Home ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Σαν Σήμερα 22 Ιουλίου – 1974: Ο Νίκος Σαμψών κηρύσσει την ένωση...

Σαν Σήμερα 22 Ιουλίου – 1974: Ο Νίκος Σαμψών κηρύσσει την ένωση με την Ελλάδα, ενώ οι Τούρκοι εισβολείς εδραιώνουν τη θέση τους και παραβιάζουν την κατάπαυση του πυρός

Σαν Σήμερα 22 Ιουλίου – 1974: Ο Νίκος Σαμψών κηρύσσει την ένωση με την Ελλάδα, ενώ οι Τούρκοι εισβολείς εδραιώνουν τη θέση τους και παραβιάζουν την κατάπαυση του πυρός

1974: Στην Κύπρο, ο πρόεδρος – μαριονέτα της χούντας, Νίκος Σαμψών, κηρύσσει την ένωση με την Ελλάδα, ενώ οι Τούρκοι βγάζουν τανκς στην Κυρήνεια, ρίχνουν αλεξιπτωτιστές στο βόρειο τμήμα του νησιού, στέλνουν νέα πλοία και προσγειώνουν ογδόντα αεροπλάνα στη θέση Αγύρτα. Την ίδια μέρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ διατάζει κατάπαυση του πυρός στην Κύπρο από τις 5:00 μ.μ., αλλά οι Τούρκοι εισβολείς την παραβιάζουν.


1793: Ο Σκωτσέζος εξερευνητής, Αλεξάντερ Μακένζι φτάνει στον Ειρηνικό Ωκεανό και γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος-Αμερικανός που κατάφερε να κάνει έναν διηπειρωτικό διάπλου του Καναδά
1812: Κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων Πολέμων, διεξάγεται ο Πόλεμος των Χερσονήσων οι αγγλικές δυνάμεις υπό την ηγεσία του Άρθουρ Γουέλσλι, μετέπειτα Δούκα του Γουέλινγκτον νικούν τις γαλλικές στη Σαλαμάνκα της Ισπανίας.
1910: Τα χειρόγραφα του Τολστόι καταστρέφονται από φωτιά στην κατοικία του συγγραφέα στη Ρωσία.
1913: Συνεχίζονται οι συζητήσεις των πληρεξουσίων των εμπολέμων κρατών για τη σύναψη ειρήνης στα Βαλκάνια. Οι Έλληνες αποκρούουν πρόταση της Βουλγαρίας να διαμοιράσουν τις Σέρρες, τη Δράμα και την Καβάλα.
1917: Ο Αλεξάντερ Καρένσκι ορίζεται πρωθυπουργός της προσωρινής ρωσικής Κυβέρνησης, που σχηματίζεται μετά την ανατροπή του Τσάρου Νικόλαου Β. Ο Καρένσκι θα μείνει σ αυτή τη θέση μέχρι την επανάσταση των Μπολσεβίκων το ίδιο φθινόπωρο.
1933: Ο Αμερικανός Γουίλι Ποστ είναι ο πρώτος πιλότος που πραγματοποιεί το γύρω του κόσμου ταξιδεύοντας 15.596 σε επτά ημέρες, 18 ώρες και 45 λεπτά.
1942: Ξεκινά η μαζική απέλαση Εβραίων από το γκέτο της Βαρσοβίας.
1943: 500.000 λαού στην κατεχόμενη Αθήνα πραγματοποιούν μαχητική διαδήλωση εναντίον της απόφασης των Γερμανών να παραχωρήσουν στη Βουλγαρία ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα μέχρι τον Αξιό. Ο Χίτλερ αναγκάζεται να αναστείλει την απόφαση «επ’ αόριστον».
1944: Ολοκληρώνεται η Σύνοδος του Μπρέτον Γουντς, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για τη χάραξη της μεταπολεμικής παγκόσμιας οικονομικής τάξης. Συστήνονται δύο νέοι οργανισμοί: το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα. Το δολάριο αντικαθιστά τον χρυσό ως μέσο των διεθνών συναλλαγών.
1959: Λήγει η δίκη του αγωνιστή Μανόλη Γλέζου κι άλλων αγωνιστών της Αριστεράς ενώπιον του Τακτικού Στρατοδικείου Αθηνών. Καταδικάζονται σε φυλάκιση, εκτόπιση και στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων.
1965: Τρία μέλη των Rolling Stones, ο Μικ Τζάγκερ, ο Μπράιαν Τζόουνς και ο Μπιλ Γουάιλμαν καταδικάζονται από δικαστήριο του Λονδίνου σε πρόστιμο 5 λιρών ο καθένας, γιατί κρίθηκαν ένοχοι για προσβολή της δημοσίας αιδούς, επειδή ούρησαν σε πολυσύχναστο δρόμο του Λονδίνου.
1972: Ο Πολ Μακάρτνεϊ και η γυναίκα του Λίντα συλλαμβάνονται στο αεροδρόμιο της Στοκχόλμης για κατοχή ναρκωτικών.
1974: Στην Κύπρο, ο πρόεδρος – μαριονέτα της χούντας, Νίκος Σαμψών, κηρύσσει την ένωση με την Ελλάδα, ενώ οι Τούρκοι βγάζουν τανκς στην Κυρήνεια, ρίχνουν αλεξιπτωτιστές στο βόρειο τμήμα του νησιού, στέλνουν νέα πλοία και προσγειώνουν ογδόντα αεροπλάνα στη θέση Αγύρτα. Την ίδια μέρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ διατάζει κατάπαυση του πυρός στην Κύπρο από τις 5:00 μ.μ., αλλά οι Τούρκοι εισβολείς την παραβιάζουν.
1977: Ο Κινέζος ηγέτης, Ντεγκ Ξιαοπίνγκ επανέρχεται στην ηγεσία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
1981: Ο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά καταδικάζεται σε ισόβια δεσμά, αφού κρίνεται ένοχος για την απόπειρα κατά της ζωής του πάπα Ιωάννη-Παύλου Β.
1991: Στην Τουρκία, το συνταγματικό δικαστήριο αποφαίνεται, πως το Κομμουνιστικό Κόμμα της χώρας είναι παράνομο και διατάζει το κλείσιμό του.
1991: Συλλαμβάνεται ο κατά συρροή δολοφόνος και κανίβαλος Τζέφρι Ντάμερ αφού βρίσκονται μέλη ανθρώπινου σώματος στο σπί του.
1992: Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι, ο πληθυσμός της Γης θα διπλασιαστεί μέχρι το 2050 και θα ανέλθει στα 10 δισ. άτομα.
1993: Στην Αίγυπτο, ο Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ εξασφαλίζει άλλη μια εξαετή θητεία στην προεδρία της χώρας, μετά από απόφαση της Βουλής.
1994: Η ισπανική Κυβέρνηση αναγνωρίζει τα Σκόπια και εγκρίνει τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων.
2003: Σκοτώνονται κατά τη διάρκεια αμερικανικής αεροπορικής επιδρομής στο Ιράκ οι δυο γιοι του Σαντάμ Χουσεΐν, ο Κουσάι και ο Ουντάι.
2005: Η αγγλική αστυνομία στο κυνήγι της για τους βομβιστές του Λονδίνου σκοτώνει τον Ζεάν ντε Μενέζες που όπως αποδείχθηκε δεν είχε καμία σχέση με την υπόθεση.
2011: Ο Αντρές Μπρέιβικ ξεκινά μια άνευ προηγουμένου σφαγή στη Νορβηγία. Τοποθετεί βόμβες στο Όσλο και στη συνέχεια μεταβαίνει στο νησί Ουτόγια και εκτελεί όποιον βρίσκει μπροστά του. Τελικά σκοτώνει συνολικά 77 άτομα.
 
Γεννήσεις
1784: Γεννιέται ο Γερμανός μαθηματικός και αστρονόμος, Φρίντριχ Μπέσσελ.
1822: Γεννιέται ο Αυστριακός μοναχός Γκρέγκορ Μέντελ, που ανακάλυψε τους νόμους της κληρονομικότητας ενώ ασχολούνταν με τη βοτανολογία.
1832: Γεννιέται ο Ναπολέων Β’ της Γαλλίας, γιος του αυτοκράτορα Ναπολέοντα Βοναπάρτη και της Μαρία Λουίζα της Αυστρίας.
1882: Γεννιέται ο Αμερικανός ζωγράφος, Έντουαρντ Χόπερ.
1887: Γεννιέται ο Γερμανός φυσικός Γκούσταβ Χερτζ ο οποίος τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ το 1925.
1932: Γεννιέται ο σχεδιαστής μόδας Όσκαρ ντε λα Ρέντα.
1934: Γεννιέται η Αμερικανίδα τραγουδίστρια, Λουίζ Φλέτσερ, η οποία κέρδισε το Όσκαρ Β γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία “Η φωλιά του κούκου”.
1946: Γεννιέται η Γαλλίδα τραγουδίστρια Μιρέιγ Ματιέ.
1947: Γεννιέται ο Αμερικανός μουσικός, ντράμερ και μέλος του συγκροτήματος “The Eagles”, Ντον Χένλι
1955: Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Γουίλεμ Νταφόε.
1969: Γεννιέται η τραγουδίστρια, Δέσποινα Βανδή
 
Θάνατοι
1922: Πεθαίνει ο Ιάπωνας χημικός Τζοκίτσι Τακαμίν.
1932: Πεθαίνει ο Ερίκο Μαλατέστα, Ιταλός αναρχοκομμουνιστής, φίλος του Μπακούνιν.
1934: Πεθαίνει ο Τζον Ντίλιγκερ, Αμερικανός ληστής τραπεζών και «υπ’ αριθμόν 1 δημόσιος κίνδυνος» για το FBI.
1967: Πεθαίνει ο Αμερικανός ποιητής, ιστορικός και μυθιστοριογράφος, Καρλ Σάντμπουργκ.
1988: Πεθαίνει ο Τώνης Μαρούδας, τροβαδούρος του ελαφρού τραγουδιού.
1990: Πεθαίνει ο Αργεντινός συγγραφέας, Μάνιουελ Πούιγκ.
1992: Πεθαίνει ο Γουέιν ΜακΛάρεν, αμερικανός ηθοποιός, ο γνωστός καουμπόη του Marlboro
 
 

  ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Read More