Home ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Σαν Σήμερα 4 Οκτωβρίου – 1957: Εκτοξεύεται στο διάστημα για πρώτη φορά...

Σαν Σήμερα 4 Οκτωβρίου – 1957: Εκτοξεύεται στο διάστημα για πρώτη φορά στην ιστορία του ανθρώπου ο σοβιετικός μη επανδρωμένος δορυφόρος “Σπούτνικ 1”

Σαν Σήμερα 4 Οκτωβρίου – 1957: Εκτοξεύεται στο διάστημα για πρώτη φορά στην ιστορία του ανθρώπου ο σοβιετικός μη επανδρωμένος δορυφόρος “Σπούτνικ 1”

1957: Εκτοξεύεται στο διάστημα για πρώτη φορά στην ιστορία του ανθρώπου ο σοβιετικός μη επανδρωμένος δορυφόρος “Σπούτνικ 1”, , αιφνιδιάζοντας τη Δύση.


610: Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ρίχνει από τον θρόνο τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.

1582: Ο πάπας Γρηγόριος ΙΓ εφαρμόζει το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Σε Ιταλία, Πολωνία, Πορτογαλία και Ισπανία εκείνη τη χρονιά η 4η Οκτωβρίου μετατρέπεται σε 14η.

1824: Το Μεξικό μετατρέπεται σε Δημοκρατία.

1830: Το Βέλγιο ανεξαρτητοποιείται από την Ολλανδία και γίνεται αυτόνομο κράτος.

1853: Η Οθωμανική Αυτοκρατορία κηρύσσει τον πόλεμο στη Ρωσία. Αρχή του Κριμαϊκού Πολέμου. (22 Σεπτεμβρίου 1853 με το παλαιό ημερολόγιο)

1883: Λειτουργεί για πρώτη φορά το Όριεντ Εξπρές.

1893: Υπογράφεται το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο αμερικάνικου ποδοσφαίρου μεταξύ του Grant Dibert και Pittsburgh AC.

1908: Η Κρήτη επαναστατεί και κηρύσσει την ένωσή της με την Ελλάδα, η οποία, όμως, θα έρθει τέσσερα χρόνια αργότερα.

1909: Γίνεται στις ΗΠΑ ο πρώτος αγώνας με αερόστατα.

1910: Ο βασιλιάς της Πορτογαλίας δραπετεύει στο Γιβραλτάρ, ενώ οι επαναστατικές δυνάμεις απαιτούν Σύνταγμα και δημοκρατία.

1912: Μετά την άρνηση της Τουρκίας να υιοθετήσει τη διακοίνωση της Βουλγαρίας και της Σερβίας για την “επικύρωση της εθνικής αυτονομίας των εθνοτήτων της αυτοκρατορίας” και να προβεί σε διοικητικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις στις περιοχές όπου ζούσαν εθνότητες χριστιανών, οι δυο χώρες κηρύσσουν τον πόλεμο κατά της Πύλης. Αρχή του Α’ Βαλκανικού Πολέμου.

1921: Έλληνες αιχμάλωτοι, που κατάγονται από τη Σμύρνη και τη Θράκη, τουφεκίζονται από τον Κεμάλ.

1929: Στην Ελλάδα, μελετάται η απομάκρυνση 8.000 δημοσίων υπαλλήλων, ακατάλληλων για εργασία, λόγω ασθενειών.

1933: Στη Βρετανία, ο Ιταλός επιστήμονας Ενρίκο Φέρμι κατόρθωσε να μετρήσει την ταχύτητα των νετρονίων.

1940: Χίτλερ και Μουσολίνι συναντιούνται στο βουνό Μπρένερ Πας στα Ιταλοελβετικά σύνορα.

1943: Οι δυνάμεις της Ελεύθερης Γαλλίας απελευθερώνουν την Κορσική.

1943: Σε ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση Γερμανών τοποτηρητών («Γκαουλάιτερ») στο κατεχόμενο Πόζναν της Πολωνίας, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρειες. Η ομιλία αυτή μαγνητοφωνήθηκε και αποτέλεσε σημαντικό αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών στη Δίκη της Νυρεμβέργης.

1952: Τοποθετείται εξωτερικά σε ασθενή ο πρώτος βηματοδότης, που κατασκευάστηκε από τον δρ. Πολ Ζολ του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

1957: Εκτοξεύεται στο διάστημα για πρώτη φορά στην ιστορία του ανθρώπου ο σοβιετικός μη επανδρωμένος δορυφόρος “Σπούτνικ 1”, αιφνιδιάζοντας τη Δύση.

1959: Ο σοβιετικός διαπλανητικός σταθμός “Λούνικ 3” καταφέρνει να φωτογραφίσει την αθέατη πλευρά της σελήνης, την οποία δεν είχε δει ποτέ ανθρώπινο μάτι.

1963: Ο τυφώνας Φλόρα χτυπά την Κούβα και την Αϊτή και σκοτώνει πάνω από 6.000 άτομα.

1965: Ο πάπας Παύλος Δ’ γίνεται ο πρώτος πάπας που επισκέπτεται τις ΗΠΑ και απευθύνεται στον ΟΗΕ.

1966: Η Μπασουτολαντ ανεξαρτητοποιείται από τη Βρετανία και μετονομάζεται σε Βασίλειο του Λεσόθο.

1969: Διεξάγεται το πρώτο φεστιβάλ ελληνικού τραγουδιού στη Θεσσαλονίκη.

1974: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ιδρύει τη Νέα Δημοκρατία.

1980: Απαγορεύεται στην Ελλάδα η εισαγωγή κρεάτων και παιδικών τροφών από το φόβο των ορμονών.

1989: Πεθαίνει το άλογο “Secretariat” στο Παρίσι σε ηλικία 19 ετών, ο αποκαλούμενος “Rolls Royce των αλόγων”.

1990: Ο 30χρονος Στέφανο Κασιράγκι, σύζυγος της Καρολίνας του Μονακό σκοτώνεται στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας με “Καταμαράν” όταν το σκάφος του “Πίνο ντι Πίνο” ανατρέπεται από κύμα.

1991: Στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση αρχίζει το μεγαλύτερο αντικαπνιστικό της πρόγραμμα, διάρκειας επτά ετών, με στόχο τη διάσωση 1,2 εκατ. καπνιστών από πρόωρο θάνατο.

1992: Η κυβέρνηση της Μοζαμβίκης και οι ηγέτες των ανταρτών υπογράφουν συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός, μετά από 16 χρόνια εμφύλιου πολέμου.

1994: Η τρύπα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ.

2001: Ένα Τουπόλεφ των ρωσικών αερογραμμών Σιμπιρ πλήττεται κατά λάθος από ουκρανικό πύραυλο. Στην έκρηξη χάνουν τη ζωή τους 78 άνθρωποι.

2003: Σε επίθεση αυτοκτονίας της Ισλαμικής Τζιχάντ σε εστιατόριο στη Χάιφα σκοτώνονται 21 άνθρωποι.

2004: Η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία των Επιστημών απονέμει το Νόμπελ Ιατρικής στους Αμερικανούς επιστήμονες Ρίτσαρντ Άξελ και η Λίντα Μπάκ, καθώς ανακάλυψαν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η όσφρηση.

Γεννήσεις

1814: Γεννιέται ο Γάλλος ζωγράφος Ζαν Φρανσουα Μιγέ, ο οποίος υπήρξε εκ των ιδρυτών τη σχολής της Μπαρμπιζόν, που πήρε το όνομα της από το ομώνυμο χωριό στις παρυφές του δάσους του Φοντενεμπλό. Το έργο του επηρέασε βαθιά μεγάλους ζωγράφους όπως ο Βαν Γκογκ, ο Μονε και ο Πισαρό.

1861: Γεννιέται ο Αμερικανός ζωγράφος, γλύπτης και συγγραφέας Φρέντερικ Ρέμιγκτον.

1884: Γεννιέται ο Αμερικανός δημοσιογράφος και συγγραφέας Ντέιμον Ράνιον ο οποίος υπήρξε υμνητής του νεουορκέζικου Μπρόντγουεϊ. Σε δικά του μικρά διηγήματα βασίστηκε το σενάριο του δημοφιλούς μιούζικαλ “Κούκλες και Μάγκες”.

1903: Γεννιέται στις ΗΠΑ από Βούλγαρους γονείς ο Τζον Ατανάσοφ, ο δημιουργός του πρώτου ψηφιακού ηλεκτρονικού υπολογιστή.

1924: Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός του κινηματογράφου Τσάρλτον Ιστον.

1941: Γεννιέται στη Νέα Ορλεάνη η συγγραφέας της σειράς βιβλίων “The Vampire s Chronicles”, Αν Ράις. Δύο από αυτά το “Συνέντευξη με έναν βρικόλακα” και η “Βασίλισσα των Καταραμένων” μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο.

1946: Γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός Σούζαν Σαράντον.

1960: Γεννιέται στo Μπρονξ των ΗΠΑ ο DJ και θρύλος της hip hop μουσικής Αφρικα Μπαμπάτα, κατά κόσμον Κέβιν Ντόνοβαν.

1976: Γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός Αλίσια Σίλβερστοουν.

Θάνατοι

1669: Πεθαίνει ο Ολλανδός ζωγράφος Ρέμπραντ (Χάρμενς Ζόον φαν Ράιν).

1880: Πεθαίνει ο Γερμανός συνθέτης και τσελίστας Ζακ Όφενμπαχ ο οποίος “μύησε” το κοινό στην οπερέτα. Η “Παριζιάνικη Ζωή” είναι ένα από γνωστότερα έργα του.

1904: Πεθαίνει ο Γάλλος γλυπτής Φρεντερίκ Μπαρτόλντι, ο οποίος φιλοτέχνησε μεταξύ άλλων το Άγαλμα της Ελευθερίας.

1947: Πεθαίνει ο Γερμανός φυσικός Μαξ Πλανκ.

1955: Πεθαίνει ο αρχιστράτηγος και πρωθυπουργός Αλέξανδρος Παπάγος.

1970: Σιγεί η παθιασμένη, χαρακτηριστική βραχνή φωνή της Τζάνις Τζόπλιν. Η μεγάλη Αμερικανίδα ροκ τραγουδίστρια πεθαίνει από υπερβολική δόση ηρωίνης, σε ηλικία μόλις 27 ετών.

1982: Πεθαίνει ο Καναδός πιανίστας Γκλεν Γκουλντ, του οποίου οι εκτελέσεις σε μουσικά έργα του Μπαχ θεωρούνται αξεπέραστες.

  ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Read More