Home ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Σαν σήμερα 11 Οκτωβρίου – 1922: Ο ελληνικός στρατός εγκαταλείπει την Ανατολική...

Σαν σήμερα 11 Οκτωβρίου – 1922: Ο ελληνικός στρατός εγκαταλείπει την Ανατολική Θράκη με τη Συνθήκη των Μουδανιών

Σαν σήμερα 11 Οκτωβρίου – 1922: Ο ελληνικός στρατός εγκαταλείπει την Ανατολική Θράκη με τη Συνθήκη των Μουδανιών

1922: Ο ελληνικός στρατός εγκαταλείπει την Ανατολική Θράκη βάσει της Συνθήκης των Μουδανιών και αποσύρεται πέραν της δυτικής όχθης του Έβρου.


Γεγονότα

1614: Ο Ολλανδός θαλασσοπόρος, Αντριάν Μπλοκ και άλλοι 11 έμποροι από το Άμστερνταμ ζητούν με έγγραφο τους από το ολλανδικό Κοινοβούλιο το δικαίωμα να είναι οι μόνοι, που κάνουν εμπόριο στις ολλανδικές αποικίες της Βορείου Αμερικής.

1649: Μετά από δεκαήμερη πολιορκία η Ιρλανδική πόλη Γουέξφορντ πέφτει στα χέρια του Όλιβερ Κρόμγουελ και των στρατιωτών του. Ακολουθεί απίστευτη σφαγή. 2.000Ιρλανδοί στρατιώτες και 1.500 πολίτες δολοφονούνται.

1737: 300.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από σεισμό στην Καλκούτα της Ινδίας

1811: Ο Αμερικανός εφευρέτης Τζον Στίβενς και ο γιος του Ρόμπερτ Λίβινγκστον Στίβενς θέτουν σε κίνηση το πρώτο ατμοκινούμενο φέρι-μπόουτ.

1822: Κοινή επιχείρηση αλγερινών πειρατών και τουρκικών στρατευμάτων στη Μύκονο. Οι γενναίοι Μυκονιάτες, με επικεφαλής τη Μαντώ Μαυρογένους, αποκρούουν την επίθεση και τους ρίχνουν στη θάλασσα.

1862: Η εν Αθήναις Επαναστατική Επιτροπή (Δημήτριος Βούλγαρης, Ρούφος Μπενιζέλος και Κωνσταντίνος Κανάρης) κηρύσσει έκπτωτο τον βασιλιά Όθωνα. Καταπλέει στο λιμάνι του Πειραιά η βασιλική θαλαμηγός αλλά ο Όθωνας και η Αμαλία δεν τολμούν να αποβιβαστούν στην προκυμαία, που συγκλονίζεται από αντιμοναρχικές διαδηλώσεις. Την επομένη εγκαταλείπουν για πάντα την Ελλάδα

1890: Ο Τζον Όουενς σπάει το φράγμα των 10 στις 100 γιάρδες με 9.8 σε μίτινγκ στην Ουάσινγκτον.

1899: Ξεκινά στη Δυτική Αφρική ο πόλεμος των Μπόερ, ανάμεσα στους Βρετανούς αποίκους και τους Ολλανδούς των επαρχιών Τρανσβάαλ και Όραντζ Φρι Στέιτ, οι οποίοι ονομάζονταν Αφρικάνερ ή Μπόερς.

1910: Ο Θίοντορ Ρούσβελτ γίνεται ο πρώτος αμερικανός πρόεδρος που πετά με αεροπλάνο.

1911: Μεγάλος σεισμός στη Νότια Καλιφόρνια έχει ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 700 άτομα.

1912: Κατά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο ο ελληνικό στρατός απελευθερώνει την Κοζάνη.

1912: Διορίζεται Γενικός Διοικητής της Κρήτης ο πρώην πρωθυπουργός Στέφανος Δραγούμης

1913: Στο Μεξικό, ο Πρόεδρος Ουέρτα, διαλύει το Κογκρέσο.

1921: Ο Σέρβος πρίγκιπας Αλέξανδρος παραιτείται από το γιουγκοσλαβικό στέμμα.

1922: Συνθήκη κατάπαυσης του πυρός υπογράφουν Ελλάδα και Τουρκία ένα μήνα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

1922: Ο ελληνικός στρατός εγκαταλείπει την Ανατολική Θράκη βάσει της Συνθήκης των Μουδανιών και αποσύρεται πέραν της δυτικής όχθης του Έβρου.

1931: Εκατό χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται στους δρόμους του Λονδίνου, για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στα μέτρα της κυβέρνησης σχετικά με τη μείωση των μισθών.

1939: Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Φράνκλιν Ρούζβελτ λαμβάνει ένα γράμμα με την υπογραφή του Άινστάιν, στο οποίο ο φυσικός του ζητά να ξεκινήσουν άμεσα οι ΗΠΑ το πρόγραμμα κατασκευής της ατομικής βόμβας.

1945: Ξεκινά ο κινεζικός εμφύλιος πόλεμος. Ο κομμουνιστής Μάο Τσε Τουνγκ πολεμά εναντίον του εθνικιστή Τσιάνγκ Κάι Σεκ.

1950: Η Κομμουνιστική Κίνα κατηγορεί τις ΗΠΑ για εισβολή στα εδάφη της Βόρειας Κορέας.

1954: Κατά τον πόλεμο του Βιετνάμ, οι Βιετμίνχ αποκτούν τον έλεγχο του βορείου Βιετνάμ, από τους Γάλλους.

1959: Στο Βατικανό, ο πάπας αναγγέλλει ότι η μητέρα Ελισάβετ Άννα Σέτον θα είναι η πρώτη Αμερικανίδα, που θα ανακηρυσσόταν οσία από την Καθολική Εκκλησία.

1962: Πραγματοποιείται η Δεύτερη Σύνοδος του Βατικανού 92 χρόνια μετά την πρώτη, όταν πάπας Ιωάννης ΚΓ συγκαλεί Οικουμενικό Συμβούλιο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

1967: Ο πρωθυπουργός του Αφγανιστάν, Μοχάμαντ Μαινγουαντγάλ παραιτείται για λόγους υγείας

1968: Οι ΗΠΑ στέλνουν στο διάστημα το πρώτο επανδρωμένο διαστημόπλοιο το Απόλλο 7

1969: Στις ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος 79 κολεγίων απευθύνει έκκληση στον Πρόεδρο Νίξον, προκειμένου να επισπεύσει την αναχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Βιετνάμ

1973: Τους 2.000 φτάνουν οι νεκροί στη Χιλή, τον ένα μήνα από τη μέρα, που ανέλαβε την εξουσία η χούντα του Αουγκούστο Πινοσέτ.

1976: Στην Κίνα, η χήρα του Μάο Τσε Τουνγκ, Ζιανγκ Κινγκ και τρία ακόμα μέλη της “Συμμορίας των Τεσσάρων”, συλλαμβάνονται με την κατηγορία, ότι ετοίμαζαν πραξικόπημα.

1980: Τελειώνει για τους Σοβιετικούς κοσμοναύτες η διαστημική αποστολή με το Σαλιούτ 6, η οποία είχε διάρκεια-ρεκόρ 185 ημερών.

1981: Ένας άγνωστος νεαρός, με ιδιαίτερο ύφος και χαρακτηριστικά, ανοίγει την συναυλία των Ρόλινγκ Στόουνς στη Νέα Υόρκη. Το όνομά του Πρινς.

1982: Δημιουργείται το Ολυμπιακό Κέντρο Ερευνών μέσα στο Ολυμπιακό Μουσείο της Λοζάννης.

1983: Ένοχος δωροδοκίας από την εταιρία Λόκχιντ ύψους 2,1 εκατομμυρίων δολαρίων κηρύσσεται ο πρώην Ιάπωνας πρωθυπουργός Τανάκα.

1984: Η αστροναύτης δρ. Κάθριν Σάλιβαν γίνεται η πρώτη Αμερικανίδα, που περπατά στο διάστημα

1986: Γκορμπατσόφ και Ρίγκαν συναντιούνται και συνομιλούν στη Σύνοδο Κορυφής του Ρέκιαβικ, στην Ισλανδία.

1991: Αποφασίζεται η διάλυση της KGB στην ΕΣΣΔ, από το Συμβούλιο του Κράτους, που αποφασίζει την αντικατάστασή της από άλλες υπηρεσίες

1992: Πραγματοποιείται στην Κύπρο αντικατοχική πορεία στην κατεχόμενη Μόρφου.

1993: Πυροβολείται και τραυματίζεται σοβαρά στο Όσλο ο Νορβηγός εκδότης Γουίλιαμ Νιγκάαρντ, ο εκδοτικός οίκος του οποίου μετέφρασε και εξέδωσε στη Νορβηγία τους “Σατανικούς Στίχους” του Σαλμάν Ρουσντί.

1994: Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί την αστυνομία της Γαλλίας, ότι κακοποιεί ή δολοφονεί τους κρατουμένους της, οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονται από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

1998: Ένα Μπόινγκ 727 των αερογραμμών του Κονγκό καταρρίπτεται από επαναστάτες στο Κίντου σκοτώνοντας 140 ανθρώπους.

2003: Πραγματοποιείται με επιτυχία στη Ρώμη ο διαχωρισμός των σιαμαίων κοριτσιών από τη Θεσσαλονίκη σε μια πολύωρη χειρουργική επέμβαση. Τα πέντε μηνών κοριτσάκια, μόλις ξυπνούν από τη νάρκωση αναζητούν αμέσως το ένα το άλλο. Την ίδια μέρα στο Ντάλας του Τέξας μια ακόμα χειρουργική επέμβαση διαχωρισμού δύο σιαμαίων αγοριών από την Αίγυπτο, ηλικίας δύο ετών, των Άχμεντ και Μοχάμεντ Ιμπραχίμ, ολοκληρώνεται με επιτυχία. Τα σιαμαία δεν μπορούσαν να δουν το ένα το άλλο καθώς ήταν ενωμένα στο κεφάλι επί της βρεγματικής χώρας.

2004: Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων επιβάλλει στους Κώστα Αγαπίου, Χρήστο Τσιγαρίδα, Αγγελέτο Κανά και Ειρήνη Αθανασάκη ποινή κάθειρξης 25 χρόνων στον καθένα και 22.000 ευρώ πρόστιμο, αφού λίγες μέρες νωρίτερα το δικαστήριο τους έκρινε ένοχους για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση ΕΛΑ, ενώ αθώος κρίθηκε ο Μιχάλης Κασσίμης, ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων.

2005: Διεξάγονται ιστορικές εκλογές στη Λιβερία. Οι πολίτες συρρέουν μαζικά στα εκλογικά τμήματα για την ανάδειξη προέδρου και Κοινοβουλίου στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση που διεξάγεται στη χώρα μετά τον τερματισμό 14 ετών εμφύλιου πολέμου.

2006: Η Ινδή Κίραν Ντεσάι τιμάται με το λογοτεχνικό βραβείο Μπούκερ.

2006: Την παραίτηση της βραχύβιας δεξιάς κυβέρνησης της οποίας ηγήθηκε, ανακοινώνει ο Πρωθυπουργός της Τσεχίας, Μίρεκ Τοπόλανεκ, προσθέτοντας μια νέα σελίδα στην τετράμηνη πολιτική κρίση που μαστίζει τη χώρα. Το κόμμα των Δημοκρατών Πολιτών καταχωρήθηκε στο βιβλίο Γκίνες ως η πιο βραχύβια κυβέρνηση στη μετακομμουνιστική εποχή της Τσεχίας και η πρώτη που καθαιρείται, καθώς δεν έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου.

Γεννήσεις

1788: Γεννιέται ο Αυστριακός θεωρητικός και δάσκαλος της μουσικής, μαέστρος και συνθέτης, Σιμόν Σέχτερ

1884: Γεννιέται η ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Ελεάνορ Ρούζβελτ σύζυγός του Προέδρου Φράνκλιν Ρούζβελτ.

1885: Γεννιέται ο νομπελίστας ποιητής Φρανσουά Μοριάκ.

1895: Γεννιέται ο Κροάτης συνθέτης, Γιάκοφ Γκότοβατς.

1918: Γεννιέται ο Αμερικανός χορογράφος, Ζερόμ Ρόμπινς.

1919: Γεννιέται ο θρύλος της τζαζ, ο Αμερικανός ντράμερ Αρτ Μπλέικι.

1924: Γεννιέται ο Αμερικανός δρομέας των 800 μέτρων Μαλ Γουίτφιλντ, που υπήρξε δυο φορές Ολυμπιονίκης

1925: Γεννιέται ο διάσημος Αμερικανός μυθιστοριογράφος, Έλμορ Λέοναρντ

1956: Γεννιέται ο Πρόεδρος της Παραγουάης, Νικανόρ Ντουάρτε Φρούτος.

1966: Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός, Λουκ Πέρι, γνωστός από την επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά “Χτυποκάρδια στο Μπέβερλι Χιλς”.

Θάνατοι

1889: Πεθαίνει ο Τζέιμς Πρέσκοτ Τζάουλ, άγγλος φυσικός. Το όνομά του δόθηκε στη μονάδα μέτρησης της ενέργειας.

1896: Πεθαίνει ο Αυστριακός συνθέτης, Αντόν Μπρίκνερ.

1961: Πεθαίνει ο Αμερικανός κωμικός Λέοναρντ Τσίκο Μαρξ, ένας από τους Αδελφούς Μαρξ .

1963: Πεθαίνει ο διάσημος Γάλλος συγγραφέας, ποιητής, ηθοποιός, σκηνοθέτης και ζωγράφος Ζαν Κοκτώ, σε ηλικία 74 ετών

1965: Πεθαίνει η Αμερικανίδα φωτογράφος, Ντοροθέα Λέιντζ.

1970: Στον Καναδά, αυτονομιστές του Κεμπέκ απάγουν και σκοτώνουν τον υπουργό Εργασίας, Πιέρ Λαπόρτ.

2000: Πεθαίνει ο Σκωτσέζος πολιτικός, Ντόναλντ Ντιούαρ.

  ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Read More