Home ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Σαν σήμερα 25 Δεκεμβρίου – 1995: Αρχίζει η Κρίση των Ιμίων που...

Σαν σήμερα 25 Δεκεμβρίου – 1995: Αρχίζει η Κρίση των Ιμίων που έφερε Ελλάδα-Τουρκία στα πρόθυρα πολέμου

Σαν σήμερα 25 Δεκεμβρίου – 1995: Αρχίζει η Κρίση των Ιμίων που έφερε Ελλάδα-Τουρκία στα πρόθυρα πολέμου

1995: Αρχίζει η Κρίση των Ιμίων που η κορύφωσή της την 31η Ιανουαρίου 1996 θα φέρει Ελλάδα και Τουρκία στα πρόθυρα πολέμου. Στη φωτογραφία Τούρκοι δημοσιογράφοι υποστέλλουν την ελληνική σημαία και


Γεγονότα

274: Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αυρηλιανός αφιερώνει ένα ναό στο θεό Ήλιο, την ημέρα που οι Ρωμαίοι γιορτάζουν τη χειμερινή ισημερία και την αναγέννηση του ήλιου.

336: Γιορτάζονται για πρώτη φορά τα Χριστούγεννα στη Ρώμη.

376: Καθιερώνεται στο ανατολικό τμήμα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (Βυζαντινής) ο εορτασμός των Χριστουγέννων στις 25 Δεκεμβρίου.

1741: Ο Σουηδός αστρονόμος Άντερς Κέλσιους εισάγει την εκατονταβάθμια κλίμακα μέτρησης της θερμοκρασίας, που έκτοτε φέρει το όνομα του.

1776: Οι αμερικανικές δυνάμεις υπό τη διοίκηση του Τζορτζ Ουάσινγκτον διασχίζουν τον ποταμό Ντελαγουέαρ την νύχτα και πραγματοποιούν έφοδο στους Βρετανούς μισθοφόρους της Έσσης κατά τη μάχη του Τρέντον την επομένη.

1868: Με προεδρικό διάταγμα ο Άντριου Τζόνσον χορηγεί πλήρη αμνηστία, σε όσους συμμετείχαν στην εξέγερση εναντίων των ΗΠΑ.

1911: Με ελληνικό βασιλικό διάταγμα ορίζεται, ότι οι αρεοπαγίτες θα φέρουν τήβεννο, εφόσον βρίσκονταν στην έδρα.

1914: Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, οι Γερμανοί στρατιώτες παύουν πυρ και αρχίζουν να τραγουδούν τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα.

1920: Συναντώνται Βενιζέλος και Κουντουριώτης. Τα θεμέλια της Μεγάλης Ελλάδας είναι στέρεα, δήλωσε ο Βενιζέλος.

1935: Ο Λεωνίδας Ανδριανόπουλος σταματάει το ποδόσφαιρο σε ηλικία 24 ετών, όταν αγωνίζεται για τελευταία φορά με τον Ολυμπιακό εναντίον της Ουίπεστ (0-1 με γκολ του Kahlai) αφού οι υποχρεώσεις της οικογένειάς του επιβάλλουν να εργάζεται στο μαγαζί του πατέρα του.

1936: Ο Άμπροουζ Μπράουν της Ρέξαμ αποβάλλεται στο 20″ του αγώνα με τη Χουλ Σίτι, σημειώνοντας μια από τις γρηγορότερες αποβολές στην ιστορία.

1938: Η Βίβιαν Λι περνάει από οντισιόν και επιλέγεται από το σκηνοθέτη Ντέιβιντ Σέλτζνικ για το ρόλο της Σκάρλετ Ο Χάρα στο “Όσα παίρνει ο Άνεμος”.

1939: Η ιστορία του Καρόλου Ντίκενς “Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα” μεταδίδεται ζωντανά από το ραδιοφωνικό σταθμό CBS στις ΗΠΑ, εγκαινιάζοντας μια παράδοση, που κράτησε πολλά χρόνια.

1941: Παραδίδεται στους Ιάπωνες η βρετανική φρουρά στο Χονγκ Κονγκ.

1971: Φωτιά, που ξεσπά σε ξενοδοχείο στη Σεούλ, στη Νότια Κορέα, προκαλεί το θάνατο 139 ατόμων.

1973: Το πλήρωμα του διαστημόπλοιου “Σκάιλαμπ” περπατά επί επτά ώρες στο διάστημα.

1979: Η Αίγυπτος αρχίζει ευρείας κλίμακας εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης της περίφημης Σφίγγας.

1989: Στη Ρουμανία, ο δικτάτορας Νικολάε Τσαουσέσκου και η γυναίκα του Ελένα δικάζονται και εκτελούνται με συνοπτικές διαδικασίες από τον στρατό.

1991: Την παραίτησή του από την ηγεσία της ΕΣΣΔ αναγγέλλει ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, μετά την απόφαση 11 Δημοκρατιών να σχηματίσουν Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ).

1993: Σύναψη διπλωματικών σχέσεων αποφασίζουν Αλβανία και ΠΓΔΜ.

1993: Το περιοδικό TIME ανακηρύσσει προσωπικότητες της χρονιάς τούς Γιτζάκ Ράμπιν, Γιάσερ Αραφάτ, Φρεντερίκ Ντε Κλερκ και Νέλσον Μαντέλα για τις ειρηνευτικές τους προσπάθειες.

1994: Τέσσερις αστυνομικοί τραυματίζονται στη Λάρισα, στα επεισόδια που προκαλούν οπαδοί του έκπτωτου μητροπολίτη Θεολόγου εις βάρος του Ιγνατίου.

1995: Αρχίζει η Κρίση των Ιμίων που η κορύφωσή της την 31η Ιανουαρίου 1996 θα φέρει Ελλάδα και Τουρκία στα πρόθυρα πολέμου. Η κρίση άρχισε στις 25 Δεκεμβρίου, όταν το τουρκικό φορτηγό πλοίο Φιγκέν Ακάτ προσάραξε σε αβαθή ύδατα κοντά στην Ανατολική Ίμια και εκπέμπει σήμα κινδύνου. Ο πλοίαρχός του αρνήθηκε βοήθεια από το Λιμενικό, υποστηρίζοντας ότι βρισκόταν σε τουρκική περιοχή και ότι οι μόνες αρμόδιες είναι οι αρχές της χώρας του. Η κρίση των Ιμίων κορυφώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 31ης Ιανουαρίου 1996, σε μια εποχή που η κυβέρνηση Σημίτη έκανε τα πρώτα της βήματα, φέρνοντας Ελλάδα και Τουρκία στα πρόθυρα ένοπλης αντιπαράθεσης.

1996: Στη Γερμανία, τρεις είναι οι νεκροί σε εκκλησία Διαμαρτυρομένων στο Σίντλιγκεν κοντά στη Φραγκφούρτη, από έκρηξη χειροβομβίδων.

2007: Τίγρης δραπετεύει από τον ζωολογικό κήπο του Σαν Φραντσίκο και σκοτώνει ένα άτομο ενώ τραυματίζει άλλα δύο.

Γεννήσεις

1642: Γεννιέται ο Άγγλος φυσικός, μαθηματικός και αστρονόμος Ισαάκ Νεύτων.

1821: Γεννιέται η Κάρλα Μπάρτον, ιδρύτρια του αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού.

1876: Γεννιέται ο Μοχάμεντ Αλ Τζινλάχ, Ινδός πολιτικός και ηγέτης του Μουσουλμανικού Συνασπισμού.

1887: Γεννιέται ο Κόνραντ Χίλτον, αμερικανός μεγαλοξενοδόχος, που έδωσε το επώνυμό του στη γνωστή αλυσίδα ξενοδοχείων.

1899: Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός, Χάμφρεϋ Μπόγκαρτ ιδιαίτερα γνωστός από το ρόλο του σκληρού και του γκάγκστερ, που συνήθως ενσάρκωνε. Πιο γνωστές ταινίες του η “Καζαμπλάνκα” και το “Γεράκι της Μάλτας”.

1918: Γεννιέται ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Ανουάρ αλ Σαντάτ, που κέρδισε το Νομπέλ Ειρήνης το 1978.

1949: Γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός Σίσι Σπέϊσεκ.

1954: Γεννιέται η Σκοτσέζα τραγουδίστρια Άνι Λένοξ.

1964: Γεννιέται ο Σκοτσέζος ποδοσφαιριστής Γκάρι ΜακΆλιστερ.

1968: Γεννιέται το τοπ μόντελ από τη Δανία Ελένα Κρίστενσεν.

Θάνατοι

1868: Πεθαίνει ο Λινους Γέιλ, Αμερικανός εφευρέτης του λουκέτου και επιχειρηματίας. (Yale)

1890: Πεθαίνει στη Νάπολη της Ιταλίας ο αρχαιολόγος Ερρίκος Σλίμαν, που έφερε στο φως τα ερείπια της Τροίας, αποδεικνύοντας ότι το έπος του Ομήρου “Ιλιάδα” δεν ήταν θρύλος. Αργότερα “ξέθαψε” τα ανάκτορα των Μυκηνών αναδεικνύοντας τους Ατρείδες.

1938: Πεθαίνει ο Κάρελ Τσάπεκ, Τσέχος συγγραφέας, που έγραψε κυρίως έργα επιστημονικής φαντασίας. Ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε σε έργο του τη λέξη «ρομπότ», η οποία σημαίνει «εργάτης» στα τσέχικα.

1966: Πεθαίνει σε ηλικία 80 ετών, στο νοσοκομείο “Όρος Σινά” του Λος Άντζελες ο ελληνικής καταγωγής, Νικόλαος Δάνδολας, γνωστός ως “Nick the Greek”, που θεωρείται ο μεγαλύτερος χαρτοπαίκτης στην αμερικανική ιστορία. Λίγο καιρό πριν αρρωστήσει, έπαιζε πόκερ συνεχώς επί οχτώ ημέρες.

1977: Πεθαίνει στην Ελβετία, σε ηλικία 88 ετών, ο Άγγλος ηθοποιός Τσάρλι Τσάπλιν, ο “Σαρλό” της μεγάλης οθόνης.

1983: Πεθαίνει, σε ηλικία 90 ετών, ο Ισπανός σουρεαλιστής ζωγράφος Χουάν Μιρό.

1995: Στις ΗΠΑ, πεθαίνει από οξύτατο αναπνευστικό πρόβλημα, ο ιταλικής καταγωγής ηθοποιός και τραγουδιστής, Ντιν Μάρτιν, σε ηλικία 78 ετών.

2006: Πεθαίνει ο “Νονός” της σόουλ μουσικής, Τζέιμς Μπράουν.

  ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Read More