Home ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Σαν σήμερα 25 Νοεμβρίου – 1973: Αντιπραξικόπημα από τον Δημήτριο Ιωαννίδη και...

Σαν σήμερα 25 Νοεμβρίου – 1973: Αντιπραξικόπημα από τον Δημήτριο Ιωαννίδη και ανατροπή του δικτάτορα Παπαδόπουλου

Σαν σήμερα 25 Νοεμβρίου – 1973: Αντιπραξικόπημα από τον Δημήτριο Ιωαννίδη και ανατροπή του δικτάτορα Παπαδόπουλου

1973: Με αντιπραξικόπημα, ο «αόρατος δικτάτορας», Δημήτριος Ιωαννίδης, ανατρέπει τον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο και την δοτή κυβέρνηση του Σπύρου Μαρκεζίνη.


Γεγονότα
1343: Τσουνάμι χτυπά τα παράλια της Ιταλίας στη Νάπολη και σκοτώνει εκατοντάδες άτομα αλλά προκαλεί και τεράστιες καταστροφές.
1491: Οι χριστιανικές δυνάμεις αρχίζουν την πολιορκία της Γρανάδας, την οποία κατέχουν οι Άραβες και είναι το τελευταίο προπύργιό τους στην Ιβηρική Χερσόνησο.
1667: Φονικός σεισμός πλήττει την περιοχή του Αζερμπαϊτζάν με 80.000 νεκρούς.
1703: Στη Βρετανία ξεκινά μια από τις μεγαλύτερες ανεμοθύελλες που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία. Ο αέρας φτάνει τα 120 μίλια και περίπου 9.000 σκοτώνονται.
1759: Ισχυρός σεισμός στη Μεσόγειο προκαλεί 40.000 θανάτους σε Βηρυτό και Δαμασκό.
1783: Φεύγουν οι τελευταίοι Βρετανοί στρατιώτες από τη Νέα Υόρκη, τρεις μήνες μετά την υπογραφή της Συνθήκης του Παρισιού, η οποία τερμάτιζε την Αμερικανική Επανάσταση. Οι Βρετανοί είχαν καταλάβει την πόλη της Νέας Υόρκης το Σεπτέμβρη του 1776.
1795: Ο βασιλιάς Στανισλάβ Αύγουστος II παραιτείται από θρόνο της Πολωνίας μετά την τριχοτόμηση της χώρας του από την Πρωσία, τη Ρωσία και την Αυστρία.
1826: Η φρεγάτα «Ελλάς» φτάνει στο Ναύπλιο και γίνεται η πρώτη ναυαρχίδα του ελληνικού πολεμικού ναυτικού.
1833: Υποθαλάσσιος σεισμός που υπολογίζεσαι από 8.7 έως 9.2 βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ συγκλονίζει τη Σουμάτρα και προκαλεί τσουνάμι που σαρώνει τις ακτές της.
1839: Κυκλώνας χτυπά την Ινδία και καταστρέφει το λιμάνι της πόλης Κορίνγκα το οποίο δεν ανοικοδομήθηκε ποτέ. Παρασύρει 20.000 πλοία και χιλιάδες ανθρώπους. Τα θύματα ξεπερνούν τις 300.000.
1867: Ο Άλφρεντ Νόμπελ πατεντάρει τη δυναμίτιδα.
1892: Ο βαρόνος Πιερ ντε Κουμπερτέν εισηγείται την ανασύσταση των Ολυμπιακών Αγώνων.

1897: Η Ισπανία παραχωρεί αυτονομία στο Πουέρτο Ρίκο.
1901: Ο Ιάπωνας πρίγκιπας Ίτο φτάνει στη Ρωσία για να ζητήσει παραχωρήσεις στην Κορέα.

1916: Τα Νοεμβριανά: Η «Τριανδρία» και η προσωρινή κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης κηρύσσουν με ειδικό διάγγελμα έκπτωτο το βασιλιά Κωνσταντίνο. Παράλληλα, οι δυνάμεις της Αντάντ επιβάλλουν γενικό αποκλεισμό της Ελλάδος για τις «αθλιότητες του καθεστώτος των Αθηνών». Η Ελλάς εξαναγκάζεται να αποδεχθεί τελεσίγραφο να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις της από την Πελοπόννησο και να δεχθεί έλεγχο στον Ισθμό και την Πάτρα.

1917: Γίνονται οι τελευταίες, για τα επόμενα 50 χρόνια, ελεύθερες εκλογές στη Ρωσία.
1922: Το ιταλικό Κοινοβούλιο παραχωρεί στον Μουσολίνι απόλυτη εξουσία στα οικονομικά θέματα μέχρι το 1923.
1923: Η Αμερική ακούει το πρώτο ραδιοφωνικό πρόγραμμα, που εκπέμπεται από την Μεγάλη Βρετανία, ένα κονσέρτο πιάνου.
1925: Κάνει πρεμιέρα στο Ambassadors Theatre του Λονδίνου η “Ποντικοπαγίδα” της Αγκάθα Κρίστι, μία από τις μακροβιότερες παραστάσεις.
1926: Μια σειρά από ανεμοστρόβιλους χτυπούν τα κεντρικό και τα δυτικά των ΗΠΑ. Σκοτώνουν 76 άτομα.
1930: Στην Ιαπωνία, 187 νεκροί είναι ο απολογισμός του σεισμού, που έπληξε την πόλη Σιζούκα.
1935: Μετά το δημοψήφισμα της 3ης Νοεμβρίου, ο βασιλιάς Γεώργιος Β’ επιστρέφει στην Αθήνα, έπειτα από 12 χρόνια εξορίας.Παύει τον πρωθυπουργό Γεώργιο Κονδύλη και αναθέτει την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης στον Κωνσταντίνο Δεμερτζή. Υπουργός Στρατιωτικών αναλαμβάνει ο Αλέξανδρος Παπάγος.
1939: Οι Ναζί αναφέρουν την καταστροφή τεσσάρων βρετανικών πλοίων στη Βόρεια Θάλασσα, γεγονός που αρνείται το Λονδίνο.
1940: Ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει τη Μοσχόπολη και την Κονίσπολη. Οι Ιταλοί πανικόβλητοι υποχωρούν σε πλήρη σύγχυση.
1941: Κινέζοι του Νανκίνγκ και Βούλγαροι προσχωρούν στον Άξονα.
1942: Ανατινάζεται η γέφυρα του Γοργοποτάμου από άγγλους κομάντος και έλληνες αντάρτες (Έντι Μάγιερς, Ναπολέων Ζέρβας, Άρης Βελουχιώτης). Αποτέλεσμα είναι η διακοπή του ανεφοδιασμού των γερμανικών δυνάμεων Β. Αφρικής για έξι κρίσιμες εβδομάδες.

1947: Η αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία αποβάλλει από τις τάξεις της δέκα σεναριογράφους και σκηνοθέτες, ως συμπαθούντες τον κομμουνισμό. Είναι οι δέκα μαυροπινακισμένοι του Χόλιγουντ.
1948: Ο Λιρόι Πάρσονς εφευρίσκει την καλωδιακή τηλεόραση.
1950: Η Κίνα εμπλέκεται στο Κορεατικό Πόλεμο στο πλευρό των Βορειοκορεατών.
1951: Αποφασίζεται ο καθορισμός της γραμμής ανακωχής στην Κορέα, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στην Πανμουγιόμ.
1962: Στη Γαλλία, οι υποστηρικτές του Ντε Γκολ κερδίζουν την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.
1963: Κηδεύεται ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλιγκτον, τρεις μέρες μετά την δολοφονία του στο Ντάλλας.

1965: Το πολυκατάστημα Harrods του Λονδίνου κλείνει για το κοινό, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τα χριστουγεννιάτικα ψώνια τους οι Beatles.

1966: Ο Τζίμι Χέντριξ δίνει την πρώτη του συναυλία στην Αγγλία.

1968: Ο Αλέκος Παναγούλης, μετάγεται στις στρατιωτικές φυλακές του Μπογιατίου από τις φυλακές της Αίγινας, όπου εκρατείτο. Εκεί του επιβάλλεται η «ποινή του εντοιχισμού». Η εις βάρος του θανατική ποινή δεν εκτελείται, λόγω διεθνούς κατακραυγής.

1969: Ο Τζον Λένον επιστρέφει τη διάκριση του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνέχιση του πολέμου του Βιετνάμ από τις ΗΠΑ.
1973: Με αντιπραξικόπημα, ο «αόρατος δικτάτορας», Δημήτριος Ιωαννίδης, ανατρέπει τον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο και την δοτή κυβέρνηση του Σπύρου Μαρκεζίνη. Ο Παπαδόπουλος τίθεται υπό περιορισμό στο σπίτι του στο Λαγονήσι. Νέος ισχυρός άνδρας του απριλιανού καθεστώτος γίνεται ο ταξίαρχος Δημήτριος Ιωαννίδης. Νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ορκίζεται ο στρατηγός Φαίδων Γκιζίκης και πρωθυπουργός ο Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος.
1980: Σε υψηλά επίπεδα φτάνει η μόλυνση στην Αθήνα, στέλνοντας πολλά άτομα στα νοσοκομεία.
1990: Ιδρύεται το Κίνημα Πρασίνων στην Κύπρο.
1991: Στο Βέλγιο, εντυπωσιακή άνοδο επιτυγχάνουν στις γενικές εκλογές οι ακροδεξιοί του φλαμανδικού συνασπισμού με συνθήματα κατά των μεταναστών.
1992: Υπογράφουν συμφωνία ειρήνης οι Σέρβοι της Βοσνίας με τον κροατικό στρατό.
1994: Στην Τουρκία, η πρωθυπουργός Τσιλέρ περνάει στη Βουλή νομοσχέδιο υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, παρά τις αντιδράσεις του λαϊκιστικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.
1995: Η τραγουδίστρια Γουίτνεϊ Χιούστον  κάνει το ντεμπούτο της στην κορυφή των τσαρτς με το τραγούδι “Exhale”.

1995: Η τραγουδίστρια Γουίτνεϊ Χιούστον κάνει το ντεμπούτο της στην κορυφή των τσαρτς με το τραγούδι “Exhale”.

1996: Τη νέα γέφυρα του Ισθμού και τη νέα παρακαμπτήριο οδό της Κορίνθου, εγκαινιάζει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.
2001: Επιστήμονες, σε μία ερευνητική κλινική της Βοστόνης, ανακοινώνουν, ότι έγινε η πρώτη επιτυχής κλωνοποίηση ανθρώπινου εμβρύου.

Γεννήσεις
1844: Γεννιέται στη Γερμανία ο κατασκευαστής αυτοκινήτων Καρλ Μπενζ.
1895: Γεννιέται στο Juterbog της Γερμανίας ο πιανίστας Wilhelm Kempff.
1914: Γεννιέται στην Καλιφόρνια ο θρυλικός παίκτης των New York Yankees Τζο Ντι Μάτζιο, που υπήρξε σύζυγος της Μέριλιν Μονρό.
1915: Γεννιέται ο Χιλιανός δικτάτορας Αουγκούστο Πινοσέτ.
1960: Γεννιέται ο Τζον Κένεντι, γνωστός και ως Τζον Τζον, γιος του δολοφονηθέντος Προέδρου Κένεντι και της Τζάκι Κένεντι Ωνάση. Ο Τζον Τζον σκοτώθηκε, μαζί με τη γυναίκα του και την αδελφή της σε αεροπορικό δυστύχημα, με μονοκινητήριο αεροσκάφος, που οδηγούσε ο ίδιος, στις 16 Ιουλίου 1999.
1971: Γεννιέται η ηθοποιός Christina Applegate, γνωστή και ως Κέλυ Μπάντι, στο δημοφιλές αμερικανικό σίριαλ “Παντρεμένοι με παιδιά”.

2016: Πεθαίνει ο Φιντέλ Κάστρο, Κουβανός πολιτικός ηγέτης

Θάνατοι
1944: Πεθαίνει ο Kenesaw Mountain Landis, ο πρώτος κομισάριος του μπέιζμπολ σε ηλικία 78 ετών από ανακοπή καρδιάς. Κατείχε το αξίωμα του “τσάρου” για 24 χρόνια.
1974: Πεθαίνει ο Ου Θαντ, βιρμανός διπλωμάτης, 3ος Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. (Γεν. 22/1/1909)
1979: Ο Ιάπωνας συγγραφέας Mishima κάνει χαρακίρι, αφού απέτυχε να κερδίσει την υποστήριξη του κοινού στις συχνά ακραίες πολιτικές του απόψεις.
1981: Γεννιούνται οι δίδυμες κόρες του Τζορτζ Μπους τζούνιορ, Μπάρμπαρε και Τζένα.
1993: Στη Βρετανία, πεθαίνει σε ηλικία 76 ετών ο συγγραφέας Αντονι Μπέρτζες, που έγραψε το “Κουρδιστό Πορτοκάλι”.
1997: Στη Γαλλία, πεθαίνει σε ηλικία 67 ετών η τραγουδίστρια Μπαρμπαρά.
2005: Πεθαίνει ο Τζορτζ Μπεστ σε ηλικία 59 ετών, βορειοϊρλανδός βιρτουόζος της μπάλας, με σημαντική προσφορά στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
2006: Πεθαίνει ο Αντώνης Βρατσάνος, μια από τις σημαντικότερες μορφές της ελληνικής αντίστασης κατά των Ναζί.

2016: Πεθαίνει ο Φιντέλ Κάστρο, Κουβανός πολιτικός ηγέτης

  ΙΣΤΟΡΙΑ, ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Read More