Home ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Σαν σήμερα 14 Ιανουαρίου – 1997: Στο κέντρο της Αθήνας ανακαλύπτεται το...

Σαν σήμερα 14 Ιανουαρίου – 1997: Στο κέντρο της Αθήνας ανακαλύπτεται το αρχαίο Λύκειο, όπου δίδαξε ο Αριστοτέλης

Σαν σήμερα 14 Ιανουαρίου – 1997: Στο κέντρο της Αθήνας ανακαλύπτεται το αρχαίο Λύκειο, όπου δίδαξε ο Αριστοτέλης

1997: Στο κέντρο της Αθήνας ανακαλύπτεται το αρχαίο Λύκειο, όπου δίδαξε ο Αριστοτέλης.


Γεγονότα
1690: Ο Γερμανός οργανοποιός Γιόχαν Ντένερ από το Νυρεμβέργη κατασκευάζει το πρώτο κλαρινέτο.
1724: Ο βασιλιάς Φίλιππος της Ισπανίας παραιτείται από το θρόνο του.
1761: Η τρίτη μάχη του Πανιπάλ μεταξύ Ινδών και Αφγανών. Η νίκη των Αφγανών εξασθενίζει σημαντικά την Ινδία και καθιστά δυνατή την κατάληψή της από τους Βρετανούς αργότερα.

1767: Στη Λευκωσία ο Πανάρετος χειροτονείται επίσκοπος στην εκκλησία της Φανερωμένης.

1784: Επικυρώνεται από το αμερικανικό Κογκρέσο η συνθήκη του Παρισιού, η οποία βάζει επίσημα τέλος στην Αμερικανική Επανάσταση.
1814: Η Δανία παραχωρεί τη Νορβηγία στη Σουηδία.
1822: Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Δημήτριος Υψηλάντης κυριεύουν την Ακροκόρινθο.
1858: Γίνεται απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Ναπολέοντος Γ της Γαλλίας, η οποία αποβαίνει ανεπιτυχής. Ο παραλίγο δολοφόνος, ο Ιταλός πατριώτης Φελίτσε Ορσίνι, εκτελείται λίγο αργότερα.
1894: Ο Τζόζεφ Κόνραντ επιστρέφει στο Λονδίνο, μετά από μακροχρόνια θαλάσσια ταξίδια. Στην αγγλική πρωτεύουσα θα ξεκινήσει και τη συγγραφή του πρώτου του βιβλίου, που θα ονομάσει “Η τρέλα του Αλμάγιερ”.
1900: Η όπερα “Τόσκα” του Τζιάκομο Πουτσίνι ανεβαίνει στη Ρώμη.
1907: Σεισμός στο Κίνγκστον της Τζαμάικα σκοτώνει πάνω από 1.000 ανθρώπους.
1913: Οι ελληνικές δυνάμεις συντρίβουν τους Τούρκους στο Μπιζάνι κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στο πλάι των ελληνικών δυνάμεων υπηρετούν και δεκάδες Κύπριοι εθελοντές.
1914: Ο Χένρι Φορντ ανακοινώνει καινοτομίες στη γραμμή παραγωγής αυτοκινήτων της εταιρείας του. Ένα αυτοκίνητο χρειάζεται τώρα 93 λεπτά για να κατασκευασθεί από 12 ώρες προηγουμένως.
1915: Ο επιτελάρχης και μετέπειτα δικτάτωρ Ιωάννης Μεταξάς σε υπόμνημά του προς τον Βενιζέλο με τίτλο «Μικρά Ασία: δυνατότητες διανομής» προβάλλει ισχυρές επιφυλάξεις σχετικά με ενδεχόμενη εκστρατεία στο μικρασιατικό έδαφος.
1920: Το Ανώτατο Συμβούλιο της Συνδιάσκεψης στο Παρίσι αποδέχεται το σύμφωνο Τιτόνι – Βενιζέλου, σύμφωνα με το οποίο η Βόρεια Ήπειρος παραχωρείται στην Ελλάδα.
1929: Εξαναγκάζεται σε παραίτηση ο Αφγανός βασιλιάς Αμανουλάχ.
1930: Ο Τσάρλι Τσάπλιν παραθέτει γεύμα στον Άλμπερτ Αϊνστάιν και τη σύζυγό του, στο σπίτι του στο Χόλιγουντ.
1934: Στην Ισπανία, ο αριστερός ηγέτης Λούις Κομπάνις εκλέγεται Πρόεδρος της Καταλονίας.
1939: Η Νορβηγία διεκδικεί την περιοχή Queen Maud Land στην Ανταρκτική.
1942: Αμερικανικές δυνάμεις υπό τον στρατηγό Ντάγκλας ΜακΆρθουρ αποκρούουν τις ιαπωνικές επιθέσεις στις Φιλιππίνες, κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου.
1943: Συναντούνται μυστικά στην Καζαμπλάνκα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ και ο Αμερικανός Πρόεδρος Φράνκλιν Ρούσβελτ, μαζί με στρατιωτικούς ειδήμονες, για το θέμα της ανάπτυξης ενός δεύτερου μετώπου στην Ευρώπη. Η διάσκεψη διαρκεί έντεκα μέρες και αποφασίζεται ο πόλεμος να τελειώσει μόνο με την άνευ όρων παράδοση της Γερμανίας ενώ προγραμματίζεται και η απόβαση στη Σικελία.
1953: Ο στρατάρχης Τίτο εκλέγεται πρώτος Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας. Είχε αναπτύξει στενές σχέσεις με την Κύπρο την οποία υποστήριξε σε πολλές περιπτώσεις.

1955: Το ιστιοφόρο «Άγιος Γεώργιος» αναχωρεί από την Πάρο για την Πάφο μεταφέροντας πολεμικό υλικό για την έναρξη του αγώνα της ΕΟΚΑ. Πριν αράξει στην Πάφο θα εντοπιστεί από τους Άγγλους και το πλήρωμα θα πετάξει στη θάλασσα το πολεμικό υλικό. Το πλήρωμα και οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ που το ανέμεναν στην ακτή της Χλώρακας θα συλληφθούν από τους Άγγλους και θα καταδικαστούν.

1962: Τουλάχιστον 36 Αλγερινοί και Ευρωπαίοι σκοτώνονται κατά τη διάρκεια ταραχών και τρομοκρατικών επιθέσεων στις μεγαλύτερες πόλεις της Αλγερίας.
1965: Συναντήθηκαν στο Μπέλφαστ για πρώτη φορά μέσα σε 43 χρόνια οι πρωθυπουργοί της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.
1966: Ο Ντέιβιντ Τζόουνς ηχογραφεί το πρώτο τραγούδι του με τον τίτλο «Can’t help thinking about me». Την ίδια μέρα αλλάζει το όνομά του σε Ντέιβιντ Μπάουι για να μην συγχέεται με τον Ντέιβιντ Τζόουνς του συγκροτήματος «The Monkees».1967
1966: Οι Τάιμς της Νέας Υόρκης αποκαλύπτουν ότι, ο αμερικανικός στρατός διεξάγει πειράματα μικροβιολογικού πολέμου.
1974: Οργανώνεται το World Football League.

1975: Ο Χριστόδουλος Βενιαμίν αναλαμβάνει δύο σημαντικά υπουργεία στη κυβέρνηση Μακαρίου, τα υπουργεία Άμυνας και Εσωτερικών. Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης έγινε από τον Μακάριο μετά την επιστροφή του από την εξορία και την καταστροφή που έφερε το πραξικόπημα και η τουρκική εισβολή.

1978: Οι Sex Pistols δίνουν την τελευταία συναυλία της καριέρας του στο Club Winderland του Σαν Φρανσίσκο.
1979: Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ προτείνει τα γενέθλια του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ να καθιερωθούν ως ημέρα εθνικής εορτής.

1984: Στην Κύπρο ο Νικηφόρος ενθρονίζεται ηγούμενος της Μονής Κύκκου από τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Α΄.

1989: Στο Βέλγιο, πέφτει θύμα απαγωγής στις Βρυξέλλες, κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες, ο πρώην πρωθυπουργός Πολ Βάντεν Μπόιναντς.
1991: Τρεις Παλαιστίνιοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Αμπού Ιγιάντ, δολοφονούνται στην Τύνιδα.
1992: Το Ισραήλ ξεκινά ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ιορδανία και επαναλαμβάνει τις διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους.
1993: 120 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, υπογράφουν στο Παρίσι τη σύμβαση για την κατάργηση των χημικών όπλων.
1996: Ο Γιγκάλ Αμίρ, δολοφόνος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Γιτζάκ Ράμπιν, κατηγορείται επίσημα για συνωμοσία με σκοπό τη δολοφονία.

1997: Στο κέντρο της Αθήνας ανακαλύπτεται το αρχαίο Λύκειο, όπου δίδαξε ο Αριστοτέλης πριν από 2500 χρόνια. Τον Ιούνιο του 2014 θα ανοίξει για το κοινό ως αρχαιολογικό πάρκο. Πρόκειται για το περίφημο Λύκειο (Περιπατητική Σχολή) του Αριστοτέλη, ένα από τα τρία αρχαιότερα γυμνάσια της πόλης μαζί με αυτά της Ακαδημίας Πλάτωνος και του Κυνοσάργους, που βρίσκεται στο κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας (μεταξύ των οδών Βασιλίσσης Σοφίας, Βασιλέως Κωνσταντίνου και Ρηγίλλης), ανάμεσα σε τρία από τα εμβληματικότερα κτήριά της: το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το Σαρόγλειο Μέγαρο (Λέσχη Αξιωματικών) και το Ωδείο Αθηνών. Όπως μαρτυρείται από αρχαίους συγγραφείς (Πλούταρχος, Στράβων, Παυσανίας), το Λύκειο αποτελούσε μία ιδιαίτερα εκτεταμένη, κατάφυτη, περιοχή ανάμεσα σε δύο ποτάμια, τον Ηριδανό, προς βορρά, και τον Ιλισό, προς νότο, δίπλα στο ιερό του Λυκείου Απόλλωνος και του Ηρακλή Παγκράτους. Σε αυτή την ειδυλλιακή ζώνη, με τα άφθονα νερά, εξασκούνταν οι Aθηναίοι οπλίτες και έφηβοι, εκπληρώνοντας τα στρατιωτικά τους καθήκοντα. Το αρχαίο Λύκειο ανακάλυψε η αρχαιολόγος Ευτυχία (Έφη) Λυγκούρη.

2000: Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών καταδικάζει πέντε Βοσνιο-κροάτες σε ποινές φυλάκισης έως και 25 ετών για τη δολοφονία περισσότερων από 1.000 Μουσουλμάνων σε χωριό της Βοσνίας.

2004: Μετά από περίπου 500 χρόνια η Γεωργία έχει και πάλι τη σημαία των «πέντε σταυρών».

2011: Οι μαζικές διαδηλώσεις οδηγούν τον πρόεδρο της Τυνησίας Ζιν Ελ Αμπιντίνε Μπεν Αλί να δραπετεύσει από την χώρα. Βρήκε καταφύγιο στη Σαουδική Αραβία.

1941: Γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός Φαίη Νταναγουέι.

Γεννήσεις
83 π.Χ.: Γεννιέται ο Ρωμαίος στρατηγός Μάρκος Αντόνιος, γνωστός και για τη σχέση του με την Κλεοπάτρα.
1836: Γεννιέται ο Ανρί Φαντίν Λατούρ, Γάλλος ζωγράφος, που έγινε διάσημος για τα πορτραίτα του και πλούσιος από τους πίνακες λουλουδιών, που φιλοτέχνησε.
1841: Γεννιέται η Γαλλίδα ιμπρεσιονίστρια ζωγράφος Μπερθ Μοριζό.
1861: Γεννιέται ο Οθωμανός Σουλτάνος Μεχμέτ ΣΤ, τελευταίος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
1863: Γεννιέται ο Ρίτσαρντ Φέλτον Άουτκολτ, ο οποίος σχεδίασε τις πρώτες έγχρωμες κωμικές ταινίες.
1875: Γεννιέται ο θεολόγος, φιλόσοφος, μουσικολόγος και ιεραπόστολος Άλμπερτ Σουίτζερ, ο οποίος το 1952 τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης.
1886: Γεννιέται ο Χιού Λόφτινγκ, Βρετανός συγγραφέας της παιδικής λογοτεχνίας και δημιουργός του δημοφιλούς ήρωα Dr Doolittle.
1918: Γεννιέται ο Δημήτρης Τσαφέντας, ελληνικής καταγωγής νοτιοαφρικανός, που το 1966 δολοφόνησε τον πρωθυπουργό του απαρτχάιντ Χέντρικ Φέρβερντ, επειδή οι αρχές του απαγόρευσαν να παντρευτεί μία μαύρη.
1925: Γεννιέται ο Ιάπωνας συγγραφέας Γούκιο Μισίμα. Ο Μισίμα αυτοκτόνησε το 1970 με την ιεροτελεστία του “χαρακίρι”.
1941: Γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός Φαίη Νταναγουέι.
1963: Γεννιέται ο Αμερικανός σκηνοθέτης Στίβεν Σόντεμπεργκ, τιμημένος δυο φορές με το Όσκαρ σκηνοθεσίας για τις ταινίες του “Έριν Μπρόκοβιτς” και “Τράφικ”.
1969: Γεννιέται ο Ντέιβ Γκρόλ, ντράμερ του ροκ γκρουπ Nirvana, ο οποίος, μετά την αυτοκτονία του αρχηγού του γκρουπ Κερτ Κομπρέιν και συνεπώς τη διάλυση του συγκροτήματος, δημιούργησε τους Foo Fighters, το 1994.

1957: Πεθαίνει ο Αμερικανός ηθοποιός Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ.

Θάνατοι
1742: Πεθαίνει σε ηλικία 86 ετών ο Άγγλος αστρονόμος Έντμοντ Χάλεϊ, που υπολόγισε πρώτος την τροχιά του κομήτη, που πήρε το όνομα του (Κομήτης του Χάλεϊ) και προέβλεψε σωστά την επιστροφή του τις χρονολογίες 1705, 1758, 1835 και 1910.
1898: Πεθαίνει σε ηλικία 66 ετών ο συγγραφέας, μαθηματικός και φωτογράφος Λιούις Κάρολ, που έμεινε γνωστός για το παιδικό μυθιστόρημα, που συνέγραψε με τίτλο “Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων”
1951: Πεθαίνει ο Γρηγόριος Ξενόπουλος, συγγραφέας και δημιουργός της «Διάπλασης των Παίδων»
1957: Πεθαίνει ο Αμερικανός ηθοποιός Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ.
1961: Πεθαίνει ο Ιρλανδός ηθοποιός Μπάρι Φιτζέραλντ, ο οποίος το 1944 ήταν υποψήφιος για Όσκαρ Α και Β ανδρικού ρόλου. Τελικά, κέρδισε το δεύτερο.
1972: Πεθαίνει ο βασιλιάς Φρειδερίκος Ι της Δανίας και στο θρόνο ανεβαίνει η βασίλισσα Μαργαρίτα Β.
1977: Πεθαίνει ο Βρετανός ηθοποιός Πίτερ Φιντς.
1984: Πεθαίνει ο Ρέι Κροτς, αμερικανός επιχειρηματίας, ιδρυτής των Mc Donald’s
2001: Πεθαίνει ο ηθοποιός Κώστας Ρηγόπουλος.
2007: Πεθαίνει ο σκηνοθέτης, σκηνογράφος και ζωγράφος Βασίλης Φωτόπουλος.

  ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Read More