Υόρκης “New York Sun”.
1839: Αρχίζει η πολεμική αναμέτρηση μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Κίνας, που έμεινε στην ιστορία ως ο Πρώτος Πόλεμος του Οπίου. Θα λήξει στις 29 Αυγούστου 1842 με την παραχώρηση του Χονγκ-Κονγκ από την Κίνα στη Μεγάλη Βρετανία.
1886: Μετά από μάχες τριάντα χρόνων, ο ηγέτης των ινδιάνων Απάτσι, Τζερόνιμο παραδίδεται με τους τελευταίους πολεμιστές της φυλής του στον Αμερικανό στρατηγό Νέλσον Μάιλς, στο Σκέλετον Κάνιον της Αριζόνα.
1888: Ο Τζόρτζ Ίστμαν πατεντάρει το πρώτο φωτογραφικό φιλμ και το κατοχυρώνει με το όνομα “Kodak”.
1895: Ιδρύεται στην Αθήνα η “Εθνική Εστία”.
1897: Ο Αμερικανός εφευρέτης Τόμας Έντισον λαμβάνει το πιστοποιητικό ευρεσιτεχνίας για το “κινητοσκόπιο” την πρώτη κινηματογραφική κάμερα, εν μέσω αντιρρήσεων και ενστάσεων από άλλους εφευρέτες που υποστήριζαν ότι είχαν δημιουργήσει παρόμοιες μηχανές.
1923: Οι Ιταλοί καταλαμβάνουν, μετά την Κέρκυρα, τους Παξούς και τους Αντίπαξους. Αφορμή στάθηκε η δολοφονία στην Κακαβιά της Βορείου Ηπείρου πέντε Ιταλών, μέλη της διασυμμαχικής επιτροπής χάραξης συνόρων. Το ζήτημα παραπέμπεται για εξέταση στην Κοινωνία των Εθνών, ενώ οι ανακρίσεις αποδεικνύουν ότι προβοκάτσια καθώς δολοφόνοι είναι Αλβανοί, μισθωμένοι από τον Ιταλό πρόξενο του Αργυροκάστρου.
1930: Στη Γενεύη, ο Αμερικανός Φρανκ Κέλογκ αποδέχεται την εκλογή του ως μέλους του Διεθνούς Δικαστηρίου, παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν μετείχαν επίσημα.
1932: Αρχίζουν στη Βιέννη οι εργασίες του Παγκοσμίου Συνεδρίου για την Ειρήνη, στο οποίο μετέχουν 80 αντιπρόσωποι από 14 χώρες.
1933: Απογειώνεται το πρώτο αεροπλάνο, που ξεπερνά τα 483 χλμ/ώρα με πιλότο τον J.R. Γουέντελ στο Γκλένβιου του Ιλινόις.
1939: Μία ημέρα μετά την κήρυξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Ολλανδία και το Βέλγιο δηλώνουν ουδετερότητα.
1940: Γερμανικό υποβρύχιο βάλλει κατά λάθος εναντίον του αμερικανικού πολεμικού πλοίου USS Greer, που βρισκόταν στα νερά του βόρειου Ατλαντικού, πυροδοτώντας μεγάλη ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών.
1942: Στην Ουγγαρία, η Βουδαπέστη βομβαρδίζεται από γερμανικά αεροπλάνα.
1943: Στη Γερμανία, κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, η βρετανική πολεμική αεροπορία ΡΑΦ τινάζει στον αέρα το Βερολίνο, χρησιμοποιώντας 50 τόνους εκρηκτικά το λεπτό.
1944: Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ρώσοι και οι Φιλανδοί υπογράφουν ειρήνη, ενώ οι Βρετανοί καταλαμβάνουν την Αμβέρσα, εισβάλλουν στην Ολλανδία και κλείνουν όλα τα λιμάνια των καναλιών.
1951: Στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Χάρι Τρούμαν αρχίζει συνομιλίες ειρήνευσης με την Ιαπωνία, οι οποίες για πρώτη φορά μεταδίδονται απευθείας και στις δυο χώρες μέσω του εθνικού τηλεοπτικού δικτύου των ΗΠΑ.
1974: Η Ανατολική Γερμανία και οι ΗΠΑ συνάπτουν διπλωματικές σχέσεις για πρώτη φορά.
1975: Στη Γενεύη, το Ισραήλ και η Αίγυπτος υπογράφουν προσωρινή συνθήκη ειρήνης για την αποχώρηση των Ισραηλινών από το Σινά και την εγκατάσταση καινούργιας ουδέτερης ζώνης από τον ΟΗΕ.
1978: Ο Γεώργιος Ράλλης είναι ο πρώτος Έλληνας υπουργός (Εξωτερικών) που γίνεται επίσημα δεκτός στη Σοβιετική Ένωση.
1980: Η πολωνική Κυβέρνηση έρχεται σε συμφωνία με τους απεργούς στα ναυπηγεία Γκντάνσκ γεγονός που θα οδηγήσει στην αναγνώριση της “Aλληλεγγύης” ως το πρώτο νόμιμο εργατικό σωματείο της κομμουνιστικής Πολωνίας. Ηγέτης του σωματείου είναι ένας ηλεκτρολόγος ονόματι Λεχ Βαλέσα.
1984: Στις Φιλιππίνες, η Κορασόν Ακίνο απορρίπτει πρόταση του Μάρκος να της παραχωρηθεί πολιτικό αξίωμα.
1991: Στις Φιλιππίνες, 125 χιλιάδες κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από την έκρηξη του ηφαιστείου Πινατούμπο παραμένουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς.
1992: Στην Κύπρο, αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν ότι μεγάλο μέρος της Λεμεσού βρίσκεται πάνω σε αρχαίο συνοικισμό της περιόδου 2500-1700 π.Χ.
1993: Στο Τελ Αβίβ, δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί διαδηλώνουν υπέρ της ειρηνευτικής συμφωνίας για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
1994: Στην Ουκρανία, 24 είναι οι νεκροί από έκρηξη σε ορυχείο.
1995: Στην Κίνα, αρχίζει επισήμως η Διεθνής Διάσκεψη του ΟΗΕ για τις Γυναίκες με θέματα την ισότητα, την ανάπτυξη και την ειρήνη.
1996: Η Ρωσία απελαύνει δύο Σουηδούς με την κατηγορία της διενέργειας κατασκοπείας.
1996: Οι αντάρτες του FARC επιτίθενται σε μια στρατιωτική βάση και ξεκινά μια μάχη που τελικά κράτησε τρεις εβδομάδες και στοίχησε τη ζωή σε 130 Κολομβιανούς.
1998: Ιδρύεται το Google από τον Λάρι Πέιτζ και τον Σεργκέι Μπριν, δύο φοιτητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορτ. Αργότερα αποφασίστηκε τα γενέθλια της εταιρείας να γιορτάζονται στις 27 Σεπτεμβρίου για να συμπίπτουν με τη μέρα που ανακοινώθηκε ο αριθμός-ρεκόρ των ιστοσελίδων που “παρακολουθεί” η μηχανή αναζήτησης. Όπως έχει εξηγήσει με χιούμορ η ίδια η εταιρεία: “Η Google άνοιξε τις πύλες της τον Σεπτέμβριο του 1998. Η ακριβής ημερομηνία που εορτάζουμε τα γενέθλιά μας έχει μετακινηθεί για κάποια χρόνια, αναλόγως με το πότε αισθανόμασταν ότι θέλουμε να φάμε τούρτα”.
2008: Η πρώτη κιθάρα, μία Fender Stratocaster, στην οποία έβαλε φωτιά επί σκηνής ο Τζίμι Χέντριξ το 1967, πωλείται σε δημοπρασία στο Λονδίνο έναντι 280.000 λιρών.
2010: Ο Μόρισει ξεσπά κατά των Κινέζων για την κακομεταχείριση των ζώων. Ο βρετανός ρόκερ τους χαρακτηρίζει «Υπανθρώπους» σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Γκάρντιαν».
Γεννήσεις
1768: Γεννιέται ο Γάλλος συγγραφέας και ιδρυτής του κινήματος του γαλλικού ρομαντισμού Φρανσουά Ρενέ Σατομπριάν.
1824: Γεννιέται ο Αντόν Μπρούκνερ, Αυστριακός συνθέτης με έμφαση στη συμφωνική μουσική.
1892: Γεννιέται ο Ντάριους Μιλό, Γάλλος μουσικοσυνθέτης, γνωστός για το μεσογειακό λυρισμό του, που θεωρείται από τους πιο παραγωγικούς συνθέτες του 20ου αι. καθώς με πάρα πολλά είδη μουσικής.
1896: Γεννιέται ο Γάλλος ηθοποιός, θεατρικός συγγραφέας, δοκιμιογράφος και σκηνοθέτης Αντονίν Αρτό, ο οποίος υπήρξε από τα πρώτα μέλη του σουρεαλιστικού κινήματος στο Παρίσι.
1905: Γεννιέται ο βραβευμένος με Νόμπελ Ιατρικής, Γερμανός βιολόγος Μαξ Ντέλμπρουκ.
1981: Γεννιέται η Αμερικανίδα τραγουδίστρια της R&B Μπιγιονσέ.
Θάνατοι
779: Πεθαίνει ο Ιμάμης Μούσα αλ Καζίμ, ο έβδομος Σιίτης των περίφημων “Δωδεκαδικών Σιιτών”, της βασικότερης ομάδας κληρικών στους κόλπους του σιιτικού Ισλάμ, τον οποίο όμως δεν αποδέχονται οι Ισμαηλίτες.
1907: Πεθαίνει ο Νορβηγός συνθέτης Έντβαρντ Γκριγκ.
1965: Πεθαίνει στην Γκαμπόν ο θεολόγος, φιλόσοφος, μουσικός εκκλησιαστικού οργάνου και γιατρός Άλμπερτ Σβάιτσερ, ιδρυτής ιατρικής αποστολής στην Ισημερινή Αφρική και κάτοχος του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης το 1952 για τις προσπάθειες του σχετικά με την “αδελφότητα των εθνών”.
1984: Πεθαίνει ο ζωγράφος Γιώργος Σικελιώτης
1989: Πεθαίνει ο Γάλλος συγγραφέας Ζορζ Σιμενόν.
2003: Πεθαίνει ο διάσημος βιολιστής και μαέστρος Τιμπόρ Βάργκα.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ