Home ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Σαν σήμερα, 16 Σεπτεμβρίου – Πεθαίνει η Μαρία Κάλλας

Σαν σήμερα, 16 Σεπτεμβρίου – Πεθαίνει η Μαρία Κάλλας

Σαν σήμερα, 16 Σεπτεμβρίου – Πεθαίνει η Μαρία Κάλλας

1977: Πεθαίνει η Μαρία Κάλλας, διάσημη Ελληνίδα σοπράνο σε ηλικία μόλις 54 ετών.


Γεγονότα
1462: Ο γενουάτης Νικόλαος Γκατιλούζι παραδίδει υπό όρους το κάστρο της Μυτιλήνης στον σουλτάνο Μεχμέτ Β’. Οι Τούρκοι παρασπονδώντας ξεσπούν σε άγριες λεηλασίες και σφαγές των ελλήνων κατοίκων.
1810: Το Μεξικό αποκτά την ανεξαρτησία του από τους Ισπανούς. Η 16η Σεπτεμβρίου αναδεικνύεται ημέρα εθνικής εορτής για τους Μεξικανούς.
1828: Οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ιμπραήμ αποχωρούν απ’ την Πελοπόννησο.
1828: 600 Τούρκοι επιτίθενται στα Καστέλλια Φωκίδος εναντίον των Ελλήνων, υπό τον Β. Μαστραπά και τον Μ. Γκόλη. Μετά από πολύωρη μάχη, οι Έλληνες, αφού ενισχύονται από 300 άνδρες υπό τον Πανοιμάρα, συντριβούν τους Τούρκους.
1906: Ο Νορβηγός εξερευνητής Ρόαλντ Αμούνδσεν ανακαλύπτει το Νότιο Πόλο.
1908: Ιδρύεται η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία General Motors.
1920: Οι γιατροί του Έλληνα βασιλιά Αλέξανδρου ανακοινώνουν ότι δεν εμπνέει καμία ανησυχία το τραύμα του, που προκλήθηκε από δάγκωμα πιθήκου.
1922: Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος αναχωρεί για το Παλέρμο της Ιταλίας.
1927: Η μεγάλη ηθοποιός Μαρίκα Κοτοπούλη παρουσιάζει για πρώτη φορά στη δημοτική την τραγωδία του Ευριπίδη «Εκάβη» και προκαλεί την αντίδραση των έφεδρων αξιωματικών που απειλούν με ταραχές.
1931: Επιστρέφει στην Ελλάδα από το ταξίδι του στην Ευρώπη ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος.
1934: Ο Ντόναλντ Ντακ, η διάσημη πάπια της Ντίσνεϊ, εμφανίζεται για πρώτη φορά και σε κόμικ-στριπ εφημερίδας.
1941: Στο Ιράν, ο Σάχης Ρεζά Παχλεβί κρατά αιχμαλώτους δυο Αμερικανούς πιλότους, οι οποίοι συνελήφθησαν όταν έπεσαν με αεροπλάνο της RAF.
1944: Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ και ο Αμερικανός Pρόεδρος Φραγκλίνος Ρούσβελτ συμφωνούν, μετά από συνομιλίες, να ανακατευθύνουν τις πολεμικές επιχειρήσεις από την Ευρώπη στον Ειρηνικό Ωκεανό, θεωρώντας ότι οι Nαζί βρίσκονται στα πρόθυρα της τελικής πτώσης.
1947: Ο τυφώνας Καθλίν χτυπά την Ιαπωνία και περίπου 2.000 άτομα σκοτώνονται.
1949: Ο πρώτος ηλεκτρονικός υπολογιστής, ο αμερικανικός ENIAC, που κατασκευάστηκε πριν τρία χρόνια, παρουσιάζεται σε εκατοντάδες επιστήμονες και βιομηχάνους.
1950: Πενήντα ένα άτομα χάνουν τη ζωή τους όταν πλοίο της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Γαλλίας, το οποίο έπλεε στο δίαυλο μεταξύ Βρετανίας-Γαλλίας, προσκρούει σε νάρκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
1959: Ο Μακάριος καταγγέλλει τον Γρίβα ότι συνωμοτεί εναντίον της γαλήνης της Κύπρου.
1960: Στο Λάος, υποστηρικτές των κομμουνιστών ανταρτών Πάθετ Λάο προελαύνουν βόρεια.
1964: 12 αραβικές χώρες υπογράφουν συμφωνία αλληλεγγύης στην Καζαμπλάνκα του Μαρόκου.
1967: Ο Σπυρίδων Μαρινάτος ανακαλύπτει σημαντικό προϊστορικό οικισμό στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης.
1971: Ο καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Βίλι Μπραντ, συναντάται στην Κριμαία με τον σοβιετικό ηγέτη, Λεονίντ Μπρέζνιεφ.
1974: Στις ΗΠΑ, ο Pρόεδρος Τζέραλντ Φορντ δίνει χάρη στον παραιτηθέντα Πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον, παρά τις αυξανόμενες ενδείξεις ότι είχε αναμιχθεί σε ποινικές πράξεις στο σκάνδαλο Γουοτεργκέιτ.
1975: Η Παπούα – Νέα Γουϊνέα αποκτά την ανεξαρτησία της από την Αυστραλία.
1978: Οι αμβλώσεις νομιμοποιούνται, υπό προϋποθέσεις, στην Ελλάδα.
1979: Στο Αφγανιστάν, ο Πρόεδρος Ταράκι σκοτώνεται σε πραξικόπημα. Νέος πρωθυπουργός αναλαμβάνει ο Χαφιτζουλάχ Αμίν.
1982: Η διεθνής κοινότητα συγκλονίζεται από τη σφαγή 2500 αμάχων Παλαιστινίων στα προσφυγικά στρατόπεδα Σάμπρα και Σατίλα. Τη σφαγή πραγματοποίησαν Λιβανέζοι Χριστιανοί Φαλαγγίτες οι οποίοι συνεργάζονταν με το Ισραήλ. Ο Αριέλ Σαρόν κατηγορείται ότι ήταν έμμεσα υπεύθυνος για τις δολοφονίες καθώς δεν έκανε τίποτα για να εμποδίσει τους παραστρατιωτικούς να μπουν στα στρατόπεδα και να εκδικηθούν τη δολοφονία του ηγέτη τους, Μπασίρ Τζεμαγέλ.
1991: Αρχίζει στις ΗΠΑ η δίκη του πρώην δικτάτορα του Παναμά Μανουέλ Νοριέγκα, ο οποίος κατηγορείται για εμπόριο ναρκωτικών.
1992: Η βρετανική στερλίνα τίθεται αναγκαστικά εκτός του μηχανισμού των ευρωπαϊκών ισοτιμιών συναλλάγματος και υποτιμάται έναντι του γερμανικού μάρκου
1994: Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ ανακοινώνει ότι θα επιτρέπεται στο εξής η ζωντανή μετάδοση δηλώσεων εκπροσώπων του Σιν Φέιν, πολιτικού σκέλους του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA).
1996: Στην Ελβετία, η κυβέρνηση δίνει το πράσινο φως για την άρση του απορρήτου των τραπεζικών λογαριασμών που αφορούν τις περιουσίες των Ναζί και των θυμάτων τους..
1997: Με εκδηλώσεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη τιμάται η μνήμη της Μαρίας Κάλλας, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από το θάνατό της.
2000: Ο Αυστραλός Ιάν Θορπ κάνει παγκόσμιο ρεκόρ στα 400μ ελεύθερο με 3.40.59 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ.
2005: Συλλαμβάνεται στη Νάπολη της Ιταλίας ο αρχηγός της Καμόρα Πάολο Ντι Λάουρο.
2007: Συντρίβεται στην Ταϊλάνδη αεροσκάφος και από τους 128 επιβαίνοντες σκοτώνονται οι 89.
2007: Μισθοφόροι που εργάζονται για την Blackwater Worldwide σκοτώνουν 17 άτομα στην πλατεία Νισούρ στη Βαγδάτη.
2012: Στο Αφγανιστάν σκοτώνονται εφτά γυναίκες από λανθασμένο χτύπημα του ΝΑΤΟ.

Γεννήσεις
1877: Γεννιέται ο Τζέικομπ Σικ, αμερικανός εφευρέτης της ηλεκτρικής ξυριστικής μηχανής και ιδρυτής της εταιρείας ειδών ανδρικής περιποίησης Schick.
1886: Γεννιέται ο Γάλλος γλύπτης, ζωγράφος και ποιητής Ζαν Αρπ.
1925: Γεννιέται ο βασιλιάς των μπλουζ, Μπι Μπι Κινγκ.
1927: Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Πίτερ Φολκ.
1934: Γεννιέται στο Οχάιο ο Ελληνοαμερικανός ηθοποιός και χορευτής Γιώργος Τσακίρης, γνωστός από την ταινία “West Side Story”.
1943: Γεννιέται ο τιμημένος με Πούλιτζερ επιστημονικής φαντασίας Αμερικανός συγγραφέας Τζέιμς Αλαν Μακφέρσον.
1947: Γεννιέται ο κωμικός Ρας Αμποτ
1955: Γεννιέται η διάσημη Πορτορικανή τραγουδίστρια Γιολαντίτα Μονγκ
1956: Γεννιέται ο θρυλικός μάγος Ντέιβιντ Κόπερφιλντ
1956: Γεννιέται ο ηθοποιός Μίκι Ρουρκ
 

Θάνατοι
1736: Πεθαίνει, σε ηλικία 50 ετών, ο Γερμανολλανδός φυσικός Ντάνιελ Φαρενάιτ, που δημιούργησε την ομώνυμη κλίμακα για τη μέτρηση της θερμοκρασίας.
1824: Πεθαίνει ο Γάλλος βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΗ.
1919: Δολοφονείται ο Πρόεδρος του Περού, Αουγκούστο Λεγία.
1977: Πεθαίνει η Μαρία Κάλλας, διάσημη Ελληνίδα σοπράνο. Το όνομά της ήταν Σοφία Άννα Καικιλία Καλογεροπούλου και γεννήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου του 1923 στη Νέα Υόρκη. Ο πατέρας της ήταν φαρμακοποιός από τη Μεσσηνία, ενώ η μητέρα της καταγόταν από τη Στυλίδα Φθιώτιδος, και είχαν μεταναστεύσει στις ΗΠΑ για ένας καλύτερο μέλλον. Ύστερα από μια εντυπωσιακή διεθνή καριέρα και αρκετά προσωπικά προβλήματα δίνει την τελευταία της εμφάνιση πάνω στη σκηνή στην Ιαπωνία το 1974. Από τότε κλείστηκε στον εαυτό της και στο διαμέρισμά της στο Παρίσι. Πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου του 1977, σε ηλικία μόλις 54 ετών.

1977: Πεθαίνει ο τραγουδιστής της ροκ, Μαρκ Μπολάν.
1978: Πεθαίνει ο ηθοποιός Λαυρέντης Διανέλλος.

  ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Read More