Home ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Σαν σήμερα 24 Δεκεμβρίου – 1963: Τα ματωμένα Χριστούγεννα της Κύπρου, οι...

Σαν σήμερα 24 Δεκεμβρίου – 1963: Τα ματωμένα Χριστούγεννα της Κύπρου, οι οι διακοινοτικές συγκρούσεις εξαπλώνονται σε όλο το νησί

Σαν σήμερα 24 Δεκεμβρίου – 1963: Τα ματωμένα Χριστούγεννα της Κύπρου, οι οι διακοινοτικές συγκρούσεις εξαπλώνονται σε όλο το νησί

1963: Τα ματωμένα Χριστούγεννα της Κύπρου, οι οι διακοινοτικές συγκρούσεις εξαπλώνονται σε όλο το νησί. Η Τουρκία απειλεί με επέμβαση.


Γεγονότα
563:  Η Αγία Σοφία εγκαινιάζεται για δεύτερη φορά καθώς αναστυλώνεται μετά την καταστροφή της από σεισμό.

1726: Ο κυβερνήτης του Μπουένος Άιρες, Μπρούνο Μαουρίσιο δε Σαβάλα, ιδρύει την πόλη Μοντεβιδέο.

1777: Ο Τζέιμς Κουκ ανακαλύπτει τον νησί Κιριτιμάτι γνωστό ως Νησί των Χριστουγέννων.

1814: Η Μεγάλη Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπογράφουν τη συνθήκη της Γκεντ, στο Βέλγιο λήγοντας και επίσημα τον Πόλεμο του 1812. Σύμφωνα με τους όρους της συνθήκης, οι περιοχές, που είχαν κατακτηθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου, έπρεπε να επιστραφούν εκεί, που ανήκαν, ενώ έγινε η αρχή για την οριοθέτηση των συνόρων, μεταξύ ΗΠΑ και Καναδά

1818: Ο Φραντς Γιόζεφ Γκρούμπερ συνθέτει το τραγούδι «Silent Night» (Άγια Νύχτα) και την επόμενη μέρα θα παρουσιαστεί στο κοινό και θα παραμείνει μέχρι και σήμερα ένα από τα πιο εμβληματικά τραγούδια των Χριστουγέννων

1823: Ο λόρδος Βύρων φτάνει στο Μεσολόγγι.

1843: Στήνεται για πρώτη φορά σε ελληνικό σπίτι χριστουγεννιάτικο δέντρο. Είναι το σπίτι του Ιωάννη Παπαρρηγόπουλου από τη Νάξο, γενικού Προξένου της Ρωσίας στην Αθήνα.

1851: Φωτιά στη βιβλιοθήκη του Κογκρέσου καταστρέφει τα 2/3 από τα 55.000 βιβλία καθώς και τα 2/3 από την προσωπική βιβλιοθήκη του Τόμας Τζέφερσον.

1865: Ιδρύεται στο Πουλάσκι του Τενεσί των ΗΠΑ η ρατσιστική οργάνωση Κου Κλουξ Κλαν, από ομάδα μελών του Στρατού των Νοτίων. Η Κου Κλουξ Κλαν, μετατρέπεται γρήγορα από μικρή μυστική αδελφότητα σε παραστρατιωτική δύναμη, που προσπαθεί να αναστείλει κυβερνητικές ενέργειες και πολιτικές σχετικές για την αναβάθμιση των δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών. Η ΚΚΚ έχει ιδιαίτερη δύναμη σε περιοχές, όπου οι φυλετικές διακρίσεις είναι έντονες και η δράση της έχει ως στόχους Αφροαμερικανούς αλλά και λευκούς Ρεπουμπλικάνους και περιλαμβάνει από απλούς εκφοβισμούς μέχρι καταστροφή περιουσίας, επιθέσεις και φόνους.

1871: Κάνει πρεμιέρα στο Κάιρο της Αιγύπτου η όπερα του Βέρντι “Αΐντα”, την οποία συνέθεσε για τις εκδηλώσεις των εγκαινίων της Διώρυγας του Σουέζ.

1889: Πατεντάρεται το ποδήλατο με φρένο στην πίσω ρόδα από τους Ντάνιελ Στόβερ και Γουίλιαμ Χέινς.

1893: Ο Χένρι Φορντ κατασκευάζει την πρώτη του πετρελαιομηχανή και την δοκιμάζει στη αυλή του σπιτιού του.

1906: Αμερικανικός ραδιοφωνικός σταθμός μεταδίδει για πρώτη φορά στα ερτζιανά μουσικό κομμάτι.

1912: ’Εκρηξη σε ιαπωνικό ορυχείο της νήσους Χοκάιντο προκαλεί το θάνατο 245 εργατών.

1913: Στις ΗΠΑ, ιδρύεται η Ομοσπονδιακή Τράπεζα, βάσει νέου νόμου, που υπογράφει ο Πρόεδρος Γούντροου Ουίλσον. Με το νέο τραπεζικό σύστημα, οι αξίες θα αυξομειώνονται αυτόματα, βάσει των εκάστοτε συνθηκών ύφεσης ή ευημερίας.

1914: Ανακωχή για τον εορτασμό των Χριστουγέννων μεταξύ των εμπολέμων στο Δυτικό Μέτωπο (Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος).

1920: Δίνει το τελευταίο του κοντσέρτο ο θρυλικός τενόρος Ενρίκο Καρούζο.

1922: Ανοίγει τις πύλες του το Colosseum του Λονδίνου.

1943: Ο στρατηγός Αϊζενχάουερ ορίζεται ανώτατος διοικητής του συμμαχικού εκστρατευτικού σώματος, το οποίο προετοιμάζεται για την απόβαση στη Γαλλία.

1946: Εκπέμπεται η πρώτη ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή αμερικανικής εκκλησίας από την επισκοπική Εκκλησία του Γκρέις, στη Νέα Υόρκη.

1947: Ο Μακάριος Β’ εκλέγεται ως αρχιεπίσκοπος Κύπρου, θέση την οποία υπηρετεί μέχρι τον θάνατο του στις 28 Ιουνίου 1950.

1951: Η Λιβύη αποκτά την ανεξαρτησία της.

1953: Στο νησί Τανγκιβάι της Νέα Ζηλανδίας μετά από πλημμύρα γέφυρα πέφτει ενώ περνάει τρένο το οποίο πέφτει τον ποταμό και 153 άτομα σκοτώνονται.

1953: Το Ντράγκνετ γίνεται η πρώτη εκπομπή, που σπονσοράρεται, με χορηγό της τα τσιγάρα Φατίμα.

1955: Καταργούνται τα οκτατάξια γυμνάσια στην Ελλάδα και καθιερώνονται τα εξατάξια.

1960: Ο Μίκης Θεοδωράκης μελοποιεί το «Άξιον Εστί» του Οδυσσέα Ελύτη.

1963:Οι διακοινοτικές συγκρούσεις που άρχισαν στην Κύπρο στις 21 Δεκεμβρίου, μετά την απόρριψη των «13 σημείων» του Μακαρίου εξαπλώνονται σε όλη την Κύπρο. Γίνεται ανακωχή στη Λάρνακα, ύστερα από μεγάλο αριθμό θυμάτων μεταξύ των Τουρκοκυπρίων. Το απόγευμα, οι Ελληνοκύπριοι κάνουν γενική αντεπίθεση και ανακαταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της Λευκωσίας, ενώ πολιορκούν την Ομορφίτα. Ο τούρκος πρόεδρος, Τζεμάλ Γκιουρσέλ, δηλώνει πως η Τουρκία θα επέμβει μονομερώς, αν δεν παρέμβουν οι εγγυήτριες δυνάμεις.

1966: Ένα Αμερικάνικο «Canadair CL-44» πέφτει στο Νότιο Βιετνάμ και σκοτώνονται 129 άτομα.

1969: Στις ΗΠΑ, ο Τσαρλς Μάνσον και τέσσερα μέλη του κοινοβίου του, κατηγορούνται για τις δολοφονίες της ηθοποιού Σάρον Τέιτ, συζύγου του Ρόμαν Πολάνσκι ,και των Λένο και Ρόζμαρι Λα Μπιάνκα, ιδιοκτητών αλυσίδας σουπερμάρκετ.

1979: Δύο άνθρωποι σκοτώνονται στον Όλυμπο και άλλοι έξι στο Αιγαίο από τη σφοδρή κακοκαιρία.

1980: Στο Γουντμπριτζ της Αγγλίας δεκάδες άτομα αναφέρουν πως είδαν περίεργα φώτα στον ουρανό. Το φαινόμενο παραμένει ανεξήγητο και ονομάζεται πλέον το «Βρετανικό Ρόσγουελ».

1991: Οι πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες Κροατία, Σλοβενία, Βοσνία και Σκόπια, υποβάλλουν επίσημα αίτημα για αναγνώρισή τους από την ΕΟΚ.

1992: Στη Σερβία, ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς κερδίζει τις προεδρικές εκλογές.

1993: Στη Ρωσία, σε ισχύ τίθεται το νέο Σύνταγμα, που εγκαθιδρύει ένα ισχυρό προεδρικό καθεστώς.

1995: Στη Γκρενόμπλ της Γαλλίας, βρίσκονται 16 απανθρακωμένα πτώματα, που ανήκαν στην αίρεση του “Ναού του Ηλιου”, μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά.

1997: Στην Ιταλία, ο δήμαρχος της Βενετίας παντρεύει τον Αμερικανό σκηνοθέτη Γούντι Αλεν και τη φίλη του Σουν Γι Πρεβέν, θετή κόρη της πρώην συντρόφου του, Μία Φάροου.

1989: Μέλη της οργάνωσης «17 Νοέμβρη» εισέρχονται κρυφά στο στρατόπεδο Συκουρίου της Λάρισας και αφαιρούν δεκάδες αντιαρματικές ρουκέτες.

2005: Το Τσαντ κηρύσσει πόλεμο στον Σουδάν μετά την επίθεση των Σουδανών και τον θάνατο 100 ατόμων.

2008: Επαναστατική ομάδα από την Ουγκάντα με το όνομα «Lord’s Resistance Army» εξαπολύει επιθέσεις στη Δημοκρατία του Κονγκό και σφαγιάζει πάνω από 400 άτομα.

1922: Γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός Άβα Γκάρντνερ

Γεννήσεις

1491: Γεννιέται ο Άγιος Ιγνάτιος του Λογιόλα, Ισπανός εκκλησιαστής, που ίδρυσε την “Κοινωνία του Ιησού”, το τάγμα των Ιησουιτών.

1809: Γεννιέται ο Κρίστοφερ Χιούστον Κάρσον, γνωστότερος ως Κιτ Κάρσον, από τους πρωτοπόρους της μετανάστευσης στη Δύση. (Θαν. 23/5/1868)

1818: Γεννιέται ο Άγγλος φυσικός Τζέιμς Πρέσκοτ Τζάουλ, ερευνητής της θερμοδυναμικής, μία μονάδα μέτρησης, η οποία φέρει το όνομά του.

1837: Γεννιέται η Πριγκίπισσα Σίσσυ, μετέπειτα αυτοκράτειρα της Αυστροουγγαρίας Ελισάβετ. Παντρεύτηκε τον τελευταίο αυτοκράτορα των Αψβούργων Φραγκίσκο Ιωσήφ Α.

1881: Γεννιέται ο Ισπανός νομπελίστας ποιητής Χουάν Ραμόν Χιμένες, ηγετική μορφή του ισπανικού λογοτεχνικού κινήματος των μοντερνιστών

1902: Γεννιέται ο Χριστόδουλος Γαλατόπουλος, Δήμαρχος Πάφου.

1922: Γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός του κινηματογράφου Άβα Γκάρντνερ. H Άβα Λαβίνια Γκάρντνερ κατά τη διάρκεια της καριέρας της έλαβε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ, και από πολλούς θεωρείται μια από τις ομορφότερες παρουσίες που πέρασαν ποτέ από τη μεγάλη οθόνη.

1930: Γεννιέται ο Αμερικανός χορευτής και χορογράφος Ρόμπερτ Τζέφρυ (Χαν).

1932: Γεννιέται ο ήρωας της ΕΟΚΑ Παντελής Κατελάρης.

1971: Γεννιέται ο Πορτορικανός σταρ της ποπ, Ρίκυ Μάρτιν

1971: Γεννιέται ο τραγουδιστής Γιώργος Αλκαίος.

Θάνατοι

1524: Πεθαίνει ο Πορτογάλος εξερευνητής Βάσκο ντα Γκάμα.

1873: Πεθαίνει ο Τζονς Χόπκινς, αμερικανός επιχειρηματίας, ο οποίος χρηματοδότησε την ίδρυση του ονομαστού πανεπιστημίου που φέρει το όνομά του.

1935: Πεθαίνει ο Άλμπαν Μπεργκ, αυστριακός συνθέτης. Υπήρξε διακεκριμένο μέλος της λεγόμενης Δεύτερης Σχολής της Βιέννης, μαζί με τους Άρνολντ Σένμπεργκ και Άντον Βέμπερν. (Βότσεκ, Λούλου)

1965: Πεθαίνει η Μάργκαρετ Κέρτις, που μαζί με την αδερφή της Χάρριοτ δημιούργησαν το Curtis Cup, μια διοργάνωση, όπου γυναίκες γκόλφερ εκπροσωπούν ετησίως την χώρα τους και που ο τόπος διεξαγωγής εναλλάσσεται μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και ΗΠΑ

1980: Πεθαίνει από καρδιακή προσβολή, σε ηλικία 76 ετών, ο Αλεξέι Κοσίγκιν, πρώην πρωθυπουργός της ΕΣΣΔ για 16 χρόνια.

1980: Πεθαίνει ο τελευταίος ηγέτης της ναζιστικής Γερμανίας, Καρλ Ντένιτζ.

1982: Πεθαίνει ο Γάλλος συγγραφέας και ένα από τα λαμπρότερα πνεύματα του κινήματος του σουρεαλισμού (υπερρεαλισμού) Λουί Αραγκόν.

1994: Πεθαίνει ο Άγγλος θεατρικός συγγραφέας Τζον Όσμπορν.

2008: Πεθαίνει ο Βρετανός θεατρικός συγγραφές Χάρολντ Πίντερ.

  ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Read More