1893: Εγκαινιάζεται η διώρυγα της Κορίνθου από τον πρωθυπουργό Σωτήριο Σωτηρόπουλο. Το έργο εμπνεύστηκε και εκτέλεσε ο Χαρίλαος Τρικούπης, η κυβέρνηση του οποίου «έπεσε» δύο μήνες νωρίτερα.
Γεγονότα
285: Ο Διοκλητιανός διορίζει τον Μαξιμιανό, Καίσαρα και διοικούν μαζί.
315: Ολοκληρώνεται στη Ρώμη λίγο έξω από το Κολοσσαίο η Αψίδα του Κωνσταντίνου, αφιερωμένη στη νίκη του Κωνσταντίνου κατά του Μαξέντιου στη μάχη του Μίλβιου
325: Λήγουν οι εργασίες της Α’ Οικουμενικής Συνόδου στη Νίκαια της Βιθυνίας. Καθιερώνεται το Σύμβολο της Πίστεως («Πιστεύω») και η μέθοδος του υπολογισμού του Πάσχα.
1261: Μετά από μισό αιώνα φράγκικης κυριαρχίας, ο Μιχαήλ Παλαιολόγος Ζ, αναβιώνει τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Ο Αλέξιος Στρατηγόπουλος, στρατηγός του αυτοκράτορα της Νίκαιας Μιχαήλ 8ου του Παλαιολόγου, ανακτά την Κωνσταντινούπολη που κατέλαβαν το 1204 οι Σταυροφόροι.
1878: Ο πρώτος Άγγλος ύπατος αρμοστής σερ Γκάρνετ Γούλσλεϊ, φτάνει στη Λευκωσία και καταφεύγει στο μετόχι του Κύκκου (Άγιος Προκόπιος) όταν δεν βρίσκει κατάλληλη οικία για τη διαμονή του.
1570: Οι Οθωμανοί πολιορκούν τη Λευκωσία την οποία υπερασπίζονται λιγοστοί Ιταλοί και Έλληνες.
1593: Ο Ερρίκος Δ’ της Γαλλίας δημοσίως αλλάζει τη θρησκεία του και από προτεστάντης γίνεται καθολικός.
1759: Στο γαλλοϊνδιανικό πόλεμο, στον Καναδά, οι Βρετανοί καταλαμβάνουν από τους Γάλλους το Οχυρό Niagara, οι οποίοι με τη σειρά τους αποχωρούν από το Οχυρό Rouille.
1799: Στο Αμπουκίρ της Αιγύπτου οι δυνάμεις του Ναπολέοντα νικούν 10.000 Οθωμανούς υπό την αρχηγία του Μουσταφά Πασά.
1823: Συγκροτείται η πρώτη “Ιερά Σύνοδος” της Ελλάδας.
1837: Παρουσιάζεται για πρώτη φορά ο ηλεκτρικός τηλέγραφος από τους Γουίλιαμ Κουκ και Τσαρλς Γουιτστόουν
1868: Το Γουαϊόμινγκ γίνεται περιοχή των Ηνωμένων Πολιτειών.
1893: Εγκαινιάζεται η διώρυγα της Κορίνθου από τον πρωθυπουργό Σωτήριο Σωτηρόπουλο. Το έργο εμπνεύστηκε και εκτέλεσε ο Χαρίλαος Τρικούπης, η κυβέρνηση του οποίου «έπεσε» δύο μήνες νωρίτερα.
1895: Ο χημικός Πιέρ Κιουρί παντρεύεται τη συνάδελφό του Μαρία. Το 1903 θα μοιραστούν το Νόμπελ Φυσικής για την εργασία τους πάνω στη ραδιενέργεια.
1897: Ο Αμερικανός συγγραφέας Τζακ Λόντον πηγαίνει ως χρυσοθήρας στο Κλοντάικ, όπου θα γράψει τα πρώτα του επιτυχημένα μυθιστορήματα.
1898: Αρχίζει η εισβολή των ΗΠΑ στο Πουέρτο Ρίκο και τα αμερικανικά στρατεύματα καταφτάνουν στον Κόλπο Γκουάνικα.
1907: Η Κορέα γίνεται προτεκτοράτο της Ιαπωνίας.
1917: Καταδικάζεται σε θάνατο ως πράκτορας της Γερμανίας κατά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο η Μαργκαρίτα Γκιρτρουίντα Ζελ, γνωστή ως Μάτα Χάρι.
1921: Οι Τούρκοι αναχαιτίζουν ελληνική επίθεση στο Αλτικιούκ.
1929: Ο πάπας Πίος ΙΑ πραγματοποιεί την πρώτη του εμφάνιση εκτός Βατικανού, εγκαταλείποντας ένα έθιμο 59 ετών, που κρατούσε “φυλακισμένους” αυτόν και τους προκατόχους του στο κρατίδιο.
1942: Οι Σύμμαχοι συμφωνούν σε σχέδιο απόβασης στη Βόρεια Αφρική.
1943: Ο Ιταλός δικτάτορας Μπενίτο Μουσολίνι αναγκάζεται να παραιτηθεί έπειτα από συνεδρίαση του Μεγάλου Συμβουλίου του και συλλαμβάνεται. Ο βασιλιάς Βίκτωρ Εμμανουήλ διορίζει πρωθυπουργό τον στρατάρχη Πιέτρο Μπαντόλιο.
1944: Κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, η Επιχείρηση Άνοιξη καταλήγει να είναι η πιο αιματηρή ημέρα για τους Καναδούς στον πόλεμο, καθώς ο απολογισμός είναι 13.423 τραυματίες και 5.021 νεκροί.
1945: Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ουίνστον Τσόρτσιλ εγκαταλείπει τη Συνδιάσκεψη του Πότσνταμ, που ασχολείται με το μέλλον της Γερμανίας και της Ευρώπης, για να παρακολουθήσει τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της χώρας του. Ο Τσόρτσιλ έχασε τις εκλογές και υπέβαλε την παραίτησή του. Ο νέος πρωθυπουργός Κλέμεντ Άτλι, που ανήκε στο Εργατικό Κόμμα, εκπροσώπησε τη Βρετανία στο Πότσνταμ.
1952: Το Πουέρτο Ρίκο γίνεται αυτοκυβερνώμενο κράτος, μετά την προσχώρησή του στην Αμερικανική Κοινοπολιτεία.
1952: Αρχίζει να ισχύει η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ), προδρομική μορφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
1960: Το τραγούδι του Έλβις Πρίσλεϊ «It’s now or never» ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών. Αποτελεί διασκευή του ιταλικού τραγουδιού «O sole mio».
1963: Οι ΗΠΑ, η Σοβιετική Ένωση και η Βρετανία συμφωνούν στην εφαρμογή της Συνθήκης που απαγορεύει τις δοκιμές πυρηνικών όπλων στην ατμόσφαιρα, στο διάστημα και στις θάλασσες.
1965: Για πρώτη φορά ο Μπομπ Ντίλαν εμφανίζεται με ηλεκτρική κιθάρα. Μέχρι τότε έπαιζε χωρίς τη βοήθεια του ηλεκτρισμού. Στους θεατές δεν άρεσε καθόλου ο νέος ήχος, οι οποίοι, μάλιστα, τον γιουχάισαν.
1967: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας και ο Πάπας Παύλος ΣΤ
Ο πάπας Παύλος VI επισκέπτεται τον πατριάρχη Αθηναγόρα στην Κωνσταντινούπολη. Είναι η πρώτη επίσκεψη πάπα στο ορθόδοξο πατριαρχείο, μετά το Σχίσμα του 1054.
1969: Κατά τη διάρκεια του Πολέμου στο Βιετνάμ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον, ανακηρύσσει το Δόγμα Νίξον, το οποίο έλεγε, πως πλέον οι ΗΠΑ περιμένουν από τους Ασιάτες συμμάχους τους να φροντίζουν τη στρατιωτική τους άμυνα. Αυτή ήταν και η αρχή του “βιετναμισμού” του πολέμου.
1971: Ο πρωτοπόρος καρδιοχειρουργός Κρίστιαν Μπάρναρντ μεταμοσχεύει ταυτόχρονα ανθρώπινη καρδιά και πνεύμονες στο Κεϊπτάουν.
1973: Η Σοβιετική Ένωση εκτοξεύει το δορυφόρο Mars 5.
1974: Μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο αρχίζουν στη Γενεύη οι ειρηνευτικές συνομιλίες για την Κύπρο μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών των τριών εγγυητριών χωρών της Κυπριακής Δημοκρατίας (Γεώργιος Μαύρος, Τουράν Γκιουνές, Τζέιμς Κάλαχαν). Στόχος η επίλυση του Κυπριακού.
1978: Γεννιέται η Λουίζα Μπράουν, το πρώτο στον κόσμο “παιδί του σωλήνα”.
1978: Στο νοσοκομείο Όλντχαμ της Αγγλίας, κάτω από την επίβλεψη του γυναικολόγου δρ Πάτρικ Στέπτοου, η κυρία Λέσλι Μπράουν γεννά ένα υγιέστατο κοριτσάκι, που ζυγίζει δύο κιλά και εξακόσια γραμμάρια. Είναι η Λουίζα Μπράουν, το πρώτο στον κόσμο “παιδί του σωλήνα”.
1979: Το Ισραήλ παραχωρεί ένα ακόμη τμήμα του Σινά στην Αίγυπτο.
1979: Στη Νικαράγουα, ανατρέπεται ο δικτάτορας Αναστάζιο Σομόζα και το σκάει από τη χώρα. Τη διακυβέρνηση αναλαμβάνει ο Ντανιέλ Ορτέγκα, ηγέτης των Σαντινίστας, που επικράτησαν ύστερα από πολύχρονο αγώνα.
1982: Ο Αραφάτ υπογράφει διακήρυξη, αποδεχόμενος το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ.
1983: Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης διοργανώνει το περίφημο «Πάρτυ στην Βουλιαγμένη», στο οποίο ανταποκρίνονται 70.000 κόσμου. Εμφανίζονται οι Διονύσης Σαββόπουλος, Μαργαρίτα Ζορμπαλά, Βαγγέλης Γερμανός, Γιώργος Νταλάρας, Αφροδίτη Μάνου και Μαντώ.
1984: Η κοσμοναύτης Σβετλάνα Σαβίτσκαγια είναι η πρώτη γυναίκα, που κάνει τον περίπατό της στο διάστημα.
1990: Ο Μπρους Σπρίνγκστιν γίνεται πατέρας, όταν η τραγουδίστρια του συγκροτήματός του Πάτι Σιάλφα φέρνει στον κόσμο το αγοράκι τους Ιβάν Τζέιμς.
1992: Γίνεται η επίσημη τελετή έναρξης των 25ων Ολυμπιακών Αγώνων στη Βαρκελώνη, οι οποίοι ολοκληρώθηκαν στις 9 Αυγούστου. Η Γερμανία εμφανίζεται ενωμένη. Για πρώτη φορά εμφανίζεται η ομάδα της CIS (Ένωση Πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών) ενώ Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία κατεβαίνουν ξεχωριστά.
1994: Στις ΗΠΑ, την ιστορική διακήρυξη άρσης του εμπολέμου καθεστώτος μεταξύ των δύο χωρών τους, υπογράφουν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ράμπιν και ο Ιορδανός μονάρχης Χουσεΐν.
1995: Στη Γαλλία, βομβιστική επίθεση, που σημειώνεται στο μετρό στο Παρίσι προκαλεί το θάνατο επτά ατόμων και τον τραυματισμό 80.
2000: Στο Παρίσι, καταπέφτει στο έδαφος ένα Κονκόρντ, αμέσως μετά την απογείωση, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι 109 επιβαίνοντες καθώς και πέντε άτομα.
2007: Η Φατίμπα Πατίλ ορκίζεται και γίνεται έτσι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ινδίας.
Γεννήσεις
1109: Γεννιέται ο Αλφόνσο, ο πρώτος βασιλιάς της Πορτογαλίας.
1844: Γεννιέται ο Αμερικανός γλύπτης και ζωγράφος Τόμας Ίκινς.
1853: Γεννιέται ο Αμερικανός θεατρικός παραγωγός και θεατρικός συγγραφέας, Ντέιβιντ Μπελάσκο.
1870: Γεννιέται ο Αμερικανός ζωγράφος Μάξφιλντ Πάρις.
1894: Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Γουόλτερ Μπρέναν, ο πρώτος, που τιμήθηκε τρεις φορές με το χρυσό αγαλματίδιο.
1902: Γεννιέται ο Αμερικανός φιλόσοφος Έρικ Χόφερ.
1905: Γεννιέται στη Βουλγαρία ο συγγραφέας Ελίας Κανέτι, ο οποίος το 1981 τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.
1955: Γεννιέται το σούπερ μόντελ από τη Σομαλία Ιμάν, σύζυγος του Βρετανού ρόκερ Ντέιβιντ Μπάουι.
1967: Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Ματ Λε Μπλανκ, γνωστός και ως Τζόι Τριμπιάνι από την κωμική σειρά “Τα Φιλαράκια”.
Θάνατοι
306: Πεθαίνει ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Γάιος Φλάβιος Βαλέριος Κωνστάντιος ο Χλωρός, πατέρας του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Την ίδια ημέρα, ο Κωνσταντίνος ανακηρύσσεται αυτοκράτορας.
1834: Πεθαίνει ο Βρετανός ποιητής Σάμιουελ Τέιλορ Κόλριτζ.
1865: Πεθαίνει ο στρατιωτικός χειρούργος Τζέιμς Μπάρι του Βρετανικού Στρατού, ο οποίος αν και έζησε πάντα ως άντρας πιστεύεται ότι ήταν γυναίκα με το όνομα Μάργκαρετ Αν Μπαλκλέι
1934: Οι Ναζί δολοφονούν τον Αυστριακό καγκελάριο Ένγκελμπερτ Ντόλφους, σε μία αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος.
1958: Πεθαίνει ο Χάρολντ Γουόρνερ, ένας από τους αδελφούς Γουόρνερ, που δημιούργησαν την εταιρία κινηματογραφικών παραγωγών Warner Brothers.
1967: Πεθαίνει ο ζωγράφος Κωνσταντίνος Παρθένης
1980: Πεθαίνει ο Ρώσος ηθοποιός, τραγουδιστής αλλά και ποιητής Βλαντιμίρ Βισότσκι.
1986: Πεθαίνει σε ηλικία 83 ετών ο σκηνοθέτης Βινσέντε Μινέλι, πατέρας της Λάιζα.
1991: Στις ΗΠΑ, πεθαίνει σε ηλικία 87 ετών ο νομπελίστας συγγραφέας, Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ, που έγραψε πολλά βιβλία για το Ολοκαύτωμα.
1998: Πεθαίνει ο Ευάγγελος Παπαστράτος σε ηλικία 88 ετών, ο ιδρυτής της πασίγνωστης βιομηχανίας τσιγάρων «Παπαστράτος».
2011: Πεθαίνει ο σπουδαίος Κύπριος σκηνοθέτης, Μιχάλης Κακογιάννης («Ζορμπάς», «Στέλλα», «Ηλέκτρα», «Το κορίτσι με τα μαύρα» κ.λπ.). Είχε γεννηθεί στη Λεμεσό της Κύπρου, στις 11 Ιουνίου 1922.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ