Home ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Σαν σήμερα 21 Οκτωβρίου – 1931: Τα Οκτωβριανά, ο εμπρησμός του κυβερνείου,...

Σαν σήμερα 21 Οκτωβρίου – 1931: Τα Οκτωβριανά, ο εμπρησμός του κυβερνείου, νεκροί, τραυματίες και εξορίες

Σαν σήμερα 21 Οκτωβρίου – 1931: Τα Οκτωβριανά, ο εμπρησμός του κυβερνείου, νεκροί, τραυματίες και εξορίες

Γεγονότα


1520: Ο Πορτογάλος θαλασσοπόρος Φερδινάνδος Μαγκελάνος ανακαλύπτει το Στενό των 1000 Παρθένων και καταφέρνει και περνάει από τον πορθμό μεταξύ της Νότια Αμερικής και του νησιού της Γης του Πυρός. Με το “Στενό του Μαγγελάνου” έγινε πλέον εφικτό το πέρασμα από το νότιο Ατλαντικό στο νότιο Ειρηνικό.

1805: Το Βασιλικό Ναυτικό υπό τις διαταγές του Βρετανού ναυάρχου Οράτιου Νέλσον κατατροπώνει τον γαλλοισπανικό στόλο, στη Μάχη του Τραφάλγκαρ, στις ισπανικές ακτές. Ο Νέλσον, όμως, τραυματίζεται και πεθαίνει σε ηλικία 47 ετών.

1825: Για πρώτη φορά επίσημη εφημερίδα της Κυβέρνησης, το πέμπτο φύλλο της “Γενικής Εφημερίδος της Ελλάδος”, δημοσιεύει ένα ποίημα. Πρόκειται για τον “Ύμνο εις την Ελευθερία”, του Διονυσίου Σολωμού, που αποτελείται από 158 στροφές και συνολικά 638 στίχους.

1858: Εγκαινιάζεται στο Παρίσι το περίφημο καμπαρέ “Καν-Καν”.

1879: Ο Τόμας Έντισον εφευρίσκει την ηλεκτρική λυχνία.

1905: Εγκαινιάζεται επίσημα η σιδηροδρομική γραμμή Αμμόχωστος – Λευκωσία.

1912: Επιτυχίες απολαμβάνουν οι Βούλγαροι στη Θράκη και οι Σέρβοι στο Μαυροβούνιο, κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους.

1915: Πραγματοποιείται η πρώτη υπερατλαντική μεταφορά μηνύματος μέσω ραδιοτηλεφώνου. Η κλήση έγινε μεταξύ του Αρλινγκτον, της Βιρτζίνια των ΗΠΑ και του Πύργου του Άιφελ, στο Παρίσι.

1917: Η πρώτη αμερικανική στρατιωτική μεραρχία “μπαίνει” στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

1918: Πραγματοποιείται το πρώτο εργατικό συνέδριο στην Ελλάδα, στο φουαγιέ του «Βασιλικού Θεάτρου» στην Αθήνα, που θα οδηγήσει στην ίδρυση της ΓΣΕΕ. Η πρώτη Εκτελεστική Επιτροπή απαρτίζεται από τους Α. Μπεναρόγια, Ε. Ευαγγέλου, Ηλ. Δελαζάνο, Ε. Μαχαίρα.

1919: Ενώ ο εμφύλιος πόλεμος μαστίζει εδώ και μήνες τη Ρωσία, ο Κόκκινος Στρατός άρχισε να ελέγχει την κατάσταση.

1921: Κάνει πρεμιέρα η ταινία του Τζορτζ Μέλντφορντ, «Ο Σεΐχης» με πρωταγωνιστή τον Ροδόλφο Βαλεντίνο.

1922: Συγκροτείται το έκτακτο στρατοδικείο, που θα δικάσει τους υπαίτιους της Μικρασιατικής Καταστροφής, στην περίφημη “Δίκη των Εξ”. Η σύνθεση του αποτελείται από τους Αλ. Οθωναίο, ως πρόεδρο και Βούλγαρη, Πεπονή, Ζουρίδη, Γεωργιάδη και Γρηγοριάδη ως μέλη.

1930: Το θάνατο 250 μεταλλεργατών προκαλεί μεγάλη έκρηξη σε σήραγγα ανθρακωρυχείου της πόλης Αλσντόρφ της Γερμανίας.

1931: Οι Κύπριοι εξεγείρονται κατά της βρετανικής αποικιοκρατίας και ζητούν την ένωση με την Ελλάδα. (Οκτωβριανή Εξέγερση). Πορεία διαμαρτυρίας προς το κυβερνείο κατέληξε σε λιθοβολισμό και εμπρησμό του κτιρίου. Η αστυνομία έβαλλε με πραγματικά πυρά κατά του πλήθους καταφέρνοντας να διαλύσει την πορεία. Πρώτος νεκρός ο Ονούφριος Κληρίδης, 17 ετών. Συνολικά καταγράφηκαν δεκαπέντε νεκροί και εξήντα τραυματίες. Ακολούθησαν φυλακίσεις, εκτοπισμοί και απελάσεις 10 ηγετικών στελεχών ενώ εγκαθιδρύθηκε στυγνή δικτατορία. Η γνωστή Παλμεροκρατία 1933-1939 με νέο κυβερνήτη τον στρατιωτικό σερ Χέρμπερτ Ρίτσμοντ Πάλμερ.

1934: Τα κινεζικά κομμουνιστικά στρατεύματα, υπό τον Μάο Τσε Τουνγκ καταφέρνουν να ξεφύγουν από τον Εθνικό Στρατό του Τσιάνγκ Κάι Σεκ, που τα είχε περικυκλώσει στην επαρχία Τζιάνγκξι. Ξεκινά η Μεγάλη Πορεία, από τις εχθρικές περιοχές προς τη Γιανάν, 9600 χλμ προς το Βορρά, η οποία ολοκληρώθηκε ένα χρόνο αργότερα, στις 20 Οκτωβρίου 1936.

1941: Στη Νάντη, 50 Γάλλοι όμηροι σφαγιάζονται σε αντίποινα για τη δολοφονία ενός Γερμανού αξιωματικού.

1944: Κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου οι Αμερικανοί καταλαμβάνουν το Άαχεν. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη γερμανική πόλη, που πέφτει στα χέρια των συμμάχων.

1945: Οι Γαλλίδες αποκτούν δικαίωμα ψήφου.

1945: Ο στρατιωτικός και πολιτικός Χουάν Περόν παντρεύεται την ηθοποιό Εύα Περόν.

1948: Στην Ουάσιγκτον γίνεται η πρώτη επίδειξη αποστολής τηλεομοιοτυπίας, γνωστότερης ως φαξ.

1950: Εισβάλλουν και καταλαμβάνουν το Θιβέτ στρατιωτικές δυνάμεις της Κομμουνιστικής Κίνας.

1952: Μιλώντας στο 19ο συνέδριο του ΚΚΣΕ, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Νίκος Ζαχαριάδης, λέει το περίφημο: “Τι Πλαστήρας, τι Παπάγος. Όλοι οι σκύλοι μια γενιά” και δηλώνει, ότι η ΕΔΑ πρέπει να κατέλθει ανεξάρτητη στις εκλογές.

1957: Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους η ταινία Jailhouse Rock, με τον Έλβις Πρίσλεϊ.

1959: Ανοίγει τις “πύλες” του το περίφημο Μουσείο Γκουγκενχάιμ στη Νέα Υόρκη.

1963: Ο ΟΗΕ ψηφίζει υπέρ του αποκλεισμού της Κίνας.

1967: Πάνω από 100.000 άτομα συγκεντρώνονται στην Ουάσινγκτον και διαδηλώνουν κατά του πολέμου στο Βιετνάμ.

1969: Εκλέγεται καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD).

1972: Αεροπλάνο της Ολυμπιακής, που ξεκίνησε από την Κέρκυρα, συντρίβεται στη θάλασσα έξω από το Ελληνικό. Τα θύματα ανέρχονται σε 37.

1979: Η Νορβηγίδα Γκρέτα Γέιτζ γίνεται η πρώτη γυναίκα, που τερματίζει σε μαραθώνιο σε χρόνο μικρότερο των 2 ωρών και 30 λεπτών με επίδοση 2:27.33 στον Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης, αγώνα, που θα κερδίσει 9 φορές από το 1978 μέχρι το 1988.

1981: Ορκίζεται ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή η νέα κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου.

1987: Στη Σρι Λάνκα μονάδα της ινδικής δύναμης, που βρίσκεται στη χώρα για να διατηρήσει την τάξη, σφαγιάζει γιατρούς, νοσοκόμους και ασθενής στο νοσοκομείο Γιαφνά.

1991: Στις τουρκικές εκλογές, το κόμμα του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ εκλέγεται πρώτο, χωρίς όμως την απαραίτητη για το σχηματισμό κυβέρνησης πλειοψηφία.

1992: Την παραίτησή του από βουλευτής της ΝΔ ανακοινώνει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Αντώνης Σαμαράς, μετά τη διαφωνία του με την κυβέρνηση στο θέμα των Σκοπίων.

1993: Στο Μπουρούντι, στρατιωτικές δυνάμεις ανατρέπουν τον Πρόεδρο Νταντάγε, τερματίζοντας το τρίμηνο πείραμα εκδημοκρατισμού της χώρας.

1994: Γέφυρα καταρρέει στη Σεούλ και σκοτώνονται 32 άτομα.

1994: Εννέα νεκροί, πλημμυρισμένες κατοικίες και μαγαζιά και πρωτοφανείς καταστροφές σε δρόμους και αυτοκίνητα είναι ο τραγικός απολογισμός των καταρρακτωδών βροχοπτώσεων, που πλήττουν περιοχές της Αθήνας.

1995: Στη Σρι Λάνκα, μετά τη σφαγή 66 χωρικών από τους αντάρτες Ταμίλ, η κυβέρνηση αποφασίζει την απαγόρευση της κυκλοφορίας στο Κολόμπο.

2003: Μια ομάδα επιστημόνων ανακοινώνει την ανακάλυψη του πλανήτη-νάνου Έρις.

Αλφρεντ Μπέρνχαρντ Νόμπελ1833: Γεννιέται ο επιχειρηματίας, εφευρέτης και φιλάνθρωπος Αλφρεντ Μπέρνχαρντ Νόμπελ

Γεννήσεις

1790: Γεννιέται ο Γάλλος ρομαντικός ποιητής Αλφόνσος Λαμαρτίνος.

1833: Γεννιέται στη Στοκχόλμη ο επιχειρηματίας, εφευρέτης και φιλάνθρωπος Αλφρεντ Μπέρνχαρντ Νόμπελ, που αθλοθέτησε το ομώνυμο βραβείο. Ο Νόμπελ είχε εφεύρει την άκαπνη πυρίτιδα, τη ζελατινοδυναμίτιδα κ.α ενώ ο πατέρας του, μεταξύ άλλων την νιτρογλυκερίνη και τις υποβρύχιες βόμβες. Τρομοκρατημένος κληροδότησε 1.700.000 αγγλικές λίρες, προκειμένου να βραβεύονται ειρηνικά έργα. Οι φήμες λένε ότι ανάμεσα στα βραβεία δεν υπάρχει εκείνο των μαθηματικών, επειδή η γυναίκα του τον εγκατέλειψε για έναν Μαθηματικό. Πέθανε το 1896 σε ηλικία 63 ετών.

1907: Γεννιέται ο ζωγράφος και ποιητής Νίκος Εγγονόπουλος, ο κυριότερος εκφραστής του σουρεαλισμού στη χώρα μας.

1917: Γεννιέται ο Ντίζι Γκιλέσπι, Αμερικανός τρομπετίστας της τζαζ, από τους δημιουργούς του επαναστατικού μουσικού ρυθμού της δεκαετίας του ’50 «be-bοp».

1929: Γεννιέται η Αμερικανίδα συγγραφέας βιβλίων επιστημονικής φαντασίας Ούρσουλα Λε Γκεν.

1949: Γεννιέται ο Βενιαμίν Νετανιάχου, πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ και σημαίνον στέλεχος του συντηρητικού κόμματος Λικούντ.

Θάνατοι

1921: Πεθαίνει, σε ηλικία 69 ετών στη Βιέννη, ο συγγραφέας Άρθουρ Σνίτζερ

1969: Πεθαίνει ο Τζακ Κέρουακ, αμερικανός συγγραφέας, εμβληματική μορφή του κινήματος των «μπίτνικς».

1971: Δολοφονείται κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στο Καβούρι η Αγγλίδα δημοσιογράφος Τσάπμαν

1984: Πεθαίνει ο Φρανσουά Τριφό, Γάλλος σκηνοθέτης.

1996: Πεθαίνει ο αντιβασιλέας της χούντας Γεώργιος Ζωϊτάκης.

  ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Read More